Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ATATÜRK, GÜMÜLCİNE VE SELANİK’TE COŞKU VE HÜZÜNLE ANILDI

ATATÜRK, GÜMÜLCİNE VE SELANİK’TE COŞKU VE HÜZÜNLE ANILDI

26
0

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk aramızdan ayrılışının 76. yılında Gümülcine ve Selanik’te coşku ve hüzünle anıldı.

T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törene Muavin Konsoloslar Alper Atak, Murat Ertaş, Adnan Öztürk, Milletvekilleri Ahmet Hacıosman, Hüseyin Zeybek, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, BAKEŞ Başkanı Galip Galip, Makedonya-Trakya Eyaleti Meclis üyesi Onder Mümin ve Eyalet Başkan Yardımcısı Mustafa Katrancı, Batı Trakya Türk Azınlığı Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkan ve Temsilcileri Sabık Milletvekilleri, öğretmenlerden bazıları katıldı.

Tören, Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu 10 Kasım 09:05’te bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı ve akabinde Muavin Konsolos Alper Atak’ın günün anlamını belirten konuşmasıyla devam etti.  

Atak, “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” şiarıyla Türkiye’nin çevresinde bir barış kuşağı, sağlam dostluk ve komşuluk ilişkileri oluşturulması ülkemizin başlattığı topyekün kalkınma seferberliğine de ivme kazandırmıştır. Yoksul ve genç nüfusun önemli bir bölümünü savaşlarda kaybetmiş, imkansızlıklar içindeki bir ülkenin uygar dünyada yerini alması elbetteki kolay olmamıştır. Bu bağlamda Atatürk’ün başarılarını objektif şekilde değerlendirmek için dönemin şartlarını, dönemin geldiği tarihi süreci, ülkenin içinde bunduğu durumu değerlendirerek bir tespit yapmak daha doğru olacaktır. O dönemde, Batı dünyası hızla diktatörlüklere kayarken, Türkiye’nin, Atatürk’ün önderliğinde ve vizyonunda, demokrasiye uzanan bir süreci başlatması şüphesiz büyük anlam taşımaktadır.” Dedi.

Ardından kürsüye gelen Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Sami Toraman, “Mustafa Kemal’i herkes anlatır, anlatabilir. Hatta istedikleri gibi anlatabilirler. Oysa, Mustafa Kemali anlatmak değil, anlamak gerekir” dedi.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Asbaşkanı Ahmet Faikoğlu da bir konuşma yaptı. Araştırmacı-Yazar Rıza Kırlıdökme söz alarak Venizelos’un Atatürk’le ilgili sarfettiği sözleri dile getirdi.

Son olarak ise Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan’ın oğlu Ozan Hasan ve Gümülcineli Yazar-Şair Dr.Hasan Ahmet birer şiir okudular ve tören sona erdi.

 

SELANİK’TE COŞKU VE HÜZÜN BİR ARADA YAŞANDI

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk aramızdan ayrılışının 76. yılında Selanik’te de coşku ve hüzünle anıldı. Sabah erken saatlerde Selanik Başkonsolosluğu’nun etrafı Türkiye’den gelen onlarca otobüs ve yüzlerce kişiyle doldu. Okul öğrencileri, büyük, küçük, yaşlı herkes ellerinde Türk Bayraklarıyla “Atatürk Evi”ne geldi. Yoğun kalabalık nedeniyle “Atatürk Evi”nin bahçesine önce öğrenciler ardından da bahçeye sığabildiği kadar büyükler alındı. Dışarıda kalanlar ise töreni Başkonsolosluğun imkanlarıyla bir şirket tarafından konulan iki büyük ekran televizyondan izledi.

Saatler 09:05’i gösterdiğinde iki dakikalık bir saygı duruşu ve ardından da hep bir ağızdan İstiklal Marşı okundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunurken gözyaşları sel olup akıp gitti.

Törene, İzmir Konak Belediye Başkanı bayan Sema Pekdaş, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Larissa’da NATO Karargahı’nda görevli Türk Komutanlar, Muavin Konsoloslar, Selanik Ticaret Ataşesi Kemal Sinan Tüzün, Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Osman İsmailoğlu ve Yönetim kurulu Üyeleri, Okullar, Sivil Toplum Kuruluşları’nın temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Törene Gümülcine ve İskeçe’den de çok sayıda soydaş katıldı.

Tören, T.C. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin günün anlamına uygun konuşmasında, Başkonsolosluk etrafında bulunan ve bu yıl ilk kez iki caddenin trafik ekipleri tarafından tören öncesinde araç trafiğine kapatılmasından dolayı yetkililere teşekkür etti.

Başkonsolos Biltekin konuşmasında şunları dile getirdi: “Atamızın aramızdan ayrılışının 76’ncı yılında, O’nun örnek kişiliğini ve başta çağdaş, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere bizlere bıraktığı değerleri anmak üzere bir araya geldik. Bugün Atamızı kaybetmenin acısını yaşamak üzülmek için değil, çökmekte olan bir İmparatorluk’tan ileride bağımsız bir Milli Devlet yaratacak bebeğin, dünyaya gelmiş olan sevincini paylaşmak üzere bir araya geldik” dedi.

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x29u59o_10-kasim-selanik-ataturk-anma-toreni-video-1_news

Ardından öğrenci grupları şiirler okudu, hep bir ağızdan marşlar seslendirildi. Kalabalık “Atatürk Evi”ni gezmek üzere saatlerce kuyrukta bekledi. İçeride yaşanan hüzünlü anlar dolayısıyla da bazı ziyaretçiler heyecana dayanamayarak baygınlık geçirdi.

Polis ekiplerinin yoğun önlem aldığı tören herhangi bir tatsız olay yaşanmadan son buldu.  

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x29x545_10-kasim-selanik-ataturk-anma-video-2_news

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz