Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ATATÜRK’ÜN DOĞDUGU SELANİK’TEKİ EVİN BAHÇESİNDEN ALINAN TOPRAK İPSALA SINIR KAPISI’NDA TESLİM EDİLDİ

ATATÜRK’ÜN DOĞDUGU SELANİK’TEKİ EVİN BAHÇESİNDEN ALINAN TOPRAK İPSALA SINIR KAPISI’NDA TESLİM EDİLDİ

11
0

Atatürk’ün doğduğu Selanik’teki evin bahçesinden alınan toprak, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği ve Atletizm Federasyonu’nun katkılarıyla düzenlenen “24’üncü Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu” kapsamında, İpsala Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye getirildi. Edirne Valisi Gökhan Sözer tarafından teslim alınan toprak, atletler tarafından Ankara’ya götürülmek üzere yola çıkarıldı.

 

İpsala Sınır Kapısı’nda düzenlenen törene, Edirne Valisi Gökhan Sözer, İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolusu Mustafa Sarnıç, Rodop PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder, Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif’i temsilen Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, Gümülcine Belediyesi “Eşitliğe İlk Adım” listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, G.T.G.B. Başkanı Koray Hasan, İTB Başkanı Ahmet Kara, Avrupa Gazeteciler Derneği Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin, B.T.T.Ö.B. Başkanı Sami Toraman’ı temsilen Sekreter Şerafettin Hurşit, BTAYTD Başkanı Erkan Ruşen, Asbaşkan Dr. Osman İsmail, eski İskeçe PASOK milletvekili Ahmet Faikoğlu, İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Mehmet Emin Ahmetoğlu, DEB Partisi İskeçe Teşkilatı başkan Yardımcısı Ozan Ahmetoğlu,  İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Trakya Üniversitesi halk Oyunları ekipleri gösteri yaptı. Bir kız öğrencinin Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatan şiirini okuması katılımcılara duygulu anlar yaşattı. 

Sırasıyla protokol konuşmalarına geçildi ve konuşmacılar sırasıyla günün anlamına birer konuşma yaptılar.

 

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Burhanettin Hakgüder:

“Onlar Avrupa’nın demokrasinin beşiği dediği Yunanistan’da, demokrasiyi yakalama mücadelesi veriyorlar”

“Şahsım ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Dernekleri adına hepinize saygılarımı sunuyorum, hoş geldiniz, şeref verdiniz. Bugün ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan Samsun’a hareket ettiği gündür. Bugün bir idealin yola çıktığı gündür. Bugün Türk milletinin kaderinin değişme kararı verdiği gündür diye düşünüyorum. Bugünün devamında Samsun’da başlayan yürüyüş, İzmir’de bittiğinde Türk milleti bağımsız, yepyeni genç bir cumhuriyeti kurmuştu. Bu cumhuriyetin kuruluşunda ve uluslararası 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması ile yapılan antlaşma gereği Batı Trakya Türkleri Yunanistan’a bırakılmış idi. Bugün başlayan kutlamalar Türkiye’nin değişik vilayetlerinde, yurt dışı temsilciliklerimizde anılacaktır. Ama bu alandaki anma hepsinden farklıdır. Çünkü bu alanda Batı Trakya’dan dernek ve diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri var. Onlar 80 yıldan beri tek bir şeyin mücadelesini hukuktan, yasalardan ayrılmadan veriyorlar. İnsan temel hak ve özgürlüklerine sahip, Lozan antlaşmasında kendilerine tahahüt edilen haklarının mücadelesini veriyorlar. Bunlar eğitim, vakıf malları, müftü seçimi diğer haklarımızdır. Onlar ayrıca Avrupa Birliği’nde kendilerini ifade edebilme özgürlüğünün mücadelesini veriyorlar. Onlar Avrupa’nın demokrasinin beşiği dediği Yunanistan’da, demokrasiyi yakalama mücadelesi veriyorlar. Bunu verirken Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Gençlik Spor Bayramı’nı bizimle birlikte kutluyorlar. Ne mutlu ki 1923 yılından beri kendilerine teslim edilen bayrağı indirmeden, dim dik Ata’larına laik bir şekilde yaşatıyorlar. Onları huzurunuzda kutlamak istiyorum. Bugün burada bu toprağın teslim töreni var, bizim için bunun önemi çok büyüktür. Biz Batı Trakya Türkleri olarak, Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olarak hepinize hoş geldiniz diyor, sözlerimi ne mutlu Türk’üm diyerek bitiriyorum.”

 

Rodop PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman:

“Yunanistan ile Türkiye arasında gelişen dostluk ilişkilerinin bundan sonra da devam etmesini diliyorum”

“Sayın Vali, sayın Büyükelçi, sayın Kaymakam ve değerli misafirler; Bugün ulu önder Atatürk’ün doğduğu evden alınan toprağı burada sizlere teslim etmekten Batı Trakya Türkleri olarak büyük bir gurur duymaktayız. Ulu önder Atatürk dünyaya barıştan kardeşlikten bahsetmiştir. İşte son yıllarda dünyanın ne kadar barışa, dostluğa, kardeşliğe ihtiyaç olduğunu yıllar önce dile getirmiştir. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da Devlet Bakanı sayın Egemen Bağış’ın da katıldığı Balkan savaşlarının 100. Yıldönümü dolayısıyla ben de toplantılara beraber katıldım. Orada dile getirilen Balkanlarda ve dünyada savaşın değil, barışın bahsedilmesi ve bunun dile getirilmesi Türkiye’nin, dünyaya barışın yayılması için ve balkanlara barışın huzurun yayılması için ne kadar gayret sarfettiğini bütün dünya gömüştür. Ben böyle manzaraların yaşandığını görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Ülkem Yunanistan ile Türkiye arasında gelişen dostluk ilişkilerinin bundan sonra da devam etmesini diliyorum. Hepinize saygılar sunuyorum.”

 

Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan:

“Trakya’nın daimi bekçileriyiz”

“Sayın milletvekilleri sayın Vali, sayın Belediye Başkanları, sayın Büyükelçi, çok değerli Kaymakamlar ve çok değerli protokol Türkiye Cumhuriyeti kurucusu büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ün evinden getirilen toprağın teslim töreninde aranızda olmaktan mutluluk duyduk. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu adına hepinizi selamlıyorum. Batı Trakya Türkleri için bu törenin, manevi önemi ve anlamı büyüktür. Batı Trakya Türkleri olarak Türk dünyasının ve dünyanın en önemli liderlerinden biri olan ulu önder Atatürk’ün hemşerisi olmaktan büyük onur duymaktayız. Bizler Batı Trakya Türkleri olarak Ata’mızın doğduğu topraklarınve Batı Trakya’nın daimi bekçileriyiz. Tüm herkesin gençlik ve spor bayramını kutluyor, bu anlamlı töreni düzenleyen yetkililere çok teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”

 

Edirne Valisi Gökhan Sözen:

“İlişkilerimizi belirleyen dostluk olsun, barış olsun, iyi ilişkiler olsun”

“19 Mayıs bizim için sevinç ve bayram günüdür. Çünkü Anadolu’nun üzerine kara bulutların çöktüğü, ufkun karardığı anda 19 Mayıs Samsun’da bir güneş doğdu ve ışık ışık, dalga dalga bütün Anadolu’yu aydınlattı. O’nun umudu sevincinde Kurtuluş Savaşı, özgürlük ve cumhuriyet mücadelesi yapıldı. Hepimizin bildiği gibi bu günü bizlere mutluluğu ve saadeti sağlayan cumhuriyeti kurdu. İşte bu umudu veren ve bu devleti kuran, evinden doğduğu yerden toprağını aldığımız büyük önder Atatürk’tür. Elbette doğduğu gün aramızda bu sınırlar yoktu, yine de bu sınırlar siyasi sınırlardır. Bizim gönlümüz daima dostluk, kardeşlik ve barıştan yanadır, sınırlar kalkmıştır. Bu toprağı yeniden hayat verdiği Türkiye Cumhuriyeti topraklarına getiriyoruz. Gelenkesel olarak Selanik’ten alıyor ve Samsun’a ulaştırıyoruz. Bizim için bunun anlamı ve değeri çok yüksektir. Arzu ediyor ve diliyoruz ki, geçmişte yaşanan sıkıntılar, çekişmeler, insanlığa karşı işlenen suçlar bundan sonra yaşanmasın. İlişkilerimizi belirleyen dostluk olsun, barış olsun, iyi ilişkiler olsun. Biz inanıyoruz bu dostlukları Batı Trakya’da sağlayacak olan oradaki temsilcilerimizdir. Dolayısıyla biz komşularımızla daima iyi ilişkiler içinde olmalıyız. Barış ve dostluk içersinde olmayı arzu ediyoruz. Onların çok daha iyi olmalarını diliyoruz. Sıkıntılarını en kısa zamanda aşmalarını arzu ediyoruz. Çünkü her türlü uluslararası ilişki, iyi olan komşularla iyi ilişkiler kurulur. Bu olmazsa iyi ilişkiler kurmakta zorlanılır. O nedenle komşularımız için daima dostluk, barış, iyi ilişki, iyi komşuluk diliyoruz. Arzu ediyoruz ki bu törenler, bizim iyi ilişkilerin gelişmesine vesile olur. Diliyoruz ve dua ediyoruz ki; b ülkede yaşayan insanlar geçmişte gördüğü sıkıntıları ve üzüntüleri, bir daha yaşamasınlar. Mutlu ve müreffeh olsunlar. Hepinize esenlik dolu günler, mutluluklar, saadetler diler, ülkemizin de aydınlık günlere ulaşması temennisiyle saygılarımı sunuyorum.”

 

Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç:

“Herkese Batı Trakya’yı ziyaret etmelerini ve soydaşlarımızla kaynaşmalarını istirham ediyorum.”

“Öncelikle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bizleri bugün buraya davet ettiğiniz için en içten şükranlarımı sunuyorum. Biraz önce almış olduğum plaketten dolayı Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı sayın Burhanettin Hakgüder ve ekibine şükranlarımı sunmak istiyorum. Ben Batı Trakya’da yaklaşık 4 yıl görev yaptım ve Temmuz ayı başında Batı Trakya’dan doğrudan Moğolistan’a geçeceğim. Ama inanın Batı Trakya’da yaşadığım günleri asla unutmayacağım. Burada görev yapmak bizim için onurdu. Çok güzel günlerimiz oldu. Hizmetler sunduk. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde azınlığın oynadığı köprü rolünün bilincinde olarak, bu bağın güçlenmesi için elimizden geldiğince hep birlikte gayret gösterdik. Bu çabalarımızda sınır illerimiz olan Edirne’nin, Tekirdağ’ın, Çanakkale’nin, hatta Bursa ve İstanbul valiliklerinin desteğini gördük. Ben şahsınıza, tüm Valilerimize, Kaymakamlarımıza, Belediye Başkanlarımıza, Oda Başkanlarına ve tüm yetkililere şükranlarımı sunmak istiyorum. Gerçekten eğer burada bir başarı varsa, bu hep birlikte sınır illeri ile beraber olmuştur. Sizlere mesajım, uygun ve mümkün görecek ölçeklerde, Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ziyaret edelim. Gerçekten çok güzel bir bölgedir. Herkese Batı Trakya’yı ziyaret etmelerini ve soydaşlarımızla kaynaşmalarını istirham ediyorum. Benim mesajım budur. Hepinize çok teşekkür ediyorum.”

 

Selahattin Yıldız:

“O Çanakkale, Anafartalar, Dumlupınar, Sakarya ve Kurtuluş savaşı zaferlerinin büyük dehası idi”

“Hepiniz sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Bağlı bulunduğum spordan sorumlu bakanım sayın Suat Kılıç başta olmak üzere Gençlik ve Spor Hizmetleri Genel Müdürü sayın Mehmet Baykam, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı ve dünya atletizminin büyük ismi Türkiye’mizin ünlü ve rekoru kırılamayan maratoncusu Mehmet Terzi’nin selam ve sevgilerini getirdim, arz ederim. Burada toplanmamızın tek nedeni bir bakıma 24 yıl, bir bakıma 26 yıldır, tarafımdan başlatılmış olan ve bundan dolayı da beni son derece duygulandıran, artık anane haline gelmiş olan Selanik’ten Ankara’ya ve Samsun’a ulaştırılacak kutsal toprağın teslim törenini yapmak için toplandık. Vatanımız İngiliz, Fransız, Yunan hatta Amerika tarafından paylaşılma gayretiyle işgal edildiği, camilerimizin topa tutulduğu, ezanların susturulmak istendiği, Pontus çetelerinin karadeniz bölgesine hakim olduğu devrede 16 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul’dan yola çıkan Mustafa Kemal, öyle bir komutandı ki, bütün dünya milletleri, O’nun önünde eğilmekten şeref duymuşlarıdır. Çünkü O Çanakkale, Anafartalar, Dumlupınar, Sakarya ve Kurtuluş savaşı zaferlerinin büyük dehası idi. Türkiye spor teşkilatımız, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün göterdiği istikamette yürümektedir ve yürüyecektir. O ‘Ben sporcunun zeki çevik ve ahlaklısını severim’  diyerek gösterdiği hedef doğrultusunda bizler sporcu yetiştirmeyi öngörmekteyiz. Bu organzasyonu Selanik’ten başlamasını arzu ediyor, Yunanistan devletinde de bu anlayışı bekliyoruz. Bizleri burada ağırlayan tüm yetkililere federasyonum adına teşekkür ediyor, tekrar sizleri selamlamakla şeref duyuyor ve arz ediyorum, saygılarımla.”

 

 

Konuşmaların ardından Vali Sözer, Atatürk’ün doğduğu evin bahçesinden alınan ve Türk Bayrağına sarılı olarak kendisine teslim edilen toprağı, aynı şekilde Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder’e ve İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü atletlerine teslim etti. Toprağı öperek teslim alan Hakgüder ve atletler, Sözer’in tabancayı ateşlemesinin ardından İpsala Sınır Kapısı’ndan Ankara ve oradan da Samsun’a doğru koşuya başladılar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz