Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ASKERİ İŞBİRLİĞİ KONULARINI GÖRÜŞTÜLER

ASKERİ İŞBİRLİĞİ KONULARINI GÖRÜŞTÜLER

28
0

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail Savunma Bakanları savunma alanında işbirliği sağlanmasının önemine işaret ettiler.

Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan savunma endüstrisinde faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileri cuma günü Lefkoşa’da düzenlenen bir konferansa katıldılar. Konferansa katılan Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail Savunma Bakanları ise, üç ülke arasında savunma alanında işbirliğinin güçlendirilmesinin önemine işaret ettiler.

Rum Yönetimi Savunma Bakanı Savvas Aggelidis, Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in kalkınma ve ilerleme için yakın ilişkiler sağlama ve köprüler kurma amacıyla yakın bir işbirliğinde bulunduklarını söyledi.

Bakan Aggelidis, “üçlü işbirliği bir dizi tehlikenin verimli bir şekilde ele alınması amacıyla ve barışçıl bir ortamın sağlanması için hem kişisel hem de toplum niteliğimizi güçlendirir” dedi ve savunma endüstrisinde işbirliği sağlanmasının her üç ülke için olumlu sonuçlara yol açacağını vurguladı.

Savunma projeleri üzerinde işbirliği sağlanması durumunda karşılıklı anlayış ve mevcut ile gelecek tehlikelerin daha iyi bir şekilde değerlendirilmesine yol açacağını ifade eden Bakan Aggelidis, söz konusu işbirliğinin aynı zamanda hem ekonomi hem de sosyal alana olumlu katkıda bulunacağı görüşünü ifade etti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanlığının savunma alanının güçlendirilmesi amacıyla gerekli çalışmalarda bulunacağını taahhüd eden Bakan, söz konusu çalışmaların Kıbrıs’ın bölgede işbirliği, istikrar ve refah hedefine bağlı olduğuna işaret etti.

Ülkenin hedefinin askerileşmek olmadığını açıklayan Aggelidis, “amacımız barış ile işbirliğini teşvik edecek bir ortamın oluşturulmasıdır” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman ise konferans sırasında İsrailli bir çok şirketin söz konusu konferansa katılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek bunun üç ülke arasında üst düzey siyasi ilişkileri yansıttığını belirtti.

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail arasında son 9-10 yıl içerinde sağlanan işbirliği hakkında Lieberman, bunu “muhteşem bir olay” olarak niteledi ve sağlanan üçlü işbirliğinin her üç ülkenin yararına olduğunu belirtti.

Lieberman, üç ülke arasında bir dizi önemli konularda; teröre karşı mücadele, insan ticaretine karşı mücadele ve silah ve uyuşturucu maddelerin yasadışı ticareti konularında işbirliği sağlandığını ve üç ülke arasındaki diyaloğun, özellikle savunma alanında, her gün daha da güçlendiğini söyledi.

Bakan, “Bugün yeni bir aşamaya girdik. Askeri endüstri alanında işbirliği sağlanması üç ülkenin güvenliği ve işbirliği için gerçekten önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos ise, Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail ve Yunanistan arasında özellikle yangın söndürme konusunda yakın bir işbirliğinde bulunduklarını ve Pirgos Tillirias’ta geçen gün meydana çıkan yangının söndürülmesi amacıyla İsrail’den üç uçak geldiğini ve Yunanistan’ın yardımcı olmaya hazır olduğuna işaret etti.

Göç konusunda Kammenos, üç ülkenin sınırlarının korunması hakkındaki ortak önerinin hazırlanmasının önemine işaret etti ve Avrupa Birliği’nin söz konuş projeyi finanse etmesi konusunda hazırlığını ifade etti.

Konferansa değinen Kammenos, üç ülkenin ortak çıkarı için üçlü işbirliğine olumlu katkıda bulunan bir konferans olduğunu söyledi.

Konferansın ardından üç Bakan başkanlık Sarayında Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile görüştüler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz