Ana Sayfa Batı Trakya Haberler APOSTOLAKİS, YUNAN-TÜRK İLİŞKİLERİ, SİLAHLI KUVVETLER VE BÖLGESEL GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

APOSTOLAKİS, YUNAN-TÜRK İLİŞKİLERİ, SİLAHLI KUVVETLER VE BÖLGESEL GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

27
0

Apostolakis Yunan-Türk ilişkileri, Silahlı Kuvvetler ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi.

Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Apostolakis, Yunan-Türk ilişkilerinde yaşanan son gelişmeler, Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile kişisel olarak tanıştığı ve iki taraf arasındaki görüşmelerin gidişatına yönelik soruları cevapladı.

Savunma Bakanı Apostolakis, Atina ile Ankara arasındaki iletişim kodlarına değinerek, Türkiye Savunma Bakanı ile geçtiğimiz hafta Brüksel’de bire bir yaptığı görüşmede ele aldıklarını belirtti.

Özellikle, Milli Savunma Bakanı Evangelos Apostolakis, “KATHİMERİNİ” (24-02-19) gazetesi ve gazeteci Vasilis Nedos ile röportajında şunları söyledi:

SORU: “Türk mevkidaşınız Hulusi Akar ile bir kişisel olarak tanışıklığınız var. Ayrıca, ikiniz de üniformayı bıraktınız ve Savunma Bakanları oldunuz. Ancak Akar son olarak Ege ve Doğu Akdeniz’deki iddialarıyla “Mavi Ülke” konusunda ısrar ediyor. Bazı Güven Oluşturma Önlemlerini almak ve Yunan-Türk ilişkilerini normalleştirmek için ortak bir alan bulma şansınız olduğunu düşünüyor musunuz?

CEVAP: “Gerçekten, Genelkurmay Başkanlığı görevini yaptığım dönemden beri Türk mevkidaşımla muhafaza ettiğim kişisel iletişim, Silahlı Kuvvetler ile ilgili ortaya çıkan bazı sorunları çözmek için bir temas kanalı oluşturmaya yardımcı olmaktadır.

Bu mantık üzerine ve Aleksis Çipras ile Tayyip Erdoğan arasında yapılan son toplantıda verilen göreceli politik yönelime dayanarak, NATO toplantısında da Hulusi Akar ile de anlaştığımız gibi, önümüzdeki zaman diliminde Güven Arttırıcı Önlemler çerçevesinde eylemleri tanımlamak üzere iki ülkenin delegasyonlarını kurmak ve görüşmek olacaktır.”

SORU: “Konuştuğunuz bu Güven Arttırıcı Önlemler sadece Papulias-Yılmaz memorandumunun yeniden canlanması ya da yenilerin olması mı bekleniyor? Ne zaman bir anlaşma olacağını düşünüyorsun? Bu görüşmeler Ege’deki durumu normalleştirmek için yeterli mi?”

CEVAP: “Papulias-Yılmaz memorandumu, askeri faaliyetlerden kaynaklanan olası potansiyel gerginlikleri azaltmak için iki ülkenin Silahlı Kuvvetleri arasında davranış kurallarını oluşturmuştur. Memorandumun uygulanması, sık sık gereksiz sürtünme oluşmasını engellemek için gereklidir; bu da kontrol edilemeyecek etkileri olan olası bir kazaya yol açabilir. Bizim niyetimiz, iki taraf arasındaki gerginliklerin önlenmesi bağlamında Güven Arttırıcı Önlemlerin uygulanması konusunda bir anlaşmaya hızlı bir şekilde ulaşabilmektir.”

SORU: “Mavi Ülke Tatbikatı, Türkiye’nin istek ve iddialarını ortaya koyuyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?”

CEVAP: “Müsaade ederseniz bu alıştırmanın medya boyutunun mantığına girmeyeyim ve durumu gerçek anlamda temelinde değerlendireyim. Bahsettiğiniz tatbikat, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tipik bir eğitim etkinliğidir. Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin izleme sistemi ve hazırlığı hem daim ilgili tüm faaliyetlerin tam olarak izlenmesini sağladığından emin olabilirsiniz.”

SORU: “Bir açıklama yapmıştınız, eğer Türkiye bir Yunan kayalık adasını işgal ederse onu yerle bir edeceğinizi söylemiştiniz ve birçok tartışmaya neden olmuştu. Öyleyse neden o zaman açıkça böyle bir mesaj göndermeyi uygun gördünüz?”

CEVAP: “Bahsettiğiniz şey, Genelkurmay Başkanı olduğum dönemde, diğer meslektaşlarınız gazetecilerle gayrı resmi bir sohbetle ilgiliydi. Sanırım varsayımlar üzerine bir soruyu cevapladım. Ben size, Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin ne zaman ve gerektiğinde ulusal çıkarları korumaya hazır olduğunu ve kabiliyetlerini yineliyorum.”

SORU: “Meselelerden dolayı fiili olarak görev süreniz sınırlı, birkaç ay sonra seçimler geliyor. Bu sınırlı zaman diliminde ulaşılabilecek öncelikleriniz nelerdir?”

CEVAP: “Biraz küçük zaman dilimi gibi görünebilir, ancak birçok şey olabilir. Temel öncelik, Savunma Bakanının zamanına bağlı değil, Silahlı Kuvvetlerin ulusal bütünlüğümüzü korumak ve ulusal çıkarları savunmaktır. Ve bunu yapacağız.

Ayrıca profesyonel yöneticilerle işleyen, verimli ve sağlıklı bir organizasyon için çabalarıma devam edeceğim. Asıl ilgi itinayla personeldir. Aynı zamanda, gündelik ana rutinlerimiz sektörler arası ve hedeflenen malzemelerin geliştirilmesinin her zaman toplumsal bütünlüğe yönelik saygıyla daha da geliştirilmesidir.”

SORU: “Atina, son yıllarda ABD ile hem diplomatik hem de askeri açıdan çok yakın ilişkiler geliştirdi. Acaba Yunanistan Avrupa’daki alternatif silah sistemleri tedarikçileri aramalı mıydı, yoksa İsrail’in yaptığı gibi yerli askeri sanayiyi tamamen geliştirmek mi gerekiyordu?

CEVAP: “ABD ile uzun zamandır devam eden bir stratejik savunma ilişkimiz var. İki ülkenin Silahlı Kuvvetleri, bireysel ve akademik eğitimdeki çeşitli faaliyetlerde kapsamlı işbirliğine sahiptir. Bu ilişki, iki ülke arasında gerçekleştirilen stratejik diyalog toplantısı tarafından da onaylanan bir şekilde sürekli olarak güçlendiriliyor.

Unutmamalıyız ki Yunanistan öncelikle Avrupa ailesine ait, ancak aşama aşama kendi savunma kimliğini oluşturmaya çalışıyor.Bu bağlamda, kendi savunma sanayimizin güçlendirilmesini sürdürürken, silah sistemlerinin tedarik edilmesinde mümkün olan tüm avantajlı seçeneklere bakıyoruz.”

SORU: “Durum göz önüne alındığında, özellikle eski birimleri değiştirmek veya modernize etmek için kabul görmüş bir ihtiyaç olan alanlarda, silahdeposunun güçlendirilmesi beklentisi var mı? Özel bir hamle var mı?”

CEVAP: “Söylediğim gibi, devlete ve topluma büyük saygı göstererek, Silahlı Kuvvetleri güçlendirmek ve modernize etmek için uygulanabilir eylemler başlatıyoruz. Rehavete kapılmıyoruz ve her daim hazırlanıyoruz, gelişiyoruz ve güçleniyoruz, akıllı çözümlerle mümkün olanı en iyi şekilde daha fazlası için müzakere etmeye çalışıyoruz.

Bu yapılanları dikkate alacak olursak, F-16 uçaklarının yenilenmesi, P-3B deniz işbirliği uçaklarının modernizasyonu, genel çizgide bunlara paralel olarak Donanmanın fırkateynlerle desteklenmesi programı, Mirage uçakları ve hava savunmasının modernizasyonu bizim için tek yöndür.”

SORU: “Birkaç gün önce “Kuzey Makedonya” ile savunma işbirliği ihtiyacından bahsettiniz. Yunanistan’ın Balkanlar’da NATO’nun en eski ülkesi olarak başka fırsatları vardı. Bu sefer bir şey değişiyor mu?”

CEVAP: “Prespa Anlaşması’nın uygulanması ve Kuzey Makedonya’nın NATO’ya katılması, savunma alanındaki komşu ülke ile işbirliğimizi güçlendirmek ve genişletmek, karşılıklı ilişkiler kurmak ve sadece savunma sektörüyle sınırlı kalmayacak birçok fayda sağlamak için şartlar yaratıyor. Nitekim, Kuzey Makedonya Silahlı Kuvvetlerinin dönüşümüne potansiyel katkımız, komşu üzerindeki etkilerinden yararlanmaya çalışan diğer bölgesel adayların yerini alacak. Amacımız, ülkemizi, Kuzey Makedonya’nın barışı koruma ve Balkanlar’daki işbirliğini geliştirmede ana stratejik ortağı haline getirmektir.”

SORU: “Yurtdışında başka temaslarınız da oldu (Türkiye ve Kuzey Makedonya Savunma Bakanları dışında). Uluslararası düzeyde Yunan Silahlı Kuvvetlerin konumu nedir? ve bu değişen dünyada bir diplomasi aracı olarak nasıl kullanılabilir? Ve tabii ki, sürekli Ege hakkında konuşuyoruz, ancak sık sık Doğu Akdeniz’in ulusal çıkarlar için doğal bir yer olduğunu unutuyoruz. Yunanistan buradaki varlığını nasıl güçlendirebilir ve hepsinden öte, son yıllarda üzerine aldığını gördüğümüz yeni rolüne nasıl hizmet edebilir?”

CEVAP: “Başbakanın talimatlarına göre, Yunan Silahlı Kuvvetleri önemli bir bölgesel rol oynamaktadır. Kıbrıs’la olan kardeşçe ilişkiyi vurgulamaya gerek yok. Ve Doğu Akdeniz’i asla unutmayacağız.

Kıbrıs, İsrail, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler arasında bir iletişim hattı olarak hareket ederek savunma sinerjileri ve güvenlik girişimlerini desteklemede kilit bir rol üstlendik. Doğu Akdeniz bölgesindeki mevcut zorluklar ve yeni jeopolitik veriler, bölge ülkeleriyle savunma işbirliğinin güçlendirilmesini gerektirmektedir. Üçlü Yunanistan-Kıbrıs-Mısır ve Yunanistan-Kıbrıs-İsrail bunu en temsili şekilde gösteriyor. Ve önemli kazançlar sağladıklarından emin olun.

Ayrıca, Balkanlar’da Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan ile savunma işbirliği konusunda öncülük ettik. Aynı zamanda, barışı ve güvenliği destekleyen uluslararası girişimlere aktif olarak katılan NATO, Avrupa Birliği ve BM’ye verdiğimiz taahhütleri onurlandırıyoruz.

Son yıllarda, birçok ülkenin Silahlı Kuvvetleri ile zengin bir aktivite ve işbirliği geliştiriyoruz ve yeni güç ve ittifak birlikteliklerini şekillendirme konusunda son derece aktif olduk. Müttefiklerimiz ve ortaklarımız değerlerimizi kabul ediyor ve bizimle askeri işbirliğini arzu ediyorlar.”

SORU: “Buna bakıldığında, Yunanistan bugünün güvenlik sorunlarına nasıl cevap verebilir? Teknolojik gelişmeleri ve üretilen yeni verileri izleyebilir mi? Bu alanda herhangi bir ilerleme bekliyor muyuz?”

CEVAP: “Modern uluslararası alanda, uluslararası güç dağılımındaki değişiklikler, stratejik rekabetler ve jeopolitik ortamdaki hızlı gelişmeler, güvenlik duygusunun oldukça kötüleştiği inancına katkıda bulunuyor.

Bu karmaşık ve değişken stratejik ortamda, Yunanistan, bölgedeki ülkeler arasında uluslararası hukuk ve karşılıklı güven temelinde güvenlik işbirliğini teşvik ederek barış ve istikrar temelidir.

Silahlı Kuvvetler, kurumsal rolleri çerçevesinde, daha geniş çevremizdeki güvenlik ve istikrara büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır. Sektörler arası faaliyet gösteriyoruz ve stratejimiz güvenilir bir caydırıcılık kabiliyetimizle özetlenmiştir.

Teknolojik gelişmeleri takip etmek bizim için zorunlu ve önceliklidir. Ve biz sadece orada kalmıyoruz. Bizi dışadönük açılım ile, yeni teknolojilerden faydalanmayı ve materyalleri kullanarak yöntemlerimizle modernize ederek kabiliyetimiz dahilinde çalışıyoruz. Teknolojik yeniliğin teknolojik değerlendirilmesi bizim için çok önemlidir, çünkü bize askeri üstünlük veren stratejik bir avantajdır.

Tipik olarak, Yunanistan’ın yüksek seviye hizmetler sağlayarak uluslararası uzay haritası üzerinde güçlü bir konuma sahip olmasını sağlayan yeni Hellas Sat 4 telekom uydusunun lansmanına atıfta bulunacağım. Bu alandaki yeteneklerimizi önemli ölçüde artırarak, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’ne kendi kendine yeterlilik ve tam güvenilir uydu iletişimi sağlayacaktır.”

SORU: “Sıklıkla Silahlı Kuvvetler personelinin kalitesine değiniyorsunuz. Sadece finansal değil, hala talepler var olmaya devam ediyor. Silahlı Kuvvetler personelinin karşılaştığı zor durumları iyileştirmek için ne yapılabilir?”

CEVAP: “Silahlı Kuvvetlerin işleyişindeki ana rol personelimizdir. Her zaman dediğim gibi, en önemli güç çoğaltıcımızdır. Bu cansız sistemlere ve tezgaha hayat veren şeydir. Yerini hak etmişlik, eğitim, adalet, personelin gözetimi, talep ettiğimiz ve mümkün olduğunca uygulayacağımız sürekli eylemler gerektiriyor.

Bu bağlamda, geliştirme, barınma, sağlık hizmetleri, çocuk bakımı, eğitim, mesleki becerilerin belgelendirilmesi, vb. Yakında birkaç tane yararlı hüküm içeren bir yasa tasarısı düzenleyeceğiz. Çok şey yapıyoruz ve böyle devam edeceğiz.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz