Ana Sayfa Yunanistan Haber Apostolakis, Stefanovikio’dan Türkiye’ye Mesaj Gönderdi

Apostolakis, Stefanovikio’dan Türkiye’ye Mesaj Gönderdi

1
0

Yunanistan Savunma Bakanı Evaggelos Apostolakis, Stefanovikio’dan Türkiye’ye mesaj gönderdi.

Yunanistan Savunma Bakanı Evaggelos Apostolakis, KİOWA helikopterlerinin teslimat töreni dolayısıyla geldiği Stefanovikio’daki 1. Kara Kuvvetleri Havacılık Tugayı (1ο ΤΑΞΑΣ) üssünde tören sonrasında gazetecilerin Türkiye Yunanistan arasındaki sorunlarıyla ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Bakan Apotolakis’in tüm söylediklerini ve soru cevap şeklini BİRLİK gazetesi farkıyla aktarıyoruz.

“Temel çabamız, Papulyas- Yılmaz paketini uygulamak.”

Törende konuşan Apostolakis şunları dile getirdi ve ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

“Gördüğünüz gibi, siyasi ve askeri yönetim kadrosu  bugün buradayız. Genelkurmay Başkanı, tüm Kuvvet Komutanlarıyla bizi mutlu eden bir günde buradayız, çünkü Yunan Silahlı Kuvvetlerine başka bir güç faktörü eklemeyi başardık.

Çalışmalara iki yıl önce başladığımız 70 adet saldırı tanımlama KIOWA helikopterleri ve 10 CHINOOK helikopterinden sonuncusunu da bugün teslim almış bulunuyoruz.

KIOWA helikopterlerinin alınması, Silahlı Kuvvetlere ilave bir imkan vermektedir.  Helikopterler elbette daha küçük ama, ancak bunların APACHE ile aynı görevleri üstlenebileceğini söylemek yeterlidir. Bu nedenle daha az ve pahalı olan APACHE helikopterleri çalışma saatlerini daha uzun süre tutabilecektir.

Dolayısıyla da bu programa dahil olan ve emeği geçen herkesi tebrik etmek istiyorum. Milli Savunma Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, ABD Büyükelçiliği birimleri arasında mükemmel bir işbirliği vardı ve elbette, bu program daha önceki Milli Savunma Bakanı ve eski Genelkurmay Başkanı ile başladı ve bugün sonuçlarını görüyorsunuz.

Fırsattan ötürü, etrafımızda olan biten tüm bu meselelerden endişe etmememiz gerektiğini söylemek isterim. Çok iyi bir hazırlık var. Kıbrıs’ın Özel Ekonomik Bölgesi’nde olanları önlemek için yapılan çok iyi ve düzenli bir dizi eylemler var, aynı zamanda Silahlı Kuvvetlerin operasyonel kapasitesini de en iyi seviyede tutuyoruz. Gördüğünüz gibi, sürekli yeni imkanlar ekleniyor, ancak Yunan halkı sakin olmalı ve hiçbir şey için endişelenmemelidir.”

Apostolakis bu konuşmasının ardından gazetecilerin kendisine sorduğu soruları cevapladı.

Soru: “Sayın Bakan; helikopterlerin satın alınması Türkiye’nin kışkırtıcılığına karşı bir cevap mıdır?

Cevap: “Silahlı Kuvvetlerdeki herhangi bir imkanlarımızı arttırmak, zannedersem Türkiye’nin kışkırtıcılığına bir cevaptır.”

Soru: “Sayın Bakan; Yunanistan’ın Kıbrıs MEB’indeki varlığını güçlendirme durumu olabilir mi?

Cevap: “Bakınız; sorunu çözmek için atılan adımlar Kıbrıs Cumhuriyeti ile paraleldir. Bu aşamada, Türkiye’nin bu kışkırtıcı hareketini çeşitli eylem ve önlemlerle önlemeye çalışıyoruz. Her aşamada durum incelenir, sonraki adımlar analiz edilir ve karar verilir.”

Soru: “Sayın Bakan; Volos’ta bulunmanız dolayısıyla, bize “GEORGOULA” kışlası ve Tugay hakkında yeni bir şey söyleyebilir misiniz? Uzaklaştırılacak mı? Geçici karar geçerli midir? İptal edilecek mi? ne gelişmeler var?  

(32. Tugay’ın taşınması hakkında sorulan soru)

Cevap: “Bakınız; operasyonel açıdan 32. Tugay’ın Volos’ta bulunması yanlıştır. Bu bize çok ciddi sorunlara neden oluyor ve bunları basında analiz edemem, ancak yerel milletvekillerine, Eyalet Başkanına ve Belediye Başkanına da sorunun ne olduğunu açıkladım.

Şu anda, biz hazır olana kadar, taşınma için her şey hazırlanana kadar 32 Tugay burada kalıyor. Ancak, şehrin askeri varlıktan sahipsiz kalmaması için, şehirden finansal kaynakların kaybolmaması için benzeri bir şey bulacağız. Ancak, taşınması şu anda yerel toplumun iş planlarına hizmet etmediği için kendi sebeplerinden dolayı kalmasının talep edilmesi, Silahlı Kuvvetlerin operasyonel planlarının tek taraflı olmaması gerektiğini de anlamanızı istiyorum.”

Soru: “Bu taşınmayı zaman açısından kestirebilir misiniz?

Cevap: “Hayır; ama Atina’daki iki askeri kışlada konuşlanması için hazırlıkların yapıldığını biliniz. Bunlar tamamlandığında, devam edeceğiz.”

Soru: “Bakan; Güven Arttırıcı Önlemler Nasıl gidiyor? Yunanistan heyeti Türkiye’de. Tutulabilecek bir şey bekliyor musunuz veya yapılanlar açık kanal çerçevesinde mi?

Cevap: “Bakınız; anladığınız üzere bir çaba yapılıyor. Epey zaman sonra yapılan görüşmeler ve eylemlerden sonra alınan verimde, Ege’de hem bu taraftan hem de diğer taraftan gerilimi arttıran ve yaşananlara sebep olanları kayıt altına alma çabasıdır. Bütün bunlar kaydedildiğinde, her iki tarafın da aldığı pozisyonlar göz önünde bulundurduktan sonra, bir şey yapılabilmesi için neyin değiştirilebileceğini veya geliştirilebileceğini göreceğiz.

Şu andaki temel çabamız, önceden anlaşılmış olan Güven Arttırıcı Önlemleri uygulamak, Papulyas- Yılmaz paketi eğer yüksek yüzdeyle uygulanırsa büyük derecede gerginliği alçaltıyor.

Ancak, bölgemizde meydana gelen tüm bu ihlalleri güvenli bir ilişki içinde tutabilmek için iletişim kanallarını korumanın çok önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz