Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ANTONİS SAMARAS KİMDİR?

ANTONİS SAMARAS KİMDİR?

29
0

Yeni Demokrasi Partisi (YDP) lideri Antonis Samaras, 23 Mayıs 1951 tarihinde Atina’da doğdu. Georgia Kritikos ile evli olan Samaras, Lena (18) ve Kostas (11) adlı iki çocuk sahibi. Amherst Koleji’nde ekonomi, Harvard Üniversitesi’nde ise İşletme eğitimi aldı. 1977’den 1993’e kadar Messinia’dan milletvekili seçildi. 1989 yılında Maliye Bakanlığı yapan Samaras, Kasım 1989’dan Şubat 1992’ye kadar 2 defa art arda YDP hükümetlerinde Dışişleri Bakanlığı görevinde bulundu.

 

Samaras Dışişleri Bakanı olduğu dönemde 29 Ocak 1990 yılında Gümülcine’de Türklere ait dükkanlar fanatik Yunanlılar tarafından kırıp dükülmüştü. Samaras bu kırıp dökülmelerin bir gün öncesi Gümülcine’ye gelmiş ve halk arasında iddialara göre, Batı Trakya Türkleri bu vandalizm olaylarının mimarı olarak Samaras’ı biliyor ve sorumlu tutuyor.

 

Makedonya isim sorunundaki katı tutumu sebebiyle 1992’de dışişleri bakanıyken dönemin Başbakanı Kostas Miçotakis tarafından kabineden ihraç edildi. Birkaç milletvekiliyle beraber YDP’den istifa eden Samaras, Miçotakis hükümetinin düşmesine de yol açtı.

 

1993 yılında Politiki Aniksi (Siyasi Bahar) partisini kurdu ve Messinias milletvekili seçildi. Partisi daha sonra hiçbir siyasi varlık gösteremedi ancak 2004 yılına kadar başkanlığını yapmayı sürdürdü. 2004 yılında ise eski Başbakan Kostas Karamanlis tarafından yeniden YDP’ye davet edildi.

 

2004 yılında Avrupa Parlamentosu Milletvekili seçildi. Çok sayıda komisyonda görev yaptı. 2007 yılındaki seçimlerde Messinia bölgesinden YDP milletvekili seçildi. Kültür Bakanı olarak Ocak 2009’a kadar görev yaptı. 2009 yılında yapılan seçimlerde PASOK’un iktidar olurken Samaras, yine Messinia’dan vekil seçildi. YDP’nin o seçimlerde aldığı ağır yenilgi üzerine yapılan kongrede YDP’nin yedinci başkanı seçildi.

 

6 Mayıs’ta yapılan seçimlere ilk defa Yeni Demokrasi (YDP) lideri olarak giren Antonis Samaras, 18,85’lik (108 milletvekili) oy oranı ile YDP tarihinin en ağır yenilgisini tattı. 17 Haziran’da yapılan seçimler öncesi sağ cephenin birliği için yaptığı çağrıya olumlu cevap alan Samaras, seçimlerde oylarını arttırarak 29,66 (129 milletvekili) ile yine birinci parti çıkmayı başardı.

 

SAMARAS’IN İZLEDİĞİ DIŞ POLİTİKASI

 

Samaras, zaman zaman Türkiye’ye karşı katı bir politika izlenmesi taraftarı olmakla eleştirilmişti. Yunanistan’ın kalkınması için hayati önem taşıyan hidrokarbon araştırmaları için Münhasır Ekonomik Bölgeyi (MEB) tek taraflı ilan edeceğini ilan etmesi de Türkiye ile ilişkilerde tartışma çıkaracak bir girişim olabilir.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’na yönelik kurmayları üzerinden daha samimi bir ilişki geliştirmek istediği anlaşılan Samaras’ın Başbakan olarak nasıl bir yaklaşım sergileyeceği merak ediliyor.

Öte yandan yasadışı göçle sıkı mücadele yöntemlerini öneren Samaras’ın daha makul bir mücadele yöntemine destek veren PASOK ve DİMAR’ı bu konularda ikna etmesi zor görünüyor.

Antonis Samaras; İngilizce, Fransızca ve İtalyanca biliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz