Ana Sayfa Yunanistan Haber AMKA, AFM ve Kimlik Numarasına Son, Kişisel Numara Geliyor

AMKA, AFM ve Kimlik Numarasına Son, Kişisel Numara Geliyor

1
0

Yunanistan’da vatandaşların günlük yaşamlarında kolaylık sağlanması için bazı yeni uygulamalar üzerinde çalışılıyor. Bunlardan biri ve en önemlisi de her vatandaşın tek bir numarasının olması ve bu numarayla birçok işleri halletmesi amaçlanıyor.

Devlet ve Dijital Yönetim Bakanı Kiriakos Pierrakakis yaptığı açıklamada “Gerçek şu ki, bu ileriye doğru dijital bir sıçrama, ancak atabileceğimiz ilk adımlardan biri” dedi ve devletin kurumlarının işleyiş şeklinde yeniliklerin yapılacağının sinyalini verdi.

Pierrakakis şunları söyledi: “Yeni bir kanun girişimi üzerinde durmak istiyorum, dijital yönetim kodu. Bu aynı zamanda Yunanistan’da bilişim ve telekomünikasyon yönetim şeklini başlatacak. Bu kanun Yunanistan’da bilgisayar bilimi ve telekomünikasyon ile ilgili. Bu kanunun içinde birçok şey var. Bunlardan biri de tanıtımı yapılan kamu sektöründe faksın kaldırılmasıdır.

Yasanın içinde aynı zamanda, kişisel numara olarak adlandıracağımız, sosyal sigorta numarası (AMKA), vergi numarası (ΑFΜ) ve kimlik numarasının (taftotita) yerini alacak olan vatandaşa ait tek bir numara uygulaması. Bunun üzerinde çalışmalar devam ediyor.”

Son olarak, vatandaşların AMKA sicilinin güncellenmesi için üç kayıt belgesi (doğum, evlilik ve ölüm) sunmaları gereği ortadan kaldırılıyor.

Bir başka yenilik ise, ölen bir kişinin sicilden silinmesi için birden fazla işlem yapılıyordu. Belediye kayıtlarından, sosyal sigortadan ve emekli maaşının kesilmesine kadar yapılması gereken işlemler birkaç hafta sürüyordu. Oysa şimdi AMKA kaydı otomatik olarak güncellenecek, bir gün içinde ve oradan AMKA kaydını kullanan tüm sosyal güvenlik ve sağlık sistemleri bir tanımlama aracı olarak otomatik güncellenecektir. Aynı zamanda, ölen kişinin AMKA numarası derhal devre dışı bırakılacaktır.