Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “ALANTEPE YAĞLI GÜREŞLERİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİ”NE İLHAN AHMET’İN SÖZLERİ DAMGA VURDU!

“ALANTEPE YAĞLI GÜREŞLERİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİ”NE İLHAN AHMET’İN SÖZLERİ DAMGA VURDU!

21
0

“Alantepe Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri”ne Milletvekili İlhan Ahmet’in sözleri damgasını vurdu.

2 Eylül 2018 Pazar günü düzenlenen “Alantepe Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri” yoğun katılımla gerçekleştirildi. Pehlivanların Er Meydanı’nda Batı Trakya’lı pehlivan Niyazi İbiş’i mağlup eden Edirne’li pehlivan Taner Umut 2018 Alantepe Başpehlivanı ünvanını kazandı.

Kozlukebir Belediyesi’nin düzenlediği “Alantepe Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri”ni izlemeye T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Milletvekilleri İlhan Ahmet, Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf, Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkanı Hristos Metios ve yardımcıları, DEB Partisi Başkan Vekili Ahmet Kara, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Sivil Toplum kuruluşlarının Başkan ve temsilcilerinin yanı sıra yoğun bölge halkı katıldı.

Öncesinde yapılan etkinlikleri selamlama konuşmalarında Rodop Milletvekili İlhan Ahmet’in, “Bizim azınlığımızın din özgürlüğüne müdahaleler bitmemiştir, devam etmektedir ve tarihte olmamış derecede olmaktadır” sözleri etkinliğe damgasını vurdu.

Müftü İbrahim Şerif yaptığı selamlama konuşmasında, “700 yıldan beri düzenlenen yağlı güreşler bizim geleneğimizin kültürümüzün temelini teşkil eder. Bu kültürü bozmak isteyenler çıkacaktır. Tarih boyunca bu böyle olmuştur. Ama biz de yaşatmak için mücadele edeceğiz” dedi.

Milletvekili Mustafa Mustafa da konuşmasında, “yıllarca bu gelenek devam etsin. İnsanlarımız kültürlerine geleneklerine bu yolla sahip çıkabilsinler. Alantepe er meydanı diyoruz, bir sohbet sofrası, bir gönül meydanı diyoruz. Böyle bir ortamda politik konuşma yapmanın anlamı yok” ifadelerine yer verdi.

“Hükümetten din özgürlüğü konusunda şikayetim var. Bizim Azınlığımızın din özgürlüğüne müdahaleler bitmemiştir”

Kürsüye Milletvekili İlhan Ahmet geldi. İlhan Ahmet, son döneme Batı Trakya’da Müftülüklerin işleyişi ile statüsünü ve Müftünün görevlerini yeniden düzenleyen Cumhurbaşkanı kararnamesine atıfta bulundu. “Bize her yer Seçek Yaylası’dır ve biz Seçek etkinliğimizi şükürler olsun ki gerçekleştirdik. Bunu neden söylüyorum? Bu barış ortamını, bu birlik ve beraberliğimizi bundan sonraki yıllarda tek ve bir olarak devam ettirmek istiyoruz.

Er meydanı, gerçeklerin söylendiği bir meydan olmalıdır, ki gerçek söz burada söylenir. Burada milletin isteğini, Batı Trakyalı soydaşlarımın isteklerini dile getirmezsem nedir benim görevim? Sevgili soydaşlar, son üş yıldan bu yana bu hükümetten şikayetlerim var. Sadece primleri, tütünler ve ekonomik konularda değil, ama halkımızın din özgürlüğü konusunda şikayetim var. Bizim Azınlığımızın din özgürlüğüne müdahaleler bitmemiştir, devam etmektedir ve tarihte olmamış derecede olmaktadır. Bu müdahaleler kurban kesiminden, Müftü atamasından her konuya kadar bir şekilde devam etmektedir” diyerek bu yılki etkinliklere damgasını vurdu.

“Bizim, şimdiye kadar hiçbir partiye angaje olmuş oyumuz yoktur, bundan sonra da olmayacaktır”

Sırasıyla kürsüye DEB Partisi Başkan Vekili Ahmet Kara geldi. Ahmet Kara, “Bu sorunlar yeni ortaya çıkmış değildir. Hepimizin dile getirdiği bir şey var. İktidar partisi milletvekillerimizin de bunları dikkate almasını rica ediyorum. Bizler Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı mensupları olarak gerek Rodop ilinde ve gerekse de İskeçe ilinde SYRİZA’ya çok güçlü bir destek verdik. Bizim, şimdiye kadar hiçbir partiye angaje olmuş oyumuz yoktur, bundan sonra da olmayacaktır” dedi.

Doğu Makedonya–Trakya Eyalet Başkanı Hristos Metios da yaptığı selamlama konuşmasında, “Bu tür zor zamanlardaki bu etkinlikler insanları daha da yakınlaştırır ve bölgenin geleneklerini yaşatmaya yardımcı olmaktadır ki bu tür etkinlikler barış içinde olmalıdır” dedi.

“Yensek de yenilsek de rakibimize saygı göstermemiz gerekir”

Son olarak selamlama konuşmalarını yapmak üzere kürsüye T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu geldi. Başkonsolos Ömeroğlu özetle şunları dile getirdi.

“Güreş biz Türkler için ata sporu olarak adlandırılmaktadır. Orta Asya’dan buraya getirdiğimiz, Türkiye’de ve özellikle Trakya bölgesinde çok yaygın bir şekilde sürekli düzenlenmektedir. Dolayısıyla kültürümüzün bir parçası ki bu bir dövüş sporu değil ve bir felsefesi vardır, yensek de yenilsek de rakibimize saygı göstermemiz gerekir. Bunları bilerek güreşçilerimizin burada performans sergileyeceklerini düşünüyorum.”

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz