Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ALİ ÇAVUŞ: “ATİNA’NIN TÜRK AZINLIK GERÇEĞİNİ KABULLENMESİ RUM AZINLIĞA DA FAYDA SAĞLAYACAK”

ALİ ÇAVUŞ: “ATİNA’NIN TÜRK AZINLIK GERÇEĞİNİ KABULLENMESİ RUM AZINLIĞA DA FAYDA SAĞLAYACAK”

11
0

DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın, “Batı Trakya’da, yasalar önünde eşit hak ve sorumluluklar ilkesinin uygulandığı” yönündeki iddialarına karşılık, A.A.’ya yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın Türk Azınlık gerçeğini kabullenmesi ve azınlık toplumuyla diyalog sonucunda olumlu yönde adımlar atmasının, Türkiye ile ilişkilerin arzu edilen noktaya gelmesine ve bunun sonucunda İstanbul’daki azınlığın durumunun daha da iyileşmesine yardımcı olacağı görüşünü dile getirdi.

“İnkarcı tavırlardan vazgeçilmeli”

Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi (DEB) Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın, Başbakan Erdoğan’ın Türk Azınlık ile ilgili sözlerine cevaben yayımladığı açıklamada yer alan Batı Trakya ile ilgili ifadelerin gerçeği yansıtmadığı belirtti.

Yunan Dışişleri’nin iddialarının aksine, Batı Trakya’da, Türk Azınlığın din özgürlüğü, vakıfların idaresi, kimlik, eğitim, ekonomi, vatandaşlık ve temsil edilme gibi bir dizi sorunları bulunduğu ifade eden Ali Çavuş, “Yunan hükümetinin tek taraflı uygulamalarından ve inkarcı tavrından bir an önce vazgeçmesini ve gerçek sorunların çözümüyle ilgili adımlar atmasını bekliyoruz” dedi.

Ali Çavuş, Türkiye’de, Rum azınlık ve Patrikhane’yle ilgili konularda iyileşmeler yaşanırken, Atina hükümetinin, Türk Azınlığın kabul etmediği uygulamalarda ısrar etmesinin Türk-Yunan ilişkilerini de olumsuz etkilediğini ifade etti.

Batı Trakya konusunun Türk hükümetinin gündeminde bulunmasından memnuniyet duyduğunu belirten Ali Çavuş, Türkiye Başbakanı’nın ve diğer üst düzey Türk yetkililerin bu konudaki son açıklamalarının, Türk-Yunan ilişkilerinde Batı Trakya Türk Azınlığı konusunun kolayca gözardı edilemeyeceğini açıkça ortaya koyduğunu ifade etti. DEB lideri Ali Çavuş, “Atina hükümetinin, Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili tutumunun ve bu konuyu sürekli Türk-Yunan ilişkilerinin dışında tutma çabası, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin kalıcı bir zemin üzerinde gelişmesine yardımcı olmuyor” dedi.

“Atina’nın Türk Azınlık gerçeğini kabullenmesi Rum Azınlığa da fayda sağlayacak”

Ali Çavuş, Yunanistan’ın Türk Azınlık gerçeğini kabullenmesi ve azınlık toplumuyla diyalog sonucunda olumlu yönde adımlar atmasının, Türkiye ile ilişkilerin arzu edilen noktaya gelmesine ve bunun sonucunda İstanbul’daki azınlığın durumunun daha da iyileşmesine yardımcı olacağı görüşünü dile getirdi. Ali Çavuş, şunları kaydetti:

“Yunanistan’ın azınlık politikasını, Başbakan Andonis Samaras’ın, ‘Yunan kamuoyunu ve yakın çevresini tatmin etmek için azınlık konusundaki sert tutumunu sürdürmek zorunda olduğu’ şeklinde izah etmeye çalışanlar, seçimle işbaşına gelmiş olan AK Parti hükümetinin de, tüm iyi niyetine rağmen, Atina’nın tutumu nedeniyle Türk kamuoyunu tatmin etmeyen bir süreci uzun süre devam ettirmesinin sıkıntılara neden olacağı gerçeğini göz ardı etmemeli.

Her fırsatta, komşularından iyi komşuluk ilişkilerine ve uluslararası hukuka saygı beklediğini ifade eden ülkemiz Yunanistan, tezlerinde daha inandırıcı olabilmesi için, kendisi de belirli meselelerde alışılagelmiş açıklamaların ötesinde ikna edici cesur ve kararlı adımlar atma durumundadır.

Yunanistan’ın, İstanbul’daki Ortodoks Rum Azınlığın “Helen” kimliğinde ısrar ederken, kendi topraklarındaki azınlıkları dinsel kimlik olarak tanımaktaki ısrarı ve aynı zamanda Türk azınlığın kendisinin belirlediği dini liderleri tanımaması, söylem ile uygulama arasında tezat oluşturduğu gibi, çağdaş insan hakları ve bir dizi azınlık haklarıyla ilgili sözleşmelerin de ihlali anlamına gelmektedir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz