Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ALİ BABACAN BATI TRAKYA’DA

ALİ BABACAN BATI TRAKYA’DA

11
0

T.C. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan eşi ve 3 çocuğu ile birlikte Balkan turuna çıktı. İlk olarak Edirne’yi gezen Babacan Ailesi, oğlu Emir, eşi Zeynep ve diğer çocukları Dilara ve Kerem de yanında Batı Trakya’ya geldi. İlk olarak Şapçı’ya gelen Babacan Şapçı Mütevelli Heyeti’nin geleneksel olarak düzenlediği iftar yemeğine katıldı. Kendisini burada Mütevelli Heyeti Başkanı İdriz Ahmet ve Dernek yöneticileri çiçeklerle karşıladı.

 

İftar yemeğine Bakan Babacan ve ailesinin yanısıra T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç ve eşi Esin Sarnıç, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Rodop PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Gümülcine Seşilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Şapçı-Maronya Belediye Başkanı İlias İonnakis, BTTÖB Başkanı Sami Toraman, Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Şapçı Mütevelli Heyeti Balkanı İdriz Ahmet, iftar yemeğinden sonra yaptığı selamlama konuşmasında, “bu akşam iftar yemeğimize katılmakla Şapçı kasabasında birlik, beraberlik ve mutluluk rüzgarları estirdiniz. Bu mübarek akşamda Allah sizlerden razı olsun. Bu ziyaretin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Batı Trakya’ya gönderdiği çok değerli hocalarımız için tüm yetkililere şükranlarımı sunuyor ve bu tür faaliyetlerin devam etmesini diliyorum. Bu vesileyle yarınki Ramazan Bayramı’nızı şimdiden tebrik ediyor, huzurlu, mutlu ve esenlik dolu günler diliyorum” dedi.

 

BABACAN: “SİZLER, TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN ARASINDA EN ÖNEMLİ DOSTLUK KÖPRÜSÜSÜNÜZ”

 

T.C. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sırasıyla o da bir konuşma yaptı. Babacan konuşmasında şu ifadelere yer verdi.

“Bayram’da ailece bir Balkan turuna çıktık. Yarın inşallah Gümülcine, İskeçe, Kavala ziyaretlerimiz olacak ve akşam da Selanik’te kalacağız. Daha sonra Makedonya, Karadağ ve Kosova’yı kapsayacak şekilde programımız devam edecek.

Sizlerin, Batı Trakya’da Şapçı kasabasında yaşayan ve bu vesileyle aramızda olan, hatta Gümülcine’den, Dedeağaç’tan bizlerle bu iftar sofrasını paylaşan bütün kardeşlerimizin bayramlarının mübarek olmasını diliyorum.

Birlik ve beraberliğinizin coşkuyla, bu akşamki gibi devam etmesini gönülden arzu ediyorum.

Sizler, Türkiye ile Yunanistan arasında en önemli dostluk köprüsüsünüz. İki ülkeyi bir bakıma yaklaştıran, kaynaştıran çok önemli bir pozisyondasınız aynı zamanda. Benim daha önceki ziyaretimde sayın Papandreu ana muhalefet lideriydi, şimdi kendisi Başbakan ve 2002 yılından beri çok yakından görüşürüz ve yakın temastayız. Kendisiyle sayın Başbakanımızın ilişkileri çok iyi, beraber çalışıyorlar. Bu bölgede biliyorsunuz Türkiye ile Yunanistan arasında ilk defa “Stratejik İşbirliği Konseyi”ni oluşturduk. İki hükümetin 8-9 Bakanı her iki taraftan katılıyor. Ortak bir kabine toplantısı yapıyoruz. Bunlara başladık. Ümit ediyoruz ki ilişkilerimiz çok daha iyi noktalara gelecek.”

 

BABACAN GÜMÜLCİNE TÜRK GENÇLER BİRLİĞİ’NDE

 

T.C. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Şapçı’daki iftar yemeğinin ardından Gümülcine’ye geldi. Babacan Gümülcine Türk Gençler Birliği’ndeki seramik ve ebru sergisini gezdi.

Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan yaptığı selamlama konuşmasında Babacan’a “Batı Trakya’ya hoşgeldiniz” dedikten sonra GTGB’nin kapatılma süreci ile alakalı bilgiler aktardı.

Ardından kürsüye DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş geldi ve o da Bakan Babacan’a “hoşgeldiniz” dedi ve bu Bayram kendisini burada görmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

 

Konuşma sırası Bakan Ali Babacan’a geldi. Babacan burada yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi.

 

“Türkiye Cumhuriyeti’nin çok değerli Başkonsolosu, çok değerli Milletvekilimiz, değerli Müftümüz, Gümülcine Türk Gençler Birliği’nin çok değerli başkanı, değerli basın mensupları hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.

Bugün sizlere Türkiye’den sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’den, sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan ve tüm Türk halkından selamlar getirdim.

Bugün sizlerle beraber, bu mübarek Ramazan ayının bu son akşamında beraber olmak, yarın yine inşallah burada Gümülcine’de Bayram Namazı’nda beraber olmak gerçekten bizler içinde çok büyük bir mutluluk.

Ben en son 2007 Aralık ayında Gümülcine’ye gelmiştim. Bir resmi program içinde burada malesef çok kısa süre kalabilmiştim. Ancak sizlerin sıcaklığı, sizlerin dostluğu o güzel kardeşlik ve misafirperverliği bizleri tekrar buraya getirdi.

Bu sefer özel bir program için ailemle beraber bir Bayram programı için yine burada sizlerle beraberiz, sizlerin arasındayız.

Türkiye’nin Yunanistan’la olan ilişkileri kuşkusuz son derece önemli. Komşu iki ülkeyiz ve sizler bu ilişkilerde çok önemli bir rol üstleniyorsunuz. Bir dostluk köprüsü rolü. Ancak öte yandan kuşkusuz sizlerin kendi aranızdaki birlik beraberliğinizde son derece önemli. Öncelikle hep beraber bizi biz yapan değerleri mutlaka korumamız lazım ve bunu bir birlik beraberlik içerisinde gerçekleştirmemiz lazım. Sizlerin bir yandan Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere katkınız son derece önemli. Öte yandan Türkiye ile Yunanistan arasında ilişkilerin her geçen dönemde kademe kademe daha iyi bir çizgiye gelmesi yine son derece önemli.

Burada işin ekonomi boyutuda önemli. Malum dünya zor bir dönemden geçiyor. Dünya ekonomisi oldukça sarsıntılı, sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Pek çok Avrupa Birliği ülkesi bu dönemden etkileniyor.

Biz arzu ediyoruz ki, Batı Trakya’da Türkiye ile olan ticari ilişkiler, ekonomik ilişkiler daha gelişsin. Yunanistan’la geneliyle zaten karşılıklı ekonomik ilişkilerimiz yatırımlarıyla daha iyi bir noktaya gidiyor. Karşılklı rakamlara bakıyoruz yükseliyor, gittikçe daha iyi bir noktaya geliyor.

Öte yandan iki ülke arasında karşılıklı ziyaretlerle bazı sorunlar var. Vize sorunları var. Özellikle Türk işadamları buraya gelirken çok rahat gelip gidemiyorlar. Arzu ediyoruz ki, bu konuda da kolaylıklar sağlansın, bu konularda da gidişler gelişler kolaylaşsın. Çünkü ekonomide bazı ana kurallar var. İnsanlar ne kadar rahat hareket edebilirse, ne kadar rahat gidip gelebilirse, ürünler, mallar ne kadar rahat gidip gelebilirse ve para finans ne kadar rahat gidip gelebilirse bu ekonominin açısından o kadar iyi sonuçlar verecektir.

Biz zaten Türkiye olarak insanların, malların ve paranın rahat hareket edebildiği bir ekonomik sistemden yana olduk. Bunu sağladığımız bölgelerde bakıyorum başarı geliyor. Kısıtlamaların olduğu bölgelerde malesef ekonomik sorunlar daha çok olabiliyor.

Bütün bunlar kuşkusuz en üst seviyede ele alınıyor. Biliyorsunuz Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir yapı kurduk. Üst düzey “Stratejik İşbirliği Konseyi” dedik. Bu şu demek; her iki ülke yılda bir defa Başbakanlar 8-9 Bakanlarla beraber biraraya geliyorlar. Neredeyse iki ülkenin hükümetleri biraraya gelip ortak bir hükümetmiş gibi, ortak bir kabineymiş gibi hareket edebiliyorlar. Bu yapının ilk toplantısını Atina’da gerçekleştirmiştik, inşallah ikincisinide Türkiye’de yakın bir zaman içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz.

Biliyorsunuz sayın Başbakanımız Erdoğan’la Yunanistan Başbakanı sayın Papandreu’nun kişisel ilişkileri çok çok iyi. Ben de sayın Papandreu’yu 2002 yılında Dışişleri Bakanlığı döneminde gayet yakından tanıdım. Çok güzel görüşmelerimiz sohbetlerimiz oldu. Bu yakın diyalog, bu yakın çalışma inşallah sorunların aşılmasında da faydalı olacaktır. Bu sorunları ne kadar hızlı aşarsak, ne kadar hızlı bir şekilde bu problemleri arkamızda bırakırsak o kadar refah için, barış için, huzur için iyi sonuçlar verecektir diye düşünüyoruz.

Değerli Gümülcineliler, değerli soydaşlarımız, sizlerle beraber burada olmak sözlerimin başında da ifade etmiştim ve bizler için büyük bir mutluluk. Bu akşam burada sizlerle beraber olmak, yarın yine sizlerle birlikte Bayram Namazında bulunmak bizlere ayrı bir heyecan veriyor. Ben bunun kardeşliğin pekiştiği bir bayram olmasını ümit ediyorum ve olsun diyorum. Hepimizin birbirimize daha fazla kaynaştığımız, kardeşliğimizin bütünleştiği bir bayram olsun. Bu Bayram güzelliklere vesile olsun, hayırlara vesile olsun diyorum. Şimdiden hepinizin Ramazan Bayramını tek tek candan kutluyorum ve nice Bayramlarda beraber olmak ümidiyle diyorum, hepinize tekrar saygılarımı sevgilerimi sunuyorum.”

 

Konuşmaların ardından saz ekibi, müzik grubu ve folklor grubu programlarını gerçekleştirdiler. Ziyaret ve program karşılıklı hediyelerin takdim edilmesiyle son buldu.

 

Bakan Babacan sabah Bayram Namazı’nı Gümülcine’de Eski Cami’de kıldıktan sonra İskeçe’ye hareket edecek. Oradan Şahin’e gidecek olan Babacan ardından Kavala ve Selanik’e gitmek üzere Batı Trakya’dan ayrılacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz