Ana Sayfa Batı Trakya Haberler B.Trakya Video Haber Ahmet Kara: “Azınlık Okullarımızı Kafanıza Göre Kapatamazsınız”

Ahmet Kara: “Azınlık Okullarımızı Kafanıza Göre Kapatamazsınız”

1
0

Encümenler Birliği Başkanı Avukat Ahmet Kara, “Azınlık Okullarımızı Kafanıza Göre Kapatamazsınız” diyerek Atina’ya güçlü ve kararlı bir mesaj gönderdi.

Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Başkanı Avukat Ahmet Kara, Gümülcine’de düzenlediği basın toplantısında, Azınlık okullarının Yunanistan tarafından kapatılmasına yönelik önemli açıklamalarda ve uyarılarda bulundu. Başkan Kara, “Bizim azınlık okullarımızı, devlet okulları ile bir tutamazsınız, kafanıza göre kapatamazsınız. Çünkü azınlık okullarının kapanışı da, belli işleyişi de belli” ifadelerini kullanarak Atina’ya mesaj gönderdi.

Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Başkanı Avukat Ahmet Kara, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının başlaması nedeniyle, Gümülcine Türk Gençler Birliği bahçesinde bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Asbaşkan Avukat Halil Mustafa ve Genel Sekreter Mustafa Mustafa hazır bulundu.

Encümenler Birliği Başkanı Kara, Yunanistan’ın Azınlık eğitimine yönelik uygulamalarının anlaşmalara aykırı olduğunu, çıkarılan yasaların da anlaşmaları yok saymasının mümkün olamayacağını vurguladı.

Ahmet Kara özetle şu ifadeleri kullandı:

“Bizim azınlık okullarımızı, devlet okulları ile bir tutamazsınız, kafanıza göre kapatamazsınız.”

“Yunanistan Anayasası’nın 28. maddesi çok net bir şekilde uluslararası anlaşmaların, yasaların üzerinde olduğunu belirtmiştir. Dolayısıyla siz, herhangi bir yasa ile imzalanmış olan herhangi bir ikili anlaşmayı, bir şekilde ortadan kaldırma şansına sahip değilsiniz hakkına da sahip değilsiniz.

Bu kararların tartışılacak bir yanı yoktur. Bunun iyi niyetli bir davranış olmadığını ifade etmek istiyoruz. 695 sayılı yasa, azınlık eğitimini baltalamaya yönelik bir hükümdür. İlgili hükme göre okullara öğretmenler tayin edilmektedir. Bu ikili anlaşmalara aykırıdır.

Bölge Eğitim müdürünün ilk kez yeni eğitim yılı öncesinde bir basın toplantısı yapma ihtiyacı hissetmesi bile aslında suçluluk duygusunun bir tezahürüdür. Burada açık ve net bir şekilde kamuoyunu yanıltmaya çalışıyorlar. Bizim çok net bir iddiamız var; Bizim azınlık okullarımızı, devlet okulları ile bir tutamazsınız, kafanıza göre kapatamazsınız. Çünkü azınlık okullarının kapanışı da, belli işleyişi de belli. Dolayısıyla siz bu insanlarla diyaloğa dahi girmeden okulları kapatmaya giderseniz tamamen hukuka aykırı davranmış olursunuz. Dolayısıyla bizler şu anda iyi niyet olmayan bir idare ile karşı karşıyayız.

Bizim azınlık olarak eğitim sorularımız var. Yunanistan Anayasası’nın 28. maddesi çok net bir şekilde uluslararası anlaşmaların, yasaların üzerinde olduğunu belirtmiştir. Dolayısıyla siz, herhangi bir yasa ile imzalanmış olan herhangi bir ikili anlaşmayı, bir şekilde ortadan kaldırma şansına sahip değilsiniz hakkına da sahip değilsiniz. Bizler bu konuların üzerine gitmeye devam edeceğiz. Bütün azınlık okullarında Encümen Heyetleri Türkçe müfredatında, istediği öğretmen ile, istediği sözleşmeyi yapma hakkına sahiptir. Bu Lozan Antlaşması’nda da böyledir, ikili anlaşmalarda da böyledir. 1972 yıllarının ortalarından da bu şekilde uygulanmıştır. En büyük temennimiz görevde olacağımız süre içerisinde hiçbir azınlık okulunun kapatılmamasını sağlamaktır. Bizler bunun mücadelesini vereceğiz.”

Başkan Ahmet Kara’nın basın toplantısını BİRLİK TV videolarından izleyebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz