Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABTTF’DEN BRÜKSEL’E ÇALIŞMA ZİYARETİ

ABTTF’DEN BRÜKSEL’E ÇALIŞMA ZİYARETİ

23
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) 2 Aralık 2015 tarihinde Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’na (AP) çalışma ziyaretinde bulundu. ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu ile ABTTF Başkan Yardımcıları Sami Yusuf ve Mustafa Kasap, ABTTF Brüksel Temsilciliği’nin de eşlik ettiği çalışma ziyaretinde, AP milletvekilleri İspanya’daki Katalan azınlığa mensup Jordi Sebastia (İspanya/Yeşiller-EFA) ve Ernest Maragall (İspanya/Yeşiller-EFA), Bulgaristan’daki Türk azınlığa mensup Necmi Ali (Bulgaristan/ALDE-Liberal Demokratlar), Iskra Mihaylova (Bulgaristan/ALDE-Liberal Demokratlar) ve Romanya’daki Macar azınlığa mensup Csaba Sógor (Romanya/EPP-Hristiyan Demokratlar) ile görüştü.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları ve güncel gelişmeler milletvekillerine aktarıldı.

Çalışma ziyareti kapsamında ilk görüşme, AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu’nun üç eşbaşkanından biri olan Jordi Sebastia ve Ernest Maragall ile yapıldı. Görüşmede, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın 1923 Lozan Barış Antlaşması ile eğitim ve din alanlarında özerk kılındığının altını çizen ABTTF Başkanı Habip Oğlu, Yunanistan hükümetinin iki dilli azınlık anaokullarına izin vermeyerek azınlığın ana dilde eğitim hakkını ihlal ettiğini milletvekillerine aktardı.

Bulgaristan’daki Türk azınlığın siyasi partisi Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) üyesi Necmi Ali ile yapılan görüşmede ABTTF Başkanı Habip Oğlu, eğitimle ilgili olanlar başta olmak üzere Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yaşadığı güncel sorunlar ve maruz kaldığı ayrımcı uygulamaları aktararak bunlara ilişkin AP çatısı altında yapılabilecek müşterek çalışmalar için milletvekilinin desteğini talep etti. Batı Trakya Türk Azınlığı’na destek vermeye hazır olduğunu kaydeden Ali, HÖH’ün olağan genel kurul toplantısının Nisan 2016’da yapılacağını belirterek Habip Oğlu’nu Bulgaristan’a davet etti.

HÖH’ten AP milletvekili seçilen Bögesel Kalkınma Komisyonu (REGI) Başkanı Iskra Mihaylova ile yapılan görüşmede Batı Trakya’nın ekonomik açıdan Yunanistan’ın en geri kalmış bölgeleri arasında yer aldığının altını çizen ABTTF Başkanı Habip Oğlu, bölgesel ve kırsal kalkınmaya yönelik Avrupa Birliği (AB) fonlarından Batı Trakya’daki Türk azınlık belediyelerinin yeterince yararlanamadığını ifade etti.

Çalışma ziyareti kapsamındaki son görüşme AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komisyonu üyesi Csaba Sógor ile kendisinin çalışma ofisinde yapıldı. ABTTF Başkanı Habip Oğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın örgütlenme özgürlüğü alanında ciddi sorunlar yaşadığını not ederek  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği ile ilgili 2007 ve 2008 yıllarında aldığı üç kararın Yunanistan tarafından halen uygulanmadığını dile getirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz