Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar ABTTF VE UNPO İŞBİRLİĞİNDE AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA KONFERANS DÜZENLENDİ

ABTTF VE UNPO İŞBİRLİĞİNDE AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA KONFERANS DÜZENLENDİ

25
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) 2 Mart 2016 tarihinde Temsil Edilmeyen Uluslar ve Halklar Örgütü (UNPO) ile Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda ortak bir konferans düzenledi. “Yunanistan’da Örgütlenme Özgürlüğü: Avrupa Azınlık Hakları Standartlarında Bir Boşluk” konulu etkinlik, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Csaba Sógor (EPP)’un ev sahipliğinde, 15:00 ile 17:00 saatleri arasında gerçekleşti. 

Yoğun bir katılımın olduğu konferansta Avrupa Parlamentosu Milletvekili Nils Torvalds (ALDE), ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık, Edessa Makedon Eğitim ve Kültür Hareketi Kurucusu Eugenia Natsoulidou, Yunan Helsinki İzleme Komitesi Sözcüsü Panayote Dimitras ve UNPO Program Sorumlusu Johanna Green birer konuşma yaptılar.

Etnik kimliğin tanınmaması temelinde örgütlenme özgürlüğünün ihlali konusu işlendi

Altın Şafak üyesi 3 Yunan Avrupa Parlamenteri’nin programı proteste etmesi ve ev sahibi milletvekili ile tartışması ile başlayan konferansta Sógor, konuşmasına bu saldırıyı kınayarak başlarken Avrupa’nın sadece ekonomik krizle değil, sosyal ve ahlaki bir krizle de karşı karşıya olduğunu vurguladı. Avrupa’da 40 milyondan fazla insanın azınlık mensubu olduğunu ancak bu insanların sorunlarının 21. yüzyılda hala devam ettiğini belirten milletvekili, Yunanistan’ın da azınlık hakları noktasında kötü bir sicile sahip olduğunu dile getirdi.

Daha sonra söz alan ABTTF Başkanı Habip Oğlu, konferansa ev sahipliği yapan milletvekiline ve konuşmacılara teşekkürlerini sundu. Habip Oğlu, azınlıkların hakları konusunda AB’de söylem ile eylem arasında ciddi bir uçurum olduğunun altını çizerken, mülteci sorununun azınlık hakları konusunu unutturmaması gerektiğini vurguladı. AP milletvekili Torvalds ise konuşmasında tarihsel süreç içerisinde azınlık sorunlarına kısaca değinirken kendi ülkesi Finlandiya’daki, başta İsveç azınlığı olmak üzere, azınlıkların durumu hakkında bilgilendirmede bulundu.

Daha sonra konuşmasını yapan ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık, Yunanistan’da Türk azınlığın örgütlenme özgürlüğünün ihlal edilmesinin temelinde etnik kimliğin tanınmaması sorununun olduğunu belirtti. Arık, Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği’nin, sadece isimlerinde geçen “Türk” veya “azınlık” kelimeleri nedeniyle kapatıldığını veya kuruluş başvurularının Yunan mahkemeleri tarafından reddedildiğini vurguladı. 2007 ve 2008 yıllarında AİHM’nin bu davalarda Yunanistan aleyhinde karar verdiğini, ancak bu kararların bugüne kadar uygulanmadığını dile getiren Arık, azınlık hakları konusunda AB’nin daha aktif çaba göstermesi gerektiğini ifade etti.

Edessa Makedon Eğitim ve Kültür Hareketi Kurucusu Eugenia Natsoulidou, Makedon azınlığın örgütlenme özgürlüğünün ihlaline ve Makedon Kültür Evi Derneği’nin yaşadığı sorunlara değinirken, Yunan Helsinki İzleme Komitesi Sözcüsü Panayote Dimitras ise Yunanistan’ın sistematik olarak örgütlenme özgürlüğünü ihlal etmesi konusunda Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi’nin tutumu hakkında konuştu. Avrupa Konseyi’nin AİHM ve Bakanlar Komitesi yoluyla Yunanistan’ı sürekli eleştirdiğini anlatan Dimitras, Birleşmiş Milletler’in ise Yunanistan aleyhinde tavsiye kararları aldığını söyledi. 1927’de kurulan İskeçe Türk Birliği’nin yaklaşık 60 yıl sonra sadece isminden dolayı kapatılmak istendiğini dile getiren Dimitras, AİHM kararlarını uygulamayan Yunanistan’ın açıkça “bu kararlar benim için bir anlam ifade etmiyor” demek istediğini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz