Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABTTF, İTB VE BTTÖB “YENİDEN ŞEKİLLENEN DÜNYADA LOZAN VE BATI TRAKYA” PANELİNE...

ABTTF, İTB VE BTTÖB “YENİDEN ŞEKİLLENEN DÜNYADA LOZAN VE BATI TRAKYA” PANELİNE KATILDI

19
0

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Ali Toraman, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara İzmit’te gerçekleşen “Yeniden Şekillenen Dünyada Lozan ve Batı Trakya” paneline katıldı.

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Ali Toraman, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesinin 09.09.2012 Pazar günü organize ettiği  “Yeniden Şekillenen Dünyada Lozan ve Batı Trakya” paneline katıldı.

Panele Sakarya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Zeynep İskefiyeli, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder, Avrupa Batı Trakya Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Halit Habipoğlu, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara, D.E.B. Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Necla Çavuş, Seçilmiş İskeçe Müftülüğünü temsilen Yılmaz Mahmut, Seçilmiş Gümülcine Müftülüğünü temsilen Cüneyt Sadık ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliğini temsilen Başkan Sami Ali Toraman katıldı.

Panel Programı, Batı Trakya Belgeseli, Saygı Duruşu, İstiklal Marşının Okunması, Açılış Konuşması, Panelistlerin Özgeçmişlerinin Tanıtılması, 1821’ den 1923’ e Balkanlar, 1923 Lozan Anlaşması Süreci ve Sonuçları Mübadele Sözleşmesi Süreci, Türkiye ve Yunanistan’a etkileri, 1923’ten 2012’ ye Türkiye ve Yunanistan’da Azınlık Hakları, 1923’ten 2012’ye İnanç Hürriyeti, 1923’ten 2012’ye Batı Trakya Sivil Toplum Kuruluşları, 1923’ten 2012’ ye Batı Trakya Türk Azınlığı Eğitimi, Batı Trakya Dışında Yaşamak Zorunda Bırakılan Türk Azınlığı’nın Sorunları ve Çözüm İçin Yapılan Çalışmalar, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın insan hakkı ihlalleri hakkında kısa ve orta vadede yapılacak çalışmalar, Soru ve Cevaplar,  Kapanış, Türk Halk Müziği Korosu Konseri “ Meriç’ten Fırat’a Türkü Seli”.

Panel’de Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Ali Toraman “1923’ten 2012’ ye Batı Trakya Türk Azınlığı Eğitimi konusunda bilgiler vererek Batı Trakya Azınlık çocuklarının kesinlikle Azınlık okullarına kaydettirilmesi, Batı Trakya’da mülkiyeti azınlığa ait olmak üzere iki dilde eğitim yapacak yeni azınlık anaokulları, ortaokulları, liseleri açılması gerektiği, Batı Trakya’da bazı devlet okullarında Türkçenin seçmeli ders olarak okutulması uygulaması doğru olmadığı, İlkokullara kesinlikle Türkiye çıkışlı öğretmenlere yer verilmesi gerektiği ve Türkiye Eğitim Fakültesi mezunlarına kesinlikle fark dersi çıkarılmaması” konularında bilgi vermiştir.

 

ABTTF “YENİDEN ŞEKİLLENEN DÜNYADA LOZAN VE BATI TRAKYA” KONULU PANELE KATILDI

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacı ile Federasyon’un uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği lobi çalışmalarını anlattı.

 

Batı Trakya belgesel gösterimi ile başlayan panelde 1821’den 1923’e Balkanlar ve 1923 Lozan Barış Antlaşması süreci ve sonrasında Türkiye ve Yunanistan’da azınlık hakları ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları konusu tartışıldı. 1923’ten 2012’ye Batı Trakya’da sivil toplum kuruluşları ile Batı Trakya dışında yaşamak zorunda bırakılan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının ve çözüm için yapılan çalışmaların panelistler tarafından dile getirildiği toplantıda ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Avrupa’da Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenmesi ve ABTTF’nin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözümü amacı ile gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bir sunum yaptı.

 

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Avrupa’daki gönüllü temsilcisi ABTTF’nin 29 Ocak 1988 olayları sonrasında Almanya’da faaliyet gösteren yedi dernek tarafından kurulduğunu söyleyen Başkan Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak amacı ile uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği lobi çalışmalarını aktardı. ABTTF’nin Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Konseyi, Avrupa Halkları Federal Birliği FUEN) ile Genç ABTTF’nin Avrupa Azınlıkları Gençliği (YEN) düzeyinde gerçekleştirdiği çalışmaları aktaran Başkan Habipoğlu, uluslararası alanda gerçekleştirdiği lobi çalışmalarından örnekler verdi.

 

Soru ve cevap bölümünün ardından panel, Türk Halk Müziği korosunun “Meriç’ten Fırat’a Türkü Seli” başlıklı konseri ile sona erdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz