Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABTTF “MEDYA VE AZINLIK DİLLERİ” KONULU KONFERANSA KATILDI

ABTTF “MEDYA VE AZINLIK DİLLERİ” KONULU KONFERANSA KATILDI

24
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 30 Mayıs 2011 tarihinde Finlandiya’da yerleşik İsveç Kültür Vakfı (Svenska kulturfonden) tarafından düzenlenen “Medya ve Azınlık Dilleri” konferansına katıldı. Brüksel’de düzenlenen toplantıya Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Ali Türkelli katıldı. Kitle iletişim araçlarının kültürel ve dilsel azınlıkların kimliklerinin inşasında ve demokratik haklarının garanti altına alınmasına önemli bir araç olduğunun altı çizilen konferansta medyada kullanılan dilin dili kullanma biçimini de etkilemesi konusu tartışıldı.

 

İsveç Kültür Vakfı’nın daveti üzerine Brüksel’e gelen bir dizi uzmanın azınlık dilleri ve medya konusunda görüşlerini dile getirdiği konferansta, başarı ve başarısızlık örnekleri aktarılarak katılımcılar tarafından tartışıldı. İsveç Kültür Vakfı Konsey Başkanı Wivan Nygard-Fagerudd, medya paniğinden bahsettiği konuşmasında yeteri kadar bilgi sahibi olmadan değişimin sonuçlarını kestirmeye çalışmanın genel olarak insanları paniğe sürüklediğini ifade etti. Avrupa Parlamentosu Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller Inter-Grubu Eş Başkanı Carl Haglund, azınlıklar için dil ve basının çok önemli olduğunu, zira medya ve dilin kültüre ama özellikle de kimliklere hizmet ettiğini, bu nedenle azınlık medyası olmaksızın dilin ve kültürün tanıtımının yapılamayacağını söyledi. Avrupa’dan örnekler konusunda ise Ulusal Fin Yayın Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Kari Neilimo, İsveççe yayın yapan Fin devlet televizyonunun yayın politikası ve yapısı hakkında bilgilendirmede bulundu. Gal Dil Programları Yayıncısı S4C Direktörü Tim Hartley, Galler’de dilin yaşatılması için ne tür çalışmalar yaptıklarını anlattı; devlet desteğinin azaldığı bir dönemde bağımsız azınlık medyasının giderek daha fazla önem kazandığını belirtti.

 

ABTTF GÜNDEM VE MİLLET GAZETELERİ İLE KRAL FM’YE VERİLEN CEZALARI GÜNDEME GETİRDİ

 

Konferansta Ali Türkelli, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın önemli gazetelerinden Gündem ve Millet’e verilen yüksek tutardaki tazminat cezaları ile yeterli oranda Yunanca yayın yapmadığı gerekçesi ile ceza verilen Kral FM konusunu gündeme getirdi. Azınlıkların basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili olarak Yunanistan’da ciddi problemler yaşandığını dile getiren Türkelli, bu anlamda Avrupa’nın geleceğini nasıl gördüklerini konuşmacılara sordu. Konuşmacılar, maalesef Yunanistan’da bu tür sorunların yaşandığını ve bu konuda Yunanistan’ın çok iyi bir sicile sahip olmadığını belirttiler. Konuyla ilgili olarak Yunanistan’a bir eleştiri de AB Komisyonu temsilcisinden geldi Temsilci, Yunanistan’da daha önce azınlıklarla yaptıkları bir çalışmada baskı gördüklerini ve güvenlik güçleri tarafından koruma altına alınmak zorunda kaldıklarını söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz