Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABTTF, FUEN İLE BRÜKSEL’DE

ABTTF, FUEN İLE BRÜKSEL’DE

13
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 24-25 Ocak 2012 tarihlerinde Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN) tarafından düzenlenen “Çeşitliliği Yaşamak – FUEN Parlamenter Öğlen Yemeği” başlıklı toplantı ile “Avrupa Vatandaş Girişimi” konulu yuvarlak masa toplantısına katıldı.

 

24 Ocak’ta AP Milletvekili Herbert Dorfman’ın ev sahipliğinde AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller Intergrubu’nun desteği ile FUEN Yönetim Kurulu, Avrupa Diyalog Forumu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan yaklaşık kırk kişinin katıldığı toplantıya ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu katıldı. 25 Ocak’ta ise AP Milletvekili ve FUEN’e Romanya’dan üye RMDSZ’ye üye İuliu Winkler’in ev sahipliğinde düzenlenen yuvarlak masa toplantısında ise “Avrupa Vatandaş Girişimi” düzenlemesi ve FUEN’in Avrupa Vatandaş Girişimi’nin uygulanacağı bir imza kampanyası düzenleme yönünde aldığı karar tartışıldı.

 

Brüksel’de Parlamenter Öğlen Yemeği

 

24 Ocak Salı günü gerçekleştirilen etkinlikte FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, AP Milletvekili Herbert Dorfmann ve AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller Intergrubu Eş Başkanı Csaba Tabadi selamlama konuşmalarını gerçekleştirdiler. Avrupa Dil Politikası konusunda ise AP Milletvekili Carl Haglund, Avrupa Birliği Komisyonu Çok Dillilik Birimi Teresa Condeço ve FUEN Başkan Yardımcısı Martha Stocker konuştular. Romanlar konusunda ise Eski Bakan ve FUEN Roman konusunda Danışman Dr. Jürgen Schöning, Avrupa Komisyonu Viviane Reding ve AP Milletvekili Livia Jaroka konuştular.

 

Avrupa Vatandaş Girişimi: Hedef 1 milyon imza

 

25 Ocak Çarşamba günü ise Iuliu Winkler’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Avrupa Vatandaşları Girişimi” başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Lizbon Antlaşması ile getirilen 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren yürürlükte olacak  “Avrupa Vatandaş Girişimi”ne göre AB vatandaşları, en az 1 milyon imza toplayabildikleri takdirde AB Komisyonu’na doğrudan yasa teklifi götürebilecek. FUEN’e göre bu yeni girişim Avrupa’da yaşayan geleneksel azınlıklar konusunda farkındalığı artırmak ve geleneksel azınlıkların hakları konusunda bir politikanın kabul edilmesi için büyük bir fırsat oluşturuyor. Bunun için Haziran 2011’de Eisenstadt’ta gerçekleştirilen kongrede FUEN, üye kuruluşları ile birlikte Avrupa Vatandaş Girişimi konusunda bir karar kabul ederek geleneksel azınlıkların haklarının korunması konusunda Avrupa çapında bir imza kampanyası düzenlenmeyi amaçlıyor. Bir milyon imzaya ulaşılması durumunda ise FUEN, kampanyaya katılacak diğer kurum ve kuruluşlar ile birlikte Avrupa Vatandaş Girişimi’ni kullanarak AB Komisyonu’na yasa teklifinde bulunacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz