Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABTTF “ŞERİAT VE MÜFTÜ SORGULANIYOR” BAŞLIKLI PANELE KATILDI

ABTTF “ŞERİAT VE MÜFTÜ SORGULANIYOR” BAŞLIKLI PANELE KATILDI

26
0

Atina’da düzenlenen panelde Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesindeki müftü kurumu tartışıldı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 13 Mart 2017 tarihinde Yunanistan’ın başkenti Atina’da Avrupa Anayasa Hukuku Merkezi – Themistokles & Dimitris Tsatsos Vakfı (CECL) tarafından “Şeriat ve Müftü Sorgulanıyor” başlığı altında düzenlenen panele katıldı. ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Fatma Ahmetcik’in iştirak ettiği panelde, Yunan Parlamentosu üyesi Batı Trakya Türk milletvekilleri Mustafa Mustafa ve İlhan Ahmet konuşmacı, Hüseyin Zeybek de dinleyici olarak yer aldı.

Müftünün evlenme, boşanma ve miras konularındaki yargıçlık yetkilerine atıfta bulunuldu.

İlginin yoğun olduğu panelin oturum başkanlığını Prof. Dr. Hristos Rozakis yaptı. Panelin diğer konuşmacıları Yunanistan Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis, İskeçe Barosu Eski Başkanı Kostas Gunaris ve Trakya Dimokritos Üniversitesi Okutmanı Yannis Ktistakis, yaptıkları sunumlarda müftünün yargıçlık yetkileri ve şeriat uygulamasına atıfta bulunurken (tayinli) müftülerin Batı Trakya’da yaşayan Müslümanlar üzerinde aile ve miras hukuku alanlarında sahip olduğu yetkilerinin sorgulanmadığı ve aldığı kararların kontrol edilmediğini dile getirdiler.

Batı Trakya Türklerini temsilen panelde konuşan PASOK Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, IŞİD/DAEŞ gibi terör örgütleri nedeniyle İslam dininin dünya genelinde haksızlığa uğradığını vurgulayarak Batı Trakya’da var olan uygulamanın şeriat değil toplumsal bir yasa olduğunu, uygulamadaki yanlışlıkların ancak ve ancak Batı Trakya Türkleri ile doğrudan diyalog kurularak düzeltilebileceğini söyledi. SYRIZA Rodop Milletvekili Mustafa Mustafa da müftü konusunda yaşanan sorunların çözümünün birçok hukukçu ve bilim adamı tarafından göz ardı edildiğini belirterek Batı Trakya’da uygulamada olan din hukukunun düzeltilme ihtiyacının bulunduğunu, küçük yaştaki evliliklerin ve boşanma sonrası nafaka konusunun sorunlara yol açtığını kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz