Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar ABTTF DİLSEL ÇEŞİTLİLİĞİ DESTEKLEME AĞI(NPLD) KONFERANSI’NA KATILDI

ABTTF DİLSEL ÇEŞİTLİLİĞİ DESTEKLEME AĞI(NPLD) KONFERANSI’NA KATILDI

17
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) 21 Şubat 2013 tarihinde Finlandiya İsveç Kültür Vakfı(Svenska kulturfonden) tarafından düzenlenen dilsel çeşitliliği destekleme ağı konulu konferansa katıldı. Brüksel’de AB nezdinde Özerk Katalan Hükümeti Delegasyonu binasında gerçekleştirilen konferansa ABTTF Brüksel Temsilciliği katıldı.

Dilsel Çeşitliliği Destekleme Ağı(Network to Promote Linguistic Diversity)(NPLD), dillerin kaybolma tehlikesi karşısında Avrupa düzeyinde dil yönetimi konusundaki uzmanlığın nasıl geliştirileceği tartışıldı. NPLD Başkanı Jannewietske de Vries, dilsel çeşitlilikte Avrupa yol haritasının geliştirilmesi konusunda yaptığı sunumda İngilizcenin küresel anlamda iletişim için yeterli olmadığını ifade etti, AB 2020 stratejisinin hazırlanmasında diğer dillerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. De Vries, azınlık-çoğunluk ve İngilizce olmak üzere üç dilin de pekiştirileceği bir eğitim sisteminin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Herkes için Erasmus Programı ile dilsel çeşitliliğin desteklenmesinde önemli bir araç olacak”

AB Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Direktörü Pierre Mairesse, AB Komisyonu olarak Avrupa’da dilsel çeşitliliği desteklediklerini ifade etti, “Herkes için Erasmus” programı ile yalnızca uluslararası dillerin değil azınlık dillerinin de öğrenilmesi için çalışacaklarını belirtti. Kanada’daki iki dilli eğitim sistemini örnek gösteren Mairesse, çok dilliliğin Avrupa’nın ekonomik büyümesinin artmasında ve işsizlik oranlarının düşürülmesinde etkili olacağını söyledi.

François Alfonsi: “Avrupa’daki Dilsel Çeşitlilik için Yol Haritası raporu hazırlıyoruz”

Avrupa Parlamentosu Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu EşBaşkanı AP Milletvekili François Alfonsi, 2011 yılından bu yana Avrupa’da yok olma tehdidi altındaki dil ve kültürler hakkında bir çalışma hazırladıklarını ve bu hazırladıkları raporun daha sonra AB Komisyonu’na sunulacağını belirtti. Alfonsi, Finlandiya’da Ulusal Azınlıkların Korunması Eylem Planı’nın geliştirilmesinden sorumlu Martti Ahtisaari’nin öncülüğünde başlatılan Avrupa’daki Dilsel Çeşitlilik için Yol Haritası ile kültürel ve ekonomik anlamda çeşitlilik yaratmayı istediklerini belirtti.

AP Milletvekili Kinga Gal ise dilsel azınlıkları desteklemenin Avrupa için bir lüks değil bir hayat sigortası olduğunu belirtti. Kinga Gal, Avrupa’da azınlıklar ve azınlık dilleri konusuna gerekli önemin verilmediğini, 2003 yılında dilsel çeşitlilik alanında bulunduğu girişimlerin sonuçsuz kaldığını söyledi. Kingal Gal, 1 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe giren Avrupa Vatandaş Girişimi ve Herkes için Erasmus programı ile siyasi alanda birlik sağlandığı takdirde azınlık dillerinin öğrenilmesinin teşvik edilebileceğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz