Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABTTF BÖLGESEL VE AZINLIK DİLLERİNİN KORUNMASI KONULU KONFERANSA KATILDI

ABTTF BÖLGESEL VE AZINLIK DİLLERİNİN KORUNMASI KONULU KONFERANSA KATILDI

16
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 17-18 Ocak 2012 tarihlerinde “Bölgesel ve Azınlık Dilleri için Avrupa Dil Politikası” başlıklı konferansa katıldı. İtalya’nın Bolzano kentinde Trentino-Güney Tirol Özerk Bölgesi’nin işbirliğinde Avrupa’da Çok Dillilik ve Dilsel Çeşitlilik Ağı (RML2future) tarafından düzenlenen konferansa ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu katıldı.

 

“RML 2 future” kapanış konferansı Bolzano’da gerçekleştirildi

 

Avrupa Azınlıkları Federal Birliği’nin (FUEN) himayesinde “RML2future” projesinin partner kuruluşlarından Bolzano Avrupa Akademisi’nde (EURAC) düzenlenen konferansın açış konuşmalarını EURAC Başkanı Dr. Werner Stuflesser, Güney Tirol Eyaleti Başkanı Dr. Luis Durnwalder, Bölgesel Değerlendirici ve FUEN Başkan Yardımcısı Dr. Martha Stocker yaptılar. Münih Uygulamalı Diller Üniversitesi’nden “RML2future” dış değerlendiricisi Prof. Peter J. Weber’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansta Lizbon Antlaşması ile 2014 sonrasında Avrupa Birliği bütçesinin hazırlanması çerçevesinde bölgesel ve azınlık dillerinin genel siyasi tartışmadaki önemi tartışıldı. Konferans, bölgesel ve azınlık dilleri alanındaki aktörler, siyasiler ve profesyoneller arasındaki ağın güçlendirilmesini amaçlıyor.

 

Farklı ülkelerden yaklaşık yüz kişinin katıldığı konferansta üç yıldır Avrupa Birliği Komisyonu ve Güney Tirol Eyaleti’nin finanse ettiği RML2future isimli ağın uygulanmasına ilişkin detaylar ve elde edilen sonuçlar tartışıldı. Bolzano’da RML2future ağı ile ilgili olarak son toplantısını gerçekleştiren FUEN, bölgesel ve azınlık dillerinin korunması ile ilgili olarak siyasi tavsiyelerini hazırladı.

 

FUEN, 24 Ocak 2012 tarihinde Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda İtalya Güney Tirol Eyaleti’nden AP Milletvekili Herbert Dorfmann ile birlikte bir etkinlik gerçekleştirecek. Bu etkinlikte ise FUEN Avrupa bölgesel ve azınlık dillerinin geleceği konusunu gündeme getirecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz