Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABTTF AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA TEMASLARDA BULUNDU

ABTTF AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA TEMASLARDA BULUNDU

14
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), 22 Haziran 2011 tarihinde Avrupa Parlamentosu’na resmi çalışma ziyaretinde bulundu. ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Ali Türkelli, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri Edit Bauer (Avrupa Halkları Partisi (Hıristiyan Demokratlar-EPP), Judith Sargentini ve  Hélène Flautre (Yeşiller/EFA), Filiz Hakaeva Hyusmenova ve Metin Kazak(Avrupa için Liberaller ve Demokratlar Birliği) ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını görüştü.

 

ABTTF BULGARİSTAN’IN TÜRK MİLLETVEKİLLERİ İLE GÖRÜŞTÜ

 

Bulgaristan’dan Avrupa Parlamentosu’na seçilen 5 Türk milletvekilinden Filiz Hakaeva Hyusmenova ve Metin Kazak ile görüşen Başkan Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sosyo-ekonomik ve siyasi alanda karşılaştığı problemleri aktardı. Bununla birlikte Habipoğlu, bölgesel sorunlar hakkında bilgilendirmede bulundu, ekonomik kriz içindeki Yunanistan’ın en geri kalmış bölgelerinden biri olan Batı Trakya’daki ekonomik zorluklardan bahsetti. Hyusmenova ve Kazak, öncelikle Avrupa Birliği’nde çok kültürlülük kavramının önemli olduğunu, Avrupa’nın çok kültürlü yapısı içerisinde azınlıkların “çeşitlilik içinde birlik”te önemli bir yere sahip olduğunu belirttiler. Bu noktadan hareketle Hyusmenova ve Kazak, Batı Trakya Türk Azınlığı’na destek verdiklerini ve ABTTF ile sürekli temas içerisinde olmayı istediklerini ifade ettiler. ALDE’nin Türkiye ve Türk dostu olduğunu söyleyen Hyusmenova, bu anlamda destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

 

SARGENTİNİ: “AP’DE PEK ÇOK KİŞİ BATI TRAKYA’DA BİR AZINLIK OLDUĞUNU DAHİ BİLMİYOR AMA İSTANBUL’DAKİ RUM AZINLIĞI HERKES BİLİYOR”

 

Judith Sargentini (Hollanda) ile gerçekleştirdiği görüşmede ise ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kolektif anlamda kendini tanımlama hakkı çerçevesinde kimlik sorunu ve 19. Madde sorununu detaylı şekilde anlattı. Bununla birlikte eğitim ve din alanında yaşanan çeşitli sorunlar hakkında bilgi veren Başkan Habipoğlu, Yorgo Papandreu ve İsmail Cem’in Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Yunanistan ve Türkiye arasında yaratılması başarılan dostane ortamın bugün de yaşanmasını umut ettiklerini belirtti. Papandreu’nun yeniden iktidara gelmesi ile o dönemde Türkiye’de Başbakan R. Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun girişimleri ile benzer bir sürecin yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Habipoğlu, İstanbul Rumları’nın Türkiye’ye dönme isteklerinin Türkiye tarafından ciddiyetle karşılandığını ve Davutoğlu’nun Atina ziyareti sırasında İstanbul Rumları ile görüştüğünü belirtti. Kendilerinin konuşacak kimseyi bulamadıklarını söyleyen Habipoğlu, Yunanistan ile diyalog arayışı içinde olduklarını söyledi. Başkan Habipoğlu’nun anlattıkları karşısında şaşkınlık içerisinde kalan Sargentini, pek çok kişinin Batı Trakya’da bir azınlık olduğunu dahi bilmediğini ancak İstanbul’daki Rumlardan herkesin haberi olduğunu söyledi.

 

BAŞKAN HABİPOĞLU: “EĞİTİM VE DİN ALANINDAKI ÖZERK YAPI GASP EDİLDİ”

 

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Delegasyonu Başkanı Helene Fautre(Fransa) ile gerçekleştirdiği görüşmede Başkan Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın diğer sorunları ile birlikte Gündem ve Millet’e verilen cezalar hakkında bilgilendirmede bulundu. Flautre’nin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın en önemli sorunun ne olduğunu sorusuna cevaben Başkan Habiopoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim ve din alanında özerk yapısının Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan uluslar arası ve ikili anlaşmalar ile tayin edilmiş olmasına karşın Yunanistan’ın anlaşmalara aykırı bir biçimde bu hakkı hiçe sayan uygulamalar olduğunu söyledi.

 

EDİT BAUER: “LİZBON ANLAŞMASI’NA RAĞMEN AZINLIK HAKLARI ALANINDA AÇIK VAR”

 

Avrupa Halkları Partisi üyesi Edit Bauer (Slovakya) ile görüşmesinde ABTTF Başkan Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları ile birlikte sorunların çözümüne yönelik olarak ABTTF’nin çalışmalarını anlattı. ABTTF Brüksel Temsilciliği’nin açılması ile birlikte yeni bir dönemin başladığını söyleyen Başkan Habipoğlu, Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN) çerçevesinde ABTTF’nin Avrupa Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İnter-Grubu’na üye olduğunu belirtti. Bauer, azınlık hakları meselesinin konuşulacağı en iyi ortamın inter-grup olduğunu çünkü Lizbon antlaşmasına rağmen bu konuda hala açıkların olduğunu belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz