Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABTTF AGİT 2012 İNSANİ BOYUT UYGULAMA TOPLANTISINA KATILDI

ABTTF AGİT 2012 İNSANİ BOYUT UYGULAMA TOPLANTISINA KATILDI

8
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), 2-3 Ekim 2012 tarihlerinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT) Demokratik Kuruluşlar ve İnsan Hakları Ofisi(ODIHR) tarafından düzenlenen 2012 İnsani Boyut Uygulama Toplantısı’na katıldı. Varşova’da düzenlenen toplantıya Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı ve ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Funda Reşit ile Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği(BTAYTD) üyesi Pervin Hayrullah katıldılar.

 

BTAYTD: 19. Madde ile yaklaşık 60 bin kişi vatandaşlıktan çıkarıldı

 

Ulusal azınlıklara üye kişilerin hakları kapsamında ırkçılığın tartışıldığı 2 Ekim’de BTAYTD üyesi Pervin Hayrullah, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik kimliğinin tanınmadığını ifade ettiği konuşmasında Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun eski 19. Maddesi ile yaklaşık 60 bin kişinin vatandaşlıktan çıkarıldığını söyledi. Cevap hakkını kullanan Yunanistan AGİT Daimi Temsilciliği, Yunanistan’ın Trakya’daki Müslüman azınlığın tek bir etnik kimlikten oluşmadığını aksine Müslüman azınlık içerisinde farklı unsurlar bulunduğunu belirtti. 19. Madde konusunda ise Yunanistan, vatandaşlıklarını kaybedenlerin yeniden vatandaşlık başvurusu yaparak Yunan vatandaşlıklarını geri almalarının mümkün olduğunu, bugün vatansız statüsüne sahip yalnızca on kişi olduğunu belirtti.

 

ABTTF: 3518/2006 sayı ve tarihli yasa beraberinde sorunlar getirdi, yeni öğretim yılında 22 çocuk devlet anaokuluna gitmedikleri için azınlık ilkokuluna kayıt edilmedi

 

Ulusal azınlıklara üye kişilerin hakları kapsamında eğitim hakkının tartışıldığı 2 Ekim tarihli öğleden sonra oturumunda ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın anadilde eğitim hakkı kapsamında iki dilli azınlık anaokulları sorununu dile getirdi. Şahin Türk Azınlık İlkokulu’nda patlak veren kayıt krizini aktaran Kırmacı, okul müdürü Hasan Kurak’ın yalnızca Yunanca dilinde eğitim verdiği için devlet anaokuluna göndermeyen ailelerin çocuklarını derse kabul ettiği için ihtar cezası aldığını ifade etti. 3518/2006 sayı ve tarihli yasanın uygulanması konusunda yaşanan sorunları dile getiren Kırmacı, Batı Trakya Türk Azınlığı’na iki dilde azınlık anaokulları kurulması için izin verilmesini istedi. Bu oturumda söz alan BTAYTD üyesi Pervin Hayrullah ise Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim alanında karşılaştığı diğer sorunları gündeme taşıdı. Cevap hakkını kullanan Yunanistan ise ABTTF ve BTAYTD’nin birbirini tekrar eden açıklamalarda bulunduğu yönünde bir suçlamada bulundu, ABTTF ve BTAYTD’nin dile getirdiği hususların kendi çıkarları doğrultusunda paralel bir eğitim sistemini teşvik edici olduğunu iddia etti.

 

 

ABTTF ve BTAYTD: Altın Şafak’ın parlamentoya seçilmesini izleyen dönemde nefret temelli saldırılarda artış gözlemlendi

 

Hoşgörü ve ayrımcılık yapmama ilkelerini tartışıldığı 3 Ekim tarihinde ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Funda Reşit, Yunanistan’da ekonomik krizin etkisi ile aşırı sağın yükselişe geçtiğini ifade etti. Yunanistan’da çoğu Müslüman göçmenler ve sığınmacılara yönelik saldırılar ile birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın da hedef haline geldiğini söyleyen Funda Reşit, 17 Haziran seçimlerinde parlamentoya seçilen Altın Şafak Partisi’ne üye kişilerin Ağustos ayında Gümülcine Türk Gençler Birliği’ne saldırdığını ifade etti. Aynı oturumda konuşan BTAYTD üyesi Pervin Hayrullah ise 18 Eylül’de Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi öğretmen Cemali Mülazım’a yönelik bir saldırı gerçekleştiğini ifade etti. Bu oturumda konuşan Yunanistan, Nefret suçlarının diğer AGİT ülkeleri gibi Yunanistan için de bir sorun olduğunu söyleyen Yunanistan, bu konuda veri toplanması konusunda ulusal mekanizmanın kurulmak üzere olduğunu belirtti. Aynı oturumda ABTTF ve BTAYTD’ye cevap veren Yunanistan, Batı Trakya’da yaşanan olayların münferit saldırılar olduğunu iddia etti.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz