Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar ABTTF 6. TEMEL HAKLAR PLATFORMU TOPLANTISI’NA KATILDI

ABTTF 6. TEMEL HAKLAR PLATFORMU TOPLANTISI’NA KATILDI

14
0

200’den fazla sivil toplum temsilcisi ile siyasiler ve Avrokratların katıldığı toplantıda AB’nin ayrımcılık karşıtı politikaları tartışıldı. 24-26 Nisan 2013 tarihlerinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) 6. Temel Haklar Platformu Toplantısı’na katıldı. Viyana’da düzenlenen toplantıya ABTTF Dış İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sebahattin Abdurrahman ile ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık katıldılar.

Nefret suçları Avrupa Birliği alanında günlük yaşamın bir parçası!

200’den fazla sivil toplum temsilcisinin yanı sıra siyasilerin ve Avrokratların da katıldığı toplantıda ağırlıklı olarak Avrupa Birliği’nde ayrımcılık karşıtı politikaların tartışıldı. Nefret suçları konusunun da tartışıldığı ikinci günde AGİT Demokratik Kuruluşlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) Nefret Suçları Memuru Joanna Perry ise nefret suçları konusunda veri toplanmasında büyük bir eksiklik olduğunu, devletlerin resmi bilgi sağlamadıkları durumlarda AGİT’in tek bilgi kaynağının sivil toplumdan gelen raporlar olduğunu söyledi.

Human Rights Watch Kıdemli Araştırmacısı Judith Sunderland ise Yunanistan’da özellikle kayıt dışı göçmenler ve Romanlara yönelik ciddi şekilde nefret suçları yaşandığını söyledi, bu kişilere yönelik nefret temelli saldırıların cezalandırılmasında yasal sistemde boşluklar ve eksikler olduğunu söyledi.

ABTTF: Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı aşırı sağın hedeflerinden biri haline geldi

Bu oturumda söz alan ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı, Yunanistan’da kayıt dışı göçmenler ile Romanların yanı sıra Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik nefret temelli saldırıların önemli bir sorun teşkil ettiğini söyledi. Altın Şafak destekçilerinin Eylül 2013’te azınlık üyesi bir kişiye saldırdığını söyleyen ABTTF, saldırganın mahkeme tarafından 8 aylık hapis cezasına çarptırıldığını ancak mahkemenin cezayı 3 yıl ertelediğini belirtti. Yunanistan’ın nefret suçları konusunda resmi veri sağlamadığını söyleyen ABTTF, Federasyon olarak AGİT/ODIHR tarafından hazırlanan yıllık nefret suçları raporuna geri bildirimde bulunduklarını belirterek AGİT ve FRA’nın veri toplanması konusunda ileri düzeyde işbirliğini nasıl gerçekleştirebileceklerini sordu.

ABTTF’nin sorusuna yanıt olarak Human Rights Watch Kıdemli Araştırmacısı Judith Sunderland, Yunanistan’da tüm gruplara yönelik nefret saldırılarının engellenmesi gerektiğini ve devletin tüm bireyleri koruması gerektiğini söyledi. FRA Özgürlükler ve Adalet Bölümü Başkanı Joanna Goodey ise ABTTF’nin ifade ettiği azınlık grubunun, yani Batı Trakya Türk Azınlığı’nın AB Azınlıklar Ayrımcılık Anketi(EU-MIDIS)’ne dahil olup olmadığını sordu, hayır cevabı üzerine ise Goodey FRA’nın EU-MIDIS Anketi’nin gelecekte farklı azınlık gruplarına yönelik ayrımcılık konusunu araştırabileceğini söyledi, ilk araştırmada yer almayan grupların ileri tarihlerde düzenlenecek çalışmalarda yer alabileceğini ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz