Ana Sayfa Yunanistan Haber “ABD’nin Dedeağaç Planları Türkiye İçin Tehdit Oluşturmuyor”

“ABD’nin Dedeağaç Planları Türkiye İçin Tehdit Oluşturmuyor”

1
0

Amerika’nın Atina’daki Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, “ABD’nin Dedeağaç planları Türkiye için tehdit oluşturmuyor” ifadesini kullandı.

ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nun himayesinde, Yunanistan Sanayicileri Derneği (SVE) ve Delphi Ekonomik Forumu tarafından bugün ve yarın Selanik’te düzenlenen “Thessaloniki Summit 2021” forumunda konuştu ve ABD’nin Dedeağaç’taki planlarının Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD’nin Dedeağaç planlarına tepkisi hakkında yorum yapması istenen ABD Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, “ABD ile Yunanistan arasındaki Doğu Makedonya ve Trakya ortaklığının Türkiye için bir tehdit olmadığını” vurguladı ve planları açıkladı. Büyükelçi Pyatt, ikili ittifak çerçevesinde taahhütlerin güçlendirilmesi, Yunanistan’ın rolünün geliştirilmesi ve Yunanistan’ın NATO gibi çeşitli oluşumlardaki gücünün yanı sıra yeni savunma anlaşması (MDCA) aracılığıyla ikili askeri ortaklık rolüne atıfta bulundu.

Özellikle savunma işbirliği ve Yunanistan ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki stratejik diyalogla ilgili olarak Büyükelçi Pyatt, “doruğa ulaşmak üzereyiz, ancak henüz ulaşmadık” dedi. Kaydedilen ilerlemeden gurur duyduğunu söyleyen Büyükelçi Pyatt, askeri aktörlerin diyaloğu teşvik etmeye çalıştıklarını ve ABD’nin Yunanistan’ı ortak stratejik çıkarları paylaştığı bir ülke olarak gördüğünü vurguladı.

Yunanistan’da ABD Büyükelçisi olarak beş yıl görev yapan Geoffrey Pyatt, kaydedilen “olağanüstü ilerlemeden” söz etti. ABD’nin Yunanistan’da ve ikili ilişkilere yatırım yapmaya devam edeceğini belirterek, “Bu beş yılda ikili ilişkilerde kaydedilen ilerlemeden ve aynı zamanda Yunanistan’ın kaydettiği ilerlemeden gurur duyuyorum.” dedi.

Güneydoğu Avrupa’dan daha geniş bir şekilde bahseden Büyükelçi Pyatt, ABD’nin bölgeye bağlılığının altını çizerken, ABD’nin Avrupa ile “daha da önemli hale gelen” ortaklıklarına özel atıfta bulunarak, Amerikan çıkarlarında bir kayma olduğu iddialarını reddetti.

Kuzey Makedonya ve Arnavutluk için üyelik sürecini canlı tutma gereğini yineleyerek, Selanik vizyonu (2003 yılında Batı Balkanlar’ın AB’ye katılımı için) bugün her zamankinden daha gerçek. Kuzey Makedonya’da Zoran Zaef’in istifasının ardından, “Elbette durum hakkında endişe duyuyoruz.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz