Ana Sayfa Yunanistan Haber ABD’li Dişişleri Bakanı Yardımcısı Fannon Gümülcine’ye Geldi

ABD’li Dişişleri Bakanı Yardımcısı Fannon Gümülcine’ye Geldi

6
0

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Enerji Konularından Sorumlu Bakan Yardımcısı Francis Fannon, Ekonomik Diplomasi ve Dışa Dönüklükten Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangogiannis ile birlikte Gümülcine’ye gelerek Gümülcine Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve AVAX S.A tarafından Gümülcine’de inşa edilen IGB doğalgaz boru hattının çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Gümülcine’ye gelişinde konuk ABD’li Bakan Yardımcısı Fannon Interconnector Greece – Bulgaria (ICGB) şirketi temsilcileri tarafından karşılandı ve kendisini Güneydoğu Avrupa’nın enerji güvenliğini ve arabağlantılarını iyileştirmesi beklenen projenin ilerleme çalışmaları hakkında bilgilendirdi.

İki Bakan Yardımcısının brifingi sırasında AVAX S.A. şirketi yetkilileri, Koronavirüs pandemisi ve yaşanan karantina engellemelerin getirdiği gecikmelere rağmen, Gümülcine’den Stara Zagora’ya gaz transferi yapacak olan boru hattı  projesinin hızla ve programın tabanına oldukça yakın bir şekilde ilerlediğini kaydettiler.

Gümülcine’deki ziyaretini tamamlayan iki Bakan Yardımcısı Fannon ve Frangogiannis Kavala’ya döndü ve ENERGEAN şirketi tesislerine giderek Prinos bölgesinde deniz dibine enerji depolama tesisi yapımı hakkında gerçekleştirilen toplantıya katıldı.

Amerikalıların Kavala çalışmaları daha öncelere dayanıyor.

Yine BİRLİK Gazetesi’nin daha önceleri de zaman zaman yazdığı ve elde ettiği bilgiler doğrultusunda, Kavala Prinos A ve B ve Güney Kavala (Baburas bölgesi) petrol yataklarının kullanım lisanslarına sahip olan ENERGEAN şirketi, Prinos A ve B kuyularında petrol rezervinin artık azalmasından dolayı, bir yeraltı gaz depolama tesisine dönüştürülmesi için bir teklif sundu ve Avrupa Birliği Ortak Çıkar Projesine katıldı ve şu anda devam eden projeye katılım sağlıyor. ENERGEAN şirketi, TAİPED tarafından açılan kapalı teklif alma usulü ile yapılacak ve 19 Ekim 2020’de sona erecek olan ihaleye katılıyor. Deniz dibinde var olan bu depolar 1 milyar metreküp gaz depolama kapasitesine sahip. Yapılması planlanan çalışmayla bu miktarın arttırılması amaçlanıyor. Aynı zamanda Kavala’da bulunan ve ENERGEAN şirketine ait rafine tesislerinin sıvılaştırılmış doğal gaz tesisine dönüştürülmesi için ABD’nin ilgisi devam ediyor.

ENERGEAN şirketinin Kavala Körfezi’ndeki en büyük hissedarı ve neredeyse % 20’lik bir oranla hisseleri elinde bulunduran Amerikan Fund Third Point şirketi. Tam iki yıl önce Eylül 2018’de dönemin ABD Enerji Bakan Yardımcısı Mark Menezes tarafından Kavala’daki tesislerin ziyaret edildiğini belirtmekte fayda var.

Ayrıca Eylül 2016’da, tesisler Atina’daki ABD Büyükelçiliği ve Selanik’teki ABD Başkonsolosluğu yetkilileri tarafından da ziyaret edilmişti ve gereken raporlar hazırlanarak ABD Enerji Bakanlığı’na sunulmuştu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz