Ana Sayfa Yunanistan Haber ABD Yunanistan’da Osmanlı’nın İzinden Gidiyor

ABD Yunanistan’da Osmanlı’nın İzinden Gidiyor

1
0

Amerika Birleşik Devletleri Yunanistan’da Osmanlı’nın izinde gitmeye devam ediyor.

Osmanlı idaresi Yunanistan’da hangi limanları kullanmışsa, bugün Amerika Birleşik Devletleri de zaman içerisinde Yunan devleti ile ilişklileri geliştirdikçe aynı limanları sırasıyla kullanmaya başlamış bulunuyor.

Son olarak Amerika Birleşik Devletleri Yunanistan’da başka bir limanı göze koydu. Etoloakarnania ilinde Astakos kasabası limanı, Suda’dan sonra ikinci liman olarak ABD için büyük ilgi görüyor ve görünen o ki yakında orada da yeni gelişmeler yaşanacağa benziyor.

Amerikan Donanması’na ait ve Suda Üssü’nde konuşlu olan dev Amerikan yüzen teknik üs olarak adlandırılan USS Hershel “Woody” Williams (ESB 4), gemisi, denizde geçirdiği 43 günlük bir sürenin ardından 1 Kasım tarihinde Astakos limanına yanaştı.

Hershel “Woody” gemisi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Donanmasına, Hava Kuvvetlerine Akdeniz bölgesinde ve Afrika kıyılarında yüzen bir onarım üssü gibi hizmet sağlıyor.

Hershel “Woody” Williams, Suda Körfezi’nde konuşludur ve AFRICOM adına Akdeniz’de, Doğu, Güney ve Batı Afrika ve Akdeniz çevresindeki sularda görevler icra etmektedir.

Etoloakarnania, Yunanistan’ın elli bir ilinden biridir. Yunanistan’ın batı kesiminde yer almaktadır. Bölge, Etolia ve Akarnania’nın birleşmesidir. Etoloakarnania’nın merkez kenti Mesolongi’dir ve en büyük şehir ve finans merkezi ise Agrinio’dur.

Öyle ki, Akdeniz ile Adriatik denizi arasında önemli bir konuma sahip olan Astakos körfezindeki bu liman, Osmanlı’nın son yıllarında Ali Paşa yönetiminde meşe, kereste, et, buğday ve mısır ticaretinde kullanılırdı. Osmanlı idaresi bu limanı yaygın olarak kullanırdı.

Böylece Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgedeki yeni planlarına katkı sağlamak üzere ülkenin tüm bölgelerinde, Kuzeyden Güneye, Doğudan Batıya kadar fiziksel ve teknik kolaylıklar sağlıyor. Önümüzdeki zaman diliminde de Astakos limanı ABD için bölgedeki limanlardan vazgeçilmezi olacağa benziyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz