Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABD SAVUNMA BAKAN YARDIMCISINDAN ATİNA’YA “YILDIRIM” ZİYARETİ

ABD SAVUNMA BAKAN YARDIMCISINDAN ATİNA’YA “YILDIRIM” ZİYARETİ

24
0

ABD’nin Savunma Bakanı Yardımcısı’ndan Atina’ya “Yıldırım” ziyareti.

ABD’nin Savunma Bakanı Yardımcısı bayan Ann Cataldo 2 ve 3 Ekim 2017 tarihlerinde Atina’ya bir “Yıldırım” ziyareti gerçekleştirdi. ABD Ordusu’nun Savunma İhracatı ve işbirliğinden (Deputy Assistant Secretary for Defense Exports and Cooperation of United States) sorumlu olan Bakan Yardımcısı Ann Cataldo Atina’da Pentagon’da önemli görüşmeler gerçekleştirdi.

Bu görüşmelerin başında da ABD’nin Yunanistan’a yapılması planlanan askeri yardımının yanı sıra, Yunanistan Kara Kuvvetleri’nin savunma programlarının gözden geçirildiği belirtiliyor. Bayan Cataldo, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Atina yakınlarında Megara bölgesinde bulunan Kara Kuvvetleri Havacılık Üssü’nü ziyaret etti. 

ABD’nin Savunma Bakanı Yardımcısı bayan Ann Cataldo, Atina’da Yunanistan Savunma Bakan Vekili Dimitris Viças ve Kara Kuvvetleri komutanı Alkiviadis Stefanis ile görüştü. Bu görüşmede iki ülkeyi ilgilendiren ortak konuların ele alındığı belirtiliyor.

Konuk Bakan Ann Cataldo Atina ziyareti kapsamında ABD’nin Atina Büyükelçiliği’nde görevli Sanayi İşbirliği (ODC) bölümü diplomatlarıyla birlikte Yunan Ordusu’na elektronik anlamda büyük katkı sağlayan yerli IDE (INTRACOM Defense Electronics) tesislerini ziyaret etti. Burada kendisini IDE şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Georgios Trullinos ve üst düzey şirket yöneticileri karşıladı. Gerçekleştirilen görüşmede, IDE şirketinin ABD’deki şirketlerle geliştirdiği ilişkiler ve geleceğe yönelik değişik alanlarda olası işbirliği konularının ele alındığı ifade ediliyor.

Tesiste yapılan çalışmaları yakından gören konuk Bakan Ann Cataldo, IDE tarafından geliştirilen ve üretim bandında askeri araç ve Leopard tanklarına ve M109 Topçu Obüs’lere monte edilme çalışmaları devam eden taktik haberleşme ve yenilikçi hibrid enerji (Hybrid GENAIRCON) sistemlerinin çalışmalarını yakından inceledi.

BİRLİK Gazetesi’nden genel bir analiz ve değerlendirme

Bilindiği üzere Ekim ayının ikinci haftasında Başbakan Aleksis Çipras ve beraberinde Savunma Bakanı Panos Kammenos ABD’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaret öncesinde ABD’li Bakan Cataldo, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını yakından görmek ve ziyarette bu konuların masaya yatırılması konusunda ön bilgi edindiği belirtiliyor. Ayrıca, ABD Girit’te bulunan SUDA Üssü’nü Yunanistan’dan 5 yıllık bir anlaşmayla istiyor. ABD, Deniz komandolarının (balık adamlar SEALs) SUDA Üssü’nde daimi olarak konuşlanmasını, ek olarak da Girit Kastelli’de bulunan 113. Muharip Hava Alanı’nın kullanımına erişim konusunda Yunanistan’la anlaşma sağlamaya çalışacak.

Türkiye’nin S-400 ve F-35’leri tedirgin etti

Yunanistan bu anlaşmadan ne elde etmek istiyor. Bu anlaşma karşılığında, Türkiye’nin S-400 füzeleri ve F-35 savaş uçağına sahip olmasıyla iki ülke arasındaki askeri güç dengesinin tek taraflı ezici bir biçimde Türkiye’nin lehine olması Yunanistan’ı tedirgin ediyor ve acil önlemler almaya zorluyor. Olmazsa olmazlar var. Yunanistan sağlayacağı uzun vadeli yeni kredilerle 3 milyar dolarlık bir savunma programının peşinde koşuyor. Bunun da ABD’nin yardımıyla olması gündemde.

F-16’ların modernizasyonu

Bu bağlamda Yunanistan savaş uçakları F-16’ların daha Yunan hava meydanlarından kalkmadan önce S-400’lerin hedef alanında olacağından dolayı uçakların acilen modernize edilmeleri gündemde. Zaten bu ihtiyaç önceden gündemdeydi. Yunanistan bunu ısrarla istiyor ve Başbakan Çipras’ın ABD ziyaretinde ele alınacak konuların başında geliyor.

Ek PATRİOT bataryaları gündemde

Görüşmelerde ele alınacak ikinci bir konu, Yunanistan’ın hava savunmasını sağlayan silahların eski bir teknolojiyle halen hizmet veriyor olması. Bu konuda mevcut PATRİOT hava savunma sisteminin seviye yükseltilmesi, hatta ek olarak Ege Denizi’ndeki 12 adalar bölgesine ilaveten bir üssün devreye girmesi ve yeni füze savunma bataryaların konuşlanmasının da ele alınması bekleniyor.

Personel taşıyıcı M2 Bradley tanklar

Bu ziyarette ele alınacak bir diğer konu ise, ABD tarafından Yunanistan’a hibe olarak verilmesi uzun zamandan beri gündemde olan ve çalışmaların son aşamaya geldiği personel taşıyıcı M2 Bradley tanklar. Bunların sayısı 400 civarında ve 2018 yılının başından itibaren Yunanistan’da olması bekleniyor. Geldikten hemen sonra tamir bakıma alınacak ve görev bölgeleri olan Meriç (Evros) bölgesinde birliklere gönderilmeye başlanması bekleniyor.

75 adet OH-58D Kiowa Warrior

Bir diğer konu, üzerlerinde hava destek yardım cihazları ve haberleşme sistemleri olmayan, ABD tarafından çıkartılmış muhtemelen kendileri başka alanlarda kullanacaklar, 75 adet OH-58D Kiowa Warrior silahlı tanımlama ve saldırı helikopterlerin durumu ele alınacak ve karara sevkiyat işlemleri karara bağlanacak. Bu helikopterler en geç 2018 Şubat ayı ortalarında Yunanistan’da olması bekleniyor. Buna paralel olarak, en az 150 adet Fire & Forget Hellfire AGM-114L, roketlerinin alımı da gündemde.

Tüm bunlar neden yapılmak isteniyor

Türkiye’nin Rusya, Çin, İran yakınlaşmasından büyük rahatsızlık duyan ABD tüm bunları, Yunanistan’ın askeri güç seviyesini yükselterek Türkiye’nin Akdeniz’deki güç dengelerini frenlemek için yapıyor. İlk görünüşte yapılmak istenen bu gibi görünse de temelde esas yapılmak istenen Yunanistan’ın Mısır ve İsrail ile birlikte yakın gelecekte edilmesine kesin gözüyle bakılan Doğu Akdeniz’de kendi Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni ilanı ve akabinde bunun korunması geliyor.

İsrail, Mısır ve Yunanistan ile enerji konusunda işbirliği yolunu seçen Güney Kıbrıs Rum Kesimi, modern bir donanmaya sahip olmak için düğmeye bastı. Kıbrıs Rum Yönetimi’nin modern bir donanma yaratma planını Fransa Yunanistan ve İsrail de yakından takip ediyor. İki ülke, Güney Kıbrıs’a savaş gemisi temini için “Hazırız” mesajı veriyorlar. Alınacak araçların insansız uçaklardan açık deniz gemilerine kadar çok büyük bir paketi içerdiğini belirtelim.

Tüm bunların Türkiye’ye karşı bütünüyle bir silahlanma ve güç dengelerinin sağlanması stratejisi olduğunu asla unutmamak gerekir. Çünkü gelecekte doğal gaz boru hatlarının geçeceği bölge Doğu Akdeniz’den başlayarak Ege denizi olması gündemde. ABD bu bölgede kontrol ve sakinlik istiyor, bunu da Yunanistan’da askeri gücün gösterimi ile yapacağının planlarını yapıyor. Dev petrol ve enerji şirketlerinin bölgede yapacağı sondajların her ihtimale karşı korunması gerekmektedir. Vanayı Türkiye’nin eline vermeleri kesinlikle düşünülemez. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz