Ana Sayfa Avrupa | Balkanlar ABD Raporda, Azınlığın “A” Sını Dahi Anmıyor

ABD Raporda, Azınlığın “A” Sını Dahi Anmıyor

16
0

Halit Habip Oğlu: “Batı Trakya Türklerinin sorunlarına geçmiş yıllara kıyasla daha da az yer verilen raporda yüzeysel bir yaklaşımla sorunlar ele alınmış bulunuyor.

ABTTF olarak her yıl olduğu üzere Batı Trakya Türklerinin insan ve azınlık hakları alanında yaşadıkları sorunları aktaran bir rapor hazırlayarak ilgili makamlara ileteceğiz.”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, dünya çapında yaklaşık 200 ülkedeki insan haklarının durumuna ilişkin 2019 raporunu yayımladı. Bu yılki Yunanistan raporunda polis gücü, sınır güvenliği ve kamu düzeninin sürdürülmesi çerçevesinde sığınmacı ve mülteci sorununun raporun odak noktasını oluşturduğu gözlemleniyor.

Geçmiş yıllardan farklı olarak raporun özet bölümünde geniş çerveçede azınlık hakları ya da “Trakya’daki Müslüman Azınlık”  ifadesi ile Batı Trakya Türk toplumuna atıfta bulunulmuyor. Fakat ulusal, ırksal, etnik azınlıklar başlıklı bölümde Batı Trakya Türklerinin sorunları raporda yer buluyor.

Raporda Batı Trakya Türk toplumu

Anayasa ve yasaların ülkedeki azınlıklara mensup kişilere karşı ayrımcılığı yasaklamasına rağmen geçmiş yıllarda “Trakya’daki Müslüman azınlık” ifadesi ile yer bulan raporda Batı Trakya Türklerinden bahsedilmeksizin Roma ve diğer azınlık gruplarının ayrımcılığa uğradığı ifade ediliyor.

Hükümetin bireyin kendini tanımlama hakkını tanımasına karşın kendini bir azınlık grubunun mensubu olarak tanımlayan birçok kişinin kimliğini özgürce ifade etmede ve kültürünü devam ettirmede zorluklarla karşılaştığı belirtilen raporda, isminde “Türk” ve “Türkçe” kelimeleri geçen derneklerin mahkemeler tarafından kayıt edilmediği belirtiliyor.

Geçmiş yılların aksine raporda Batı Trakya Türk toplumunun nüfusu ile herhangi bir rakamdan bahsedilmiyor. Bununla birlikte raporda Yunanistan hükümetinin 1923 Lozan Antlaşması ile Trakya’da Türk, Pomak ve Roman topluluklarını içeren Müslüman azınlığı tanıdığı belirtilerek resmi devlet tezi destekleniyor.

Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında yaşadığı sorunlara ilişkin olarak ise 2018-2019 eğitim yılında Türkçe ve Yunanca dillerinde 128 ilkokul ile iki dini okul  bulunduğu ifade edilen raporda bazı Azınlık mensuplarının hükümetin ilave özel ortaokul açılması talebini görmezden geldikleri eleştirisinde bulunarak altyapının ihtiyaçlara cevap vermediğini belirttikleri kaydediliyor. Aynı zamanda Azınlık temsilcilerinin ilkokul sayılarındaki azalmaya dikkat çektikleri belirtilen raporda hükümetin öğrenci azlığı nedeniyle yasaya göre öğrenci sayısı 5’ten az olan okulların faaliyetini geçici olarak durdurduğu kaydediliyor.

Raporda ilgili makamlar tarafından yapılan açıklamaya göre 2019-2020 eğitim yılında Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti’nde 20 okulun faaliyetlerinin durdurulduğu, bu 20 okuldan 5’inin Azınlık ilkokulları olduğunu kaydediliyor. Buna karşın eğitim alanında özerk kılınan Batı Trakya Türk toplumunun  iki dilli Türk anaokullarının eksikliği başta olmak üzere eğitimdeki diğer sorunlarından bahsedilmiyor.

Dernek kurma özgürlüğü başlığında ise anayasa ve yasanın dernek kurma özgürlüğünü tanımasına karşın hükümetin kolektif etnik kimliğin bir işareti olarak kendilerini Makedon olarak tanımlayanlara ait dernekler ile isminde Türk kelimesi geçen derneklerin isimleri konusunda hukuki kısıtlamada bulunmaya devam ettiği belirtiliyor. Fakat raporda bu duruma karşın bu derneklerin hukuki olarak tanınmamalarına rağmen faaliyet göstermeye devam ettikleri kaydediliyor. Ne var ki isminde Türk kelimesi geçtiği için kapatılan ya da kurulmalarına izin verilmeyen üç Türk derneğe ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)  kararlarından ve Yunanistan’ın bu kararları 2008’den bu yana uygulamadığından raporda bahsedilmiyor.

“Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarına daha da az yer veriliyor”

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı Yunanistan 2019 İnsan Hakları Raporu geçen yıla kıyasla oldukça farklı. Raporun büyük bir çoğunluğu sığınmacı ve mülteci sorununa ayrılmış durumda.

Öte yandan Batı Trakya Türklerinin sorunlarına geçmiş yıllara kıyasla daha da az yer veriliyor, dini alanda yaşanan sorunlar konusunda ABD Din Özgürlüğü Raporluğu’na atıfta bulunularak bu alandaki sorunlardan ise hiç bahsedilmiyor. Yalnızca eğitim alanında Batı Trakya  Türk toplumunun temsilcileri ile yapılan görüşmelere atıfta bulunularak ilkokulların kapatılması ile ortaokul sayısının azlığı konularında Batı Trakya  Türklerinin eleştirilerine raporda yer verildiğini görüyoruz. ABTTF olarak geçmiş yıllarda olduğu üzere yine paralel bir rapor hazırlayarak raporda geçen tüm konu başlıklarına dair Batı Trakya Türk toplumunun görüşünü ilgili makamlara ileteceğiz” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz