Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABD DİNİ ÖZGÜRLÜKLER RAPORUNDA, “TRAKYA’DAKİ MÜSLÜMAN AZINLIK” İFADESİ İLE KISMEN YER BULDU

ABD DİNİ ÖZGÜRLÜKLER RAPORUNDA, “TRAKYA’DAKİ MÜSLÜMAN AZINLIK” İFADESİ İLE KISMEN YER BULDU

17
0

ABD, Batı Trakya’daki Müslüman Türk Azınlığın sorunları hakkında aynı telden çalmaya devam ediyor. Raporun Yunanistan ile ilgili kısmında Batı Trakya Türk toplumunun sorunları konusunda devlet resmi tezi tekrar ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı tarafından yirmi yıldır yayınlanan Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun 2017 yılı raporu yayınlandı. Raporun Yunanistan kısmında “Trakya’daki Müslüman Azınlık” ifadesi ile Batı Trakya Türk toplumunun sorunları kısmen yer bulurken Batı Trakya Türklerine ilişkin olarak Yunanistan’ın resmi devlet tezi tekrar ediliyor.

Yunanistan raporunda Batı Trakya Türkleri

200 ülkenin incelendiği raporun Yunanistan kısmında Avrupa Konseyi Irkçılık ve Hoşgörüsüzlük Karşıtı Komisyonu(ECRI)’na atıfta bulunularak 1923 Lozan Antlaşması ile resmi olarak tanınan Müslüman azınlığın nüfusunun yaklaşık 100 ila 120 bin arasında olduğu kaydediliyor.

1923 Lozan Antlaşması ile Müslüman azınlığın camileri ve vakıfları yönetme hakkına sahip olduğu belirtilen raporda hükümet tarafından atanan müftülerin aile hukuku alanında şer’i hukuku uygulamasına izin verildiği kaydediliyor. Ayrıca raporda müftülerin(atanmış) camilere müftü atadıkları da not ediliyor. Raporda Yunan Ortodoks papazları ile Trakya’daki devlet tarafından atanmış müftüler ve imamların maaşlarının Yunan hükümeti tarafından ödendiği ancak bu kişilerin devlet görevlisi olmadığı belirtiliyor.

Dini eğitim konusunda yasa ile Müslüman azınlığı için Trakya’daki devlet okullarında seçmeli İslam dersinin bulunduğu belirtilen raporda ilkokul ve ortaokuldaki Müslüman çocukların Ramazan ve Kurban Bayramlarında mazeretli olarak okula gitmeme haklarının olduğu kaydediliyor. Ayrıca Batı Trakya Türk toplumuna ait Yunanca-Türkçe iki dilli okullar ile iki dini okul hükümetin yönettiği belirtilen raporda devlet okullarında haftada iki ders olmak üzere İslam’ın öğretildiği not ediliyor.

Üniversiteye ve kamuya girişte Müslüman azınlık için binde 5 kotasının olduğu belirtilen raporda ulusal itfaiye okuluna ve akademisinde girişte de yüzde 2 kotası olduğu belirtiliyor. Buna karşın raporda hükümetin Lozan ile oluşturulan Müslüman azınlığın parçası olmayan Müslümanların antlaşma ile kapsanmadığı için iki dilli eğitim, binde 5 kotası, tercihe bağlı şer’i hukuk uygulaması ya da devlet okullarında seçmeli İslam dersi uygulamalarından yararlanamadığı kaydediliyor.

Çoğunlukla Yunan hükümetinin resmi görüşünü yansıtan ABD raporunda istisnai olarak Batı Trakya Türk toplumunun şer’i yetkiler nedeniyle müftüleri atamaya devam ettiği, buna karşılık Batı Trakya Türk toplumunun bazı üyelerinin bu uygulamaya karşı çıkarak müftü seçimi istedikleri aktarılıyor.

Yeni gelişme olarak ise Ocak 2018’de parlamentoda kabul edilen yasaya ilişkin olarak raporda 13 Kasım 2017’de başbakanın şer’i hukuku tercihe bağlı hala getirecek bir yasa hazırlığı içerisinde olduklarını ifade ettiği kaydediliyor. Batı Trakya Türk toplumu mensuplarına aile ve miras hukuku alanında Yunan mahkemeleri ile müftülükler arasında tercih yapma hakkı tanınarak müftülerin şer’i yetkileri sınırlandırılan bu yasa Batı Trakya Türk toplumunun itirazlarına rağmen Ocak ayında kabul edilmişti. İlaveten 28 Mart 2017’de Trakya’da müftülüklerin(atanmış) modernizasyonuna ilişkin olarak Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından bir çalışma grubu kurulduğu belirtilen raporda çalışma grubunun müftülüklerin işleyişinin iyileştirilmesi amacıyla bir rapor hazırlamakla görevlendirildiği kaydediliyor.

Batı Trakya Türk toplumunun eğitimine ilişkin olarak raporda Müslüman azınlığın Trakya’da iki dilli anaokulları için baskısına karşın hükümet makamlarının Yunan dilindeki anaokulların toplum geneline uyum sağlamada daha iyi olduğunu ileri sürdüğü belirtiliyor. İki dilli azınlık anaokulları konusunda hükümetin Lozan’ın anaokulu sınıflarından bahsetmemesini gerekçe olarak gösterdiği raporda ayrıca yer buluyor. ABD raporunda Müslüman toplumun endişelerine yanıt olarak Eğitim Politikaları Enstitüsü’nün bölgedeki altı devlet okulundaki anaokul sınıflarında tercüman olarak çalışacak yardımcı öğretmen uygulamasını hayata geçirme kararı aldığı kaydediliyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun Yunanistan ile ilgili kısmında Batı Trakya Türk toplumunun din alanında karşılaştığı sorunlara kısmen yer verilmekle birlikte raporda ağırlıklı olarak Yunan hükümetinin resmi görüşünün tekrarlandığını görüyoruz. Müftü sorunu ve iki dilli azınlık anaokulları konusunda Batı Trakya Türk toplumunun taleplerine yüzeysel bir biçimde yer verilen ABD raporunda ne yazık ki atanmış müftülere bağlı olarak devlet okullarına imamların atanmasını öngören 240 İmam Yasası konusunda Batı Trakya Türk toplumunun eleştirileri yer bulmuyor. Bununla birlikte son dönemde müftülük makamını işgal gerekçesi ile dava açılan seçilmiş müftülerimize yönelik tehdit ve yıldırma amaçlı eylemlerden raporda bahsedilmiyor. ABTTF olarak her yıl olduğu üzere bu yıl da paralel bir rapor hazırlayarak dini özgürlükler konusunda Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarını ayrıntılı bir şekilde aktararak taleplerini dile getireceğiz.” diye konuştu.

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun Yunanistan ile ilgili kısmını https://www.state.gov/j/drl/rls/irf/religiousfreedom/index.htm#wrapper linkinden okuyabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz