Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar ABD, 2011 YUNANİSTAN İNSAN HAKLARI RAPORUNDA BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI’NIN SORUNLARINA DA...

ABD, 2011 YUNANİSTAN İNSAN HAKLARI RAPORUNDA BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI’NIN SORUNLARINA DA YER VERİLİYOR

19
0

25 Mayıs 2012 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, 2011 Yunanistan İnsan Hakları Uygulamaları Ülke Raporu’nu yayımladı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl yayımladığı ve yaklaşık 200 ülkedeki gelişmelerin kaydedildiği raporlar arasında Yunanistan ülke raporunda, bazı etnik azınlık gruplarının kendini tanımlama özgürlüğüne kısıtlamalar getirildiği, etnik azınlıkların sosyal olarak dışlandığı ve ayrımcılığa maruz kaldıkları not ediliyor.

 

Raporda Batı Trakya Türk Azınlığı

 

2011 Yunanistan İnsan Hakları Uygulamaları Raporu’nda Batı Trakya Türk Azınlığı’na ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarına da yer veriliyor.

 

Raporun ulusal azınlıklar başlığında bazı vatandaşların kendilerini Türk, Pomak, Ulah, Roman, Arvanit veya Makedon olarak tanımladıkları ancak hükümetin 1923 Lozan Barış Antlaşması’na dayanarak yalnızca “Müslüman azınlığı” tanıdığı belirtiliyor. Raporda BM Azınlıklar Bağımsız Uzmanı’nın 2009 yılı raporunda hükümetin “Makedon” veya “Türk” etnik azınlığı olup olmadığı tartışmasına son vererek kendini tanımlama, ifade ve dernek kurma özgürlüklerini garanti altına almasını istediği belirtiliyor.

 

Dernek kurma özgürlüğü konusunda ise raporda ilgili yasanın dernek kurma özgürlüğünü tanımasına rağmen hükümetin kendilerini etnik Makedon olarak tanımlayan vatandaşlara ait dernekler ile isminde Türk kelimesi geçen dernekler üzerinde yasal olarak kısıtlamalar getirdiği belirtiliyor.

 

Raporun yargılama usülleri başlıklı bölümünde hükümetin “Trakya’daki Müslüman azınlığın” aile ve medeni işlerini düzenleyen konularda Şeriat’ı tanıdığı not ediliyor. Buna karşılık rapor, “Müslüman azınlığın” üyelerinin devlet nikahı kıyma ve davalarını medeni hukuk mahkemelerine götürebileceklerini de not ediyor.

 

Ayrımcılık başlığı altında ise BM Azınlıklar Bağımsız Uzmanı’nın raporuna atıfta bulunularak Batı Trakya’da Müslüman kadınların ifade edildiği üzere resmi müftülerin yetkisine başvurabildikleri ancak kadınların aile ve miras hukuku ile yargılama sistemi alanlarında erkeklere göre daha aşağı bir seviyede oldukları iddia ediliyor.

 

Yunanistan’ın Ulusal Radyo ve Televizyon Konseyi’nin (ESR) radyo ve televizyonları denetlediği ifade edilen raporda ilgili yasaya ile Yunanistan’da ulusal radyo ve televizyon istasyonlarının 24 saat süre ile yayın yapması ve çalışan sayısı ile sermaye konusunda getirilen şartların AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi tarafından eleştirildiği not ediliyor.

 

Raporda Gündem ve Millet gazetesine verilen yüksek tazminat cezalarına ise ayrıca yer veriliyor. Raporda gazetelerin ilgili mahkeme kararlarını temyize götürdükleri ve gazete editörlerinin yüksek tazminat cezaları nedeni ile gazetelerin iflasına neden olabileceği yönünde açıklama yaptıkları not ediliyor.

 

Başkan Habipoğlu: Raporda eksik veya yanlış gördüğümüz hususlar ile ilgili olarak paralel rapor hazırlayacağız

 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Yunanistan 2011 Raporu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarına kısmi olarak yer veriyor. BM Eski Azınlıklar Bağımsız Uzmanı Gay McDougall’ın Yunanistan ile ilgili 2009 raporuna atıfta bulunulması olumlu bir gelişme olmakla birlikte raporda yer bulmayan eksikler ve/veya yanlış şekilde yer verilen hususlar ile ilgili olarak geçmişte olduğu gibi bu yıl da paralel bir rapor hazırlayarak ilgili makamlara ileteceğiz.” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz