Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar AB KOMİSYONU’NDAN “1 MİLYON İMZA KAMPANYASI”NA RED KARARI!

AB KOMİSYONU’NDAN “1 MİLYON İMZA KAMPANYASI”NA RED KARARI!

19
0

AB Komisyonu, Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN)’nin İtalya Güney Tirol Halk Partisi(SVP), Romanya Macarları Demokratik İttifakı(RMDSZ) ve Avrupa Azınlıkları Gençliği(YEN) tarafından sunulan 1 milyon imza kampanyası girişimini reddetti.

16 Eylül 2013 tarihinde verdiği cevapta AB Komisyonu, “Azınlık Kurtarma Paketi” isimli Avrupa Vatandaş Girişimi teklifini Komisyon’un yetki alanı dışında olduğu gerekçesi ile reddetti. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın da partner olarak yer aldığı 1 milyon imza kampanyası Haziran 2013’teki FUEN Kongresi’nde resmen başlatılmış, 15 Temmuz 2013’te AB Komisyonu’na sunularak kaydı yapılmıştı. AB Komisyonu ise yasal cevap verme süresinin son gününde verdiği cevap ile  Avrupa’da yaşayan ulusal ve dilsel azınlıkların haklarının korunması için ilk adım oluşturacak olan girişimi reddetti.

FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, AB Komisyonu’nun cevabını anlamadıklarını zira AB Komisyonu’nun 1 milyon imza kampanyası girişiminin Komisyon’un yetki alanı dışında kaldığı yönündeki açıklamasına kesinlikle katılmadıklarını belirtti. Girişim için oluşturulan Vatandaş Komitesi’nin bir diğer üyesi RMDSZ Başkanı Kelemen Hunor ise AB Komisyonu’nun bu cevabı ile politik bir karar verdiğini düşündüğünü zira girişimin hukuki ve teknik olarak uygun şekilde hazırlandığını ifade etti.

Şu anda kampanyanın organizatörleri AB Komisyonu’nun kararına itiraz edip etmeyeceklerini gözden geçiriyor. 26 Eylül 2013 tarihinde Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilecek forumda azınlıkların Avrupa Vatandaş Girişimi, “Azınlık Kurtarma Paketi” tartışılacak.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Avrupa’daki ulusal azınlıklar için AB düzeyinde bir korunma çerçevesi oluşturulması için ilk adım niteliği taşıyacak 1 milyon imza kampanyası girişiminin Komisyon tarafından reddedilmesi büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Hukuki ve teknik açıdan sağlam hukuki temeller üzerine oturmuş bu girişimin Komisyon tarafından reddedilmesi oldukça şaşırtıcı.” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz