Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar 31. ATİNA KLASİK MARATON KOŞUSU’NU KENYALI ATLET KAZANDI

31. ATİNA KLASİK MARATON KOŞUSU’NU KENYALI ATLET KAZANDI

14
0

Atina’da düzenlenen geleneksel 31. Atina Klasik Maraton Koşusu’nu Kenyalı atlet Hillary Gegko (26) kazandı. Yaklaşık 11 bin kişinin koştuğu 42 bin 195 metrelik mesafeyi Afrikalı atlet, 2 saat 13 dakika 59 saniyede (2:13:59) kat ederek hem birinci oldu, hem de en iyi derecesini yaptı. 
Başkent Atina yakınlarındaki Marathonas ovasından başlayan koşuya yaklaşık 100 ülkeden çok sayıda atlet katıldı. Kenyalı sporcu Hillary Gegko, 1896’da ilk modern olimpiyatların düzenlendiği Atina Kallimarmaro stadında kurulan bitiş çizgisine ulaşan ilk atlet oldu. Gegko, yoğun alkış ve tezahüratlar eşliğinde koşusunu tamamladı. İkinci ve üçüncülüğü ise yine Kenyalı atletler Dickson Kimeli ve David Routoch aldı. Bu yılki maraton koşusunu ilk tamamlayan Yunan atlet ise Hristoforos Merousis oldu. Maratonu Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Sergei Bubka da izledi. 

42 kilometrelik klasik maratonun yanı sıra 5 ve 10 kilometrelik iki farklı yarışa da yoğun ilgi gösterildi. Güneşli havayı da fırsat bilen 15 binden fazla bayan erkek, çocuk ve engellilerden oluşan amatör koşucu, hem spor yapmanın hem de güzel bir gün geçirmenin keyfini yaşadı. Bazı babaların puset içerisindeki bebekleriyle birlikte koştukları görüldü. 
Atina merkezindeki yollar, farklı kategorilerdeki yarışlar sebebiyle sabah 06:00 ila17:00 saatleri arası trafiğe kapalı kalacak.

MARATON 
Tarihte ilk maraton koşusunun 2 bin 503 yıl önce Atina’da yapıldığı kabul ediliyor. Atinalıların Perslere karşı zafer kazandığı savaşın sonu, maraton koşusunun da başlangıcı olarak biliniyor. Efsaneye göre asker Phidippides, savaşın bitişini haber vermek için Marathon köyünden Atina’ya kadar 42 kilometre koştu. Atina’ya ulaştığında, dudaklarından dökülen “savaş bitti” müjdesiyle birlikte son nefesini de vererek hayatını kaybetti. Maraton koşusu, 1896’da Atina’da yapılan ilk modern olimpiyat oyunları programına alınırken, Atina Klasik Maraton Koşusu ise 1983 yılından bu yana düzenli olarak her yıl yapılıyor.

Foto: Yüksel Peçenek (CHA)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz