Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar 29 OCAK MİLLİ DİRENİŞ GÜNÜ MESCHEDE VE VİERSEN’DE ANMA TÖRENİ İLE KUTLANDI

29 OCAK MİLLİ DİRENİŞ GÜNÜ MESCHEDE VE VİERSEN’DE ANMA TÖRENİ İLE KUTLANDI

36
0

29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) üyesi Meschede Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin gerçekleştirdiği özel anma töreni ile kutlandı. Bir diğer anma töreni de Viersen’de yapıldı.

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu ile ABTTF Başkan Yardımcıları Bülent Çolak, Aydın Ahmet ve ABTTF Denetim Kurulu üyesi İsmail Rüşüt’ün katıldığı anma törenine T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci katılımları ile onur verdi. Meschede DİTİB Fatih Camii Başkanı ve Meschede ve çevresinde yaşayan Batı Trakya Türklerinin katıldığı anma töreninde Batı Trakya Türkleri 29 Ocak’ları andılar.

Etkinlik öncesi gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşunun ardından ev sahibi Meschede Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’ni temsilen Aydın Ahmet açılış konuşması gerçekleştirerek misafirleri selamladı. Sonrasında ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, isminde geçen Türk kelimesi nedeniyle derneklerin kapatılarak Batı Trakya’da Türk olmadığı yönünde Yunanistan’ın iddiasına karşın 29 Ocak 1988’de Batı Trakya Türklerinin sokağa çıkarak Türk olduklarını haykırdıklarını belirtti. Aradan 30 yıl geçmesine karşın azınlık hakları bakımından bir adım dahi ilerleme olmadığını belirten Habip Oğlu, eğitimdeki özerkliğin yok edilmesine ilaveten dini alandaki özerkliğin de tamamıyla yok edilmeye çalışıldığını belirtti. Yunanistan’da Türk olmanın kolay olmadığını söyleyen Habip Oğlu, buna karşılık anavatan Türkiye’nin Batı Trakya Türklerine daima sahip çıktığını belirtti. T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kasım’daki Yunanistan ziyaretinde Yunanistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile yaptığı görüşmelerde kamuoyu önünde Batı Trakya Türklerine sahip çıktığını söyledi. Anavatanın Batı Trakya Türklerine yalnızca Yunanistan’da değil, Batı Trakya Türklerinin yaşadığı her yerde sahip çıktığını söyleyen Habip Oğlu, T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci’nin anma törenine onur vermesinin bunun açık bir ispatı olduğunu dile getirdi. 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü ruhunun Almanya’da da canlı olduğunu belirten Habip Oğlu, Yunanistan’daki Türklük mücadelesinin Almanya’da da sürdürüldüğünü söyleyerek bu amaç doğrultusunda ABTTF’nin Türk kültür ve geleneklerini sürdürmek amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğini ifade etti. Almanya’nın farklı bölgelerinde 29 Ocak’ın hafta boyunca üye derneklerin etkinlikleri ile kutlanacağını belirten Habip Oğlu, tüm misafirlerin 29 Ocak Milli Direniş Günü’nü kutladı.

T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, misafirleri selamlayarak başladığı konuşmasında Batı Trakya Türklerinin arasında Anadolu’nun farklı yerlerinden gelen Türk vatandaşlarını da görmenin memnun edici olduğunu söyledi. T.C. Filibe Başkonsolosu olarak görev yaptığı dönemde Batı Trakya Türklerini tanıma fırsatı olduğunu söyleyen Cebeci, 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nün öneminin altını çizdi. Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerinde yaşayan soydaşlar ile kıyaslandığında Batı Trakya Türklerinin 1923 Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a emanet edildiğini belirten Başkonsolos, Batı Trakya Türklerinin Türkiye’nin garantisi altında olduğunu söyledi. Cebeci, bu emanete karşı ayrımcılık olduğunu Türkiye Cumhurbaşkanı’nın hem Atina’da hem de Batı Trakya’da dile getirdiğini belirtti. Başkonsolos, Türkiye Cumhuriyeti olarak her zaman Batı Trakya Türklerinin yanında  olduklarını ve olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Başkonsolosun konuşmasının ardından 29 Ocak 1988 ve 1990 olaylarını aktaran Meschede derneğinin hazırladığı belgesel izlendi.

 

29 OCAK MİLLİ DİRENİŞ GÜNÜ VİERSEN’DE ANMA TÖRENİ İLE KUTLANDI

29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü Almanya’da Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) üyesi derneklerin gerçekleştirdikleri anma törenleri ile kutlanıyor. 28 Ocak 2018 Cumartesi günü ABTTF üyesi Viersen Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin gerçekleştirdiği etkinliğe ABTTF’yi temsilen ABTTF Başkan Yardımcıları Vedat Arap, Sebahattin Mümin ve Serdar Kalekoğlu iştirak ettiler.

Ev sahibi Viersen Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Hüseyin’in açılış konuşması ile başlayan törende Federasyon’umuzu temsilen Vedat Arap konuşma yaptı. 29 Ocak 1988 ve 1990’da yaşanan olayların Batı Trakya Türk toplumu açısından dönüm noktası olduğunu belirten ABTTF Başkan Yardımcısı Vedat Arap, ABTTF olarak Almanya’da Batı Trakya Türk kültürü ve bilincini yaşatmaya devam ettiklerini söyledi. Devamında ABTTF Başkan Yardımcısı Sebahattin Mümin ve diğer misafirler, 29 Ocak 1988 ve 1990 olaylarına ilişkin olarak döneme ait kişisel tanıklıklarını ve anılarını paylaştılar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz