Ana Sayfa Batı Trakya Haber 27 MART 2008 – 27 MART 2020

27 MART 2008 – 27 MART 2020

6
0

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 27 Mart 2008 tarihinde açıkladığı İskeçe Türk Birliği kararının üzerinden 12 yıl geçti. İskeçe Türk Birliği ve Batı Trakya Türk Azınlığı olarak 12 yıldır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının uygulanmasını bekliyoruz.
Bugün, İskeçe Türk Birliği’nin verdiği hukuk ve demokrasi mücadelesinde dönüm noktası olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İskeçe Türk Birliği davasıyla ilgili kararının 12. yıldönümü.

Hatırlanacağı üzere; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 27 Mart 2008 tarihinde, İskeçe Türk Birliği’yle birlikte, Rodop ili Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç ili Azınlık Gençlik Derneği davalarıyla ilgili kararını açıklamış ve üç azınlık derneğini de oybirliğiyle haklı bulmuştu.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilk sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği’nin 1983 yılında tabelasının güvenlik güçlerince indirilmesi ve hemen akabinde dönemin valisi tarafından derneğimizin kapatılması talebiyle açılan dava sonucunda başlayan hukuk mücadelesi, 27 Mart 2008 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının açıklanmasıyla yeni bir sürece girmişti. Ancak, AİHM kararı 2008 yılından bu yana uygulanmamakta, İskeçe Türk Birliği’ne yapılan haksızlıkla birlikte, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık insanına yapılan ayrımcılık devam etmektedir.
Ülkemiz Yunanistan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İskeçe Türk Birliği başta olmak üzere, azınlık dernekleriyle ilgili kararları uygulamamakla uluslararası hukuk normlarına uygun hareket etmemekte ve 12 yıldır uyarı almaya devam etmektedir. AİHM’nin bağlı olduğu Avrupa Konseyi başta olmak üzere, birçok uluslararası kuruluş tarafından Yunanistan’a yapılan uyarı ve çağrılar dikkate alınmamakta ve 12 yıldır uluslararası hukuka aykırı bir şekilde hareket edilmektedir.

2017 yılı sonbaharında Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve AİHM kararlarının Yunanistan’da uygulanmasına imkan vermek amacıyla ortaya konan ancak sonradan yapılan müdahalelerle değiştirilen ve bu şekilde yürürlüğe giren yasaya dayanarak İskeçe Türk Birliği’nin resmiyetinin iadesi için yeniden başlattığımız dava sürecinin Yargıtay (Arios Pagos) aşamasında olduğunu hatırlatmak isteriz. 20 Mart 2020 tarihinde Yargıtay’da görüşülmesi gereken davamız, tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle mahkemelerin faaliyetlerinin durdurulması sebebiyle ertelenmiştir. Hayatın normale dönmesiyle birlikte yeni duruşma tarihi için başvurunun yapılacağını kamuoyuna bildirmek isteriz.

18 Mayıs 2020 tarihinde Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığını üstleneceğini, 23 yılda bir gelen dönem başkanlığı döneminde, ülkemiz Yunanistan’ın uluslararası hukuk normlarına uyarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin azınlık dernekleriyle ilgili kararlarını uygulama iradesini göstermesini ümit ettiğimizi ifade ederiz.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın en eski sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği olarak, demokrasi ve uluslararası hukuk adına, AİHM kararlarının uygulanmasını ve derneğimizin resmi statüsünün 12 yıldır iade edilmesini beklediğimizi bir kez daha hatırlatmak isteriz.

İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz