Ana Sayfa Batı Trakya Haberler 2013 YILININ BÜTÇESİ PARLAMENTO ÖNÜNDE PROTESTO EDİLDİ

2013 YILININ BÜTÇESİ PARLAMENTO ÖNÜNDE PROTESTO EDİLDİ

10
0

Yunanistan’ın AB ve IMF’den tahsis edilen kredinin yeni dilimini alabilmesi için onaylanması gereken 9,2 milyar avro tutarında tasarruf içeren 2013 bütçesi tartışıldığı sırada, parlamento binası önünde binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ve Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (GSEE) çağrısıyla düzenlenen gösterilerde bakanlıklar ve parlamento binasının bulunduğu Sintagma Meydanı’nda bir araya gelen gruplar, hükümet, IMF ve kemer sıkma önlemleri aleyhinde slogan attı.
Anamuhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) üyeleri Monastiraki Meydanı’ndan, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Mücadeleci İşçi Kolları Birliği (PAME) Omonia Meydanı’ndan Sintagma Meydanı’na yürüdü. PAME üyeleri bütçenin işçi ve sosyal hakların katliamını tamamladığını, monopoller, hükümet ve AB ile mücadelenin plan, istikrar ve sınıf direnişi ile sabır gerektirdiğini vurguladı.
Barışçıl geçen gösterilerde protestocular arasındaki bir grup parlamento önündeki barikatı indirdi ancak grup polis tarafından durduruldu.
Çarşamba günü 2013-2014 için alınan kemer sıkma önlemlerinin parlamentodaki oylamasında on binlerce kişi parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı’nda protesto gösterileri düzenlemiş, radikal gruplar çevik kuvvet polisine etraftan söktükleri mermer parçaları ve Molotofkokteylleri ile saldırmış, polis ise gaz bombaları ve ilk kez kullandığı araçlarla tazyikli su ile karşılık vermişti.

Kredi dilimi gecikebilir

2013 bütçesi ile geçen çarşamba parlamentoda onaylanan kemer sıkma önlemleri, Başbakan Antonis Samaras’ın 16 Kasım’da nakit rezervinin tükeneceğini vurguladığı Yunanistan’ın uluslararası kreditörlerinden kredinin 31,5 milyar avro tutarındaki gelecek dilimini alabilmesi için önem taşıyor.

Ancak Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, bugün bir gazeteye verdiği demeçte, Yunanistan ile ilgili karar alınmasının zaman alacağını ifade etti. Schaeuble, troyka heyetinin Yunanistan’ın reform programı ile ilgili raporunu yarınki Eurogroup toplantısına kadar sunmuş olmayacağını, troykanın raporu sunulduktan sonra AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF tarafından inceleneceğini, kredi diliminin serbest bırakılmasının Alman parlamentosu tarafından da değerlendirileceğini kaydetti.

Bütçe

Revize edilerek borç ve açık tahminlerinin yükseltildiği 2013 bütçe taslağında 2013 yılı için Yunanistan kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 189,1’i olacağı tahmin ediliyor.
Bütçe açığının yüzde 5,2 olacağı öngörülen taslakta, ekonomik daralmanın gelecek yıl yüzde 4,5 olacağı, ülkede bu yıl ağustos ayında yüzde 25,4 olan işsizlik oranının gelecek yıl yüzde 22,8 olacağı, Yunanistan’ın toplam borcunun ise artacağı ve 346,2 milyar avro olacağı tahmin ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz