Ana Sayfa Yunanistan Haber 2 Adet Belharra Fırkateyni Satın Almaya Karar Verdi

2 Adet Belharra Fırkateyni Satın Almaya Karar Verdi

2
0

Atina, Fransa’dan 2 adet Belharra tipi fırkateyni satın almaya karar verdi.

Yunanistan, Ege’de ve Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail, Mısır gibi bölge ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’ni de işin içine katarak, birlikte Türkiye’ye karşı attığı bölgesel barışa huzura hizmet etmeyen adımların neticesinde ortalığı germesinin ardından, Türkiye’nin verebileceği olası karşılıklara karşı Savunmaya çekiliyor.

Kendi oluşturduğu gergin ortam nedeniyle, yine kendi provakatif tavırları karşısında kendini tehlikede hisseden Atina, Fransa’dan 2 adet Belharra tipi fırkateyni satın almaya karar verdi.

Yunanistan’ın “Savunma Donanımı ve Yatırımları Genel Müdürlüğü” (ΓΔΑΕΕ), 2 adet Belharra tipi fırkateyni satın almak üzere 4 Haziran 2019 tarihinde Fransız şirketi olan “Naval Group”a niyet mektubunu gönderdi.

Yunanistan, 2 adet Belharra tipi fırkateyni satın almak istediğini resmileştirmek üzere Fransız “Naval Group”a finansman aramak için niyet mektubunu gönderdiği belirtiliyor.

Yunanistan’ın önceden düşündüğü ödeme planı, Yunanistan Merkez Bankası devlet tahvillerini elinde bulunduran Fransa kar oranlarını Yunanistan’a iade edecekti, ancak bu hesaplamanın gerçekleşmesi mümkün olmayınca da bu formülden vaz geçildi. Şimdi de Fransa’dan 2 adet Belharra fırkateynini satın almak isteyen Yunanistan, Fransa’dan bu satışa ödeme formülü, finans kaynağı bulmasını talep ediyor.

Yunanistan’ın gönderdiği niyet mektubuyla Fransa tarafının elinde potansiyel bir müşterinin bulunması menfaatine sahip, dolayısıyla da Yunanistan Fransa’dan bu alım satım işi için fon bulmasını veya başka yolları da düşünmesini talep ediyor ve bekliyor.

Eğer olumlu bir formül bulunur ve sonuç alınırsa, finans şekli Yunanistan hükümeti tarafından değerlendirildikten sonra satın alım programı sonuçlandırılacak.

Yunanistan’ın satın almak istediği 2 adet Belharra fırkateyni silah sistemleri olmadan 1,3 milyar Euro değerinde. Buna silah sistemleri de dahil edildiğinde 1,5 milyar euro’yu aşıyor olacak.

Belharra fırkateyninin uzunluğu 121 metre 4.200 ton, Thales firmasına ait yeni Sea Fire aktif faz dizili radar teknolojisi, ana sensör ağı perimetrik olarak yerleştirilmiş dört paneli ile donatılacak. Setis Muharebe Yönetim Sistemi ve Thales şirketine ait CAPTAS-4 sürgülü sonar yerleştirilecek.

Belharra fırkateyninde 125 personel barınıyor, 4 adet (CODAD – Combined Diesel and Diesel) motora sahip ve 27-29 deniz mili hıza ulaşabiliyor.

Belharra fırkateyninin silah sistemine gelince, OTO MELARA 76 mm’lik bir ana silah, (ihtiyaca göre 127 mm’lik de olabiliyor), 16 adet Aster 30 füze fırlatıcı, (Mica VL füze sistemi de taşıma imkanına sahip), 8 adet yüzeyden-yüzeye füze MM 40 Blok III Exocet, 6 adet MU90 torpido ile donatılmış torpido fırlatıcısı, iki 20 mm’lik silah ve bir deniz işbirliği helikopteri barındırma kapasitesine sahip.

Ancak teslimat tarihleri konusunda bir sorun var.

Belharra fırkateynlerinin 2026 yılından önce teslimatı mümkün gözükmüyor. Bu sebeple de Yunanistan ikinci plan üzerinden de ilerlemeye devam ediyor. 2 adet FREMM fırkateyni şu an itibarıyla tercih edilmesi durumunda teslimatı 2023 yılına kadar teslimat mümkün. Yunanistan da Doğu Akdeniz’de hızla gelişmekte olan olaylarla mücadele etme niyetinde olduğundan dolayı büyük bir ihtimal önce 2 adet FREMM alacak, ardından da 2026 yılında 2 adet Belharra’yı Yunanistan Donanması’na katma planları yapıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz