Ana Sayfa Batı Trakya Haberler 17 AZINLIK ADAYI PARLAMENTODA VEKİLLİK SANDALYESİ İÇİN YARIŞACAK

17 AZINLIK ADAYI PARLAMENTODA VEKİLLİK SANDALYESİ İÇİN YARIŞACAK

20
0

Yunanistan’da 25 Ocak’ta yapılacak erken genel seçimlerde partiler, milletvekili adaylarını belirledi.

Yunanistan’da 25 Ocak’ta yapılacak erken genel seçimlerde partiler, milletvekili adaylarını belirledi. Partilerin ilan ettikleri listelerde Batı Trakya Müslüman Türk azınlıktan 17 aday, parlamentoya girebilmek için ter dökecek.

Yunanistan’da kritik erken genel seçimlere 2 hafta kala siyasi partiler, 300 üyeli Parlamento için yarışacak milletvekili adaylarını kamuoyuna duyurdu. Yeni Demokrasi, Radikal Sol Kolaisyon (SYRİZA), Panhellenik Sosyalist Hareket (Pasok), Potami, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Demokrat Sosyalist Hareket partileri, listelerinde toplam 17 Batı Trakya Müslüman Türk azınlık mensubu adaya yer verdi. Adayların 8’i Gümülcine ilinden, 9’u ise İskeçe ilinden yarışa katılacak. 2012 yılında olduğu gibi 25 Ocak seçimlerinde de 3 azınlık milletvekilinin seçilmesi hedefleniyor.

 

GÜMÜLCİNE’DEN 8, İSKEÇE’DEN 9 ADAY YARIŞIYOR

Muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (ND), Ahmet Ahmet ve İsmail Hüse Mustafa’yı Gümülcine’den, İrfan Hacıgene ve Şaban Bandak’ı ise İskeçe’den aday gösterdi.

İktidarın favori adayı Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), hem Gümülcine hem de İskeçe’de güçlü azınlık adayları ile azınlık oylarını almaya çalışacak. 2012-2014 döneminde milletvekilliği yapan Ayhan Karayusuf ve 1996’da milletvekili seçilen Mustafa Mustafa, Gümülcine’den aday gösterildi. İskeçe’de ise geçen dönem milletvekili yapan Hüseyin Zeybek yine liste başında yer aldı. Zeybek, 2012 seçimlerinde İskeçe’den 25 bin gibi rekor bir oyla azınlık temsilcisi seçilmişti.

Ekonomik kriz döneminde çok fazla kan kaybeden ve azınlığın güvenini de yitiren PASOK Partisi ise Gümülcine ilinden Turgay Kaşif’i, İskeçe’den ise İhsan Kehaya ve Mehmet Arnavut’u aday gösterdi.

PASOK partisinden 4 dönemdir aralıksız milletvekili seçilen Ahmet Hacıosman, 25 Ocak seçimlerinde aday olmayarak büyük bir sürprize imza attı. Yaptığı açıklamada Hacıosman, edindiği tecrübe ile azınlık sorunları ile Parlamento dışında ilgilenmeye ve çözüm önerileri sunmaya devam edeceği mesajı verdi.

Kısa bir süre önce PASOK’tan ayrılarak Demokrat Sosyalitler Hareketi’ni kuran eski başbakan Yorgo Papandreu ise eski belediye başkanı İbrahim Şerif’i Gümülcine’den, eski PASOK Milletvekili Çetin Mandacı ve yerel yöneticilerden İrfan Uzun’u ise İskeçe’den listeye aldı.

Ekonomik kriz döneminde kurulan ve son yapılan anketlerde üçüncü sırada görünen Potami Partisi ise Gümülcine’den eski milletvekili İlhan Ahmet, İskeçe’den ise Ender Kalenci ile yarışacak.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Gümülcine’den Hasan Hüseyin Keleş’i, İskeçe’den ise Murat Hacıoğlu’nu milletvekili adayı gösterdi.

EN GÜÇLÜ AZINLIK ADAYLARI

2012 yılında yapılan genel seçimlerde Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı, İskeçe’den Hüseyin Zeybek’i SYRİZA’dan, Gümülcine’de ise Ayhan Karayusuf’u yine SYRİZA’dan, Ahmet Hacıosman’ı da PASOK’tan milletvekili seçtirmişti. Azınlık, 2012’deki seçimlerinde, 16 yıl aradan sonra parlamentoya 3 temsilci gönderme başarısı göstermişti.

Batı Trakya’da azınlığın Gümülcine ve İskeçe’deki güçlü azınlık adaylarına destek vermesi durumunda 2012 yılında olduğu gibi 3 milletvekilini parlamentoya gönderme potansiyeli bulunuyor. Seçimleri öncesi Gümülcine ilinde en güçlü azınlık adayları arasında SYRİZA’dan Gümülcine’den Ayhan Karayusuf ve Mustafa Mustafa, Potami Partisi’nden ise İlhan Ahmet yer alıyor. İskeçe’de ise Hüseyin Zeybek’in geçen dönem olduğu gibi yine SYRİZA’dan milletvekili seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

150 bin civarında nüfusa sahip Batı Trakya Müslüman Türk azınlığın toplam oyu 75 bin civarında. Haziran 2012’de yapılan seçimlerde azınlık adaylarına yaklaşık 60 bin oy kullanılmış, 3 vekil parlamentoya seçilmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz