Ana Sayfa Batı Trakya Haber 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Gümülcine’de Törenle Anıldı

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Gümülcine’de Törenle Anıldı

1
0

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle Gümülcine’de anma etkinliği düzenlendi.

15 Temmuz 2016 tarihinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen hain darbe teşebbüsünün dördüncü yıldönümünde Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’nda yapılan anma törenine Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcileri katıldı. Anma etkinliğinde konuşmalar yapıldı ve şehitler için dualar edildi.

Pandemi dolayısıyla az sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte, maske ve sosyal mesafe gibi önlemlerin alınması dikkat çekti.

Anma etkinliği şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Etkinliğin ilk konuşmasını Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Balkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif yaptı. Müftü Şerif konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Anavatan’ımızın bekasını savunmak için şehit düşen ve gazi olan vatanseverler hiçbir zaman unutulmayacak.”

“15 Temmuz 2016’daki hain kalkışmanın dördüncü sene-i devriyesinde bir araya gelmiş bulunuyoruz. Milli Birlik ve Direniş Günü’nüz kutlu olsun.

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızmış bir FETÖ terör çetesi mensubu bir güruhun 2016 yılının 15 Temmuz gecesi, millet iradesiyle seçilmiş meşru T.C. Cumhurbaşkanını ve hükümetini ortadan kaldırmak, anayasal düzene son vermek ve siyasi emellerine uygun bir düzen kurmak maksadıyla, başlattıkları kalkışmanın seneyi devriyesinde bu terör çetesini bir kez daha nefretle kınıyor ve lanetliyoruz.

Kahraman askerlerin, polislerin ve Türk Milleti’nin demokrasiye ve vatanlarına sahip çıkma adına verdikleri yiğitçe mücadele sonucunda bu hain kalkışma durdurulmuş ve bastırılmıştır. Bu mücadele esnasında 251 kahraman Türk evladı şehit düşmüş ve binlerce Türk evladı da gazi olmuştur. Bu vesileyle kahraman vatansever şehitlere Allah’tan rahmet, gazilere acil şifalar diliyoruz.

Anavatan’ımızın bekasını savunmak için şehit düşen ve gazi olan vatanseverler, Türk dünyasında olduğu gibi, Batı Trakya tarafında da hiçbir zaman unutulmayacak ve minnetle anılacaktır.

Ayrıca bu alçak kalkışmada, hemşehrimiz gazeteci Mustafa Cambaz’ı da şehit verdik. Batı Trakya’nın gururu olan şehidimizin mekanı cennet olsun. Kendisine Allah’tan rahmet ve Türk Milleti’ne başsağlığı diliyoruz.

Anavatan’ımız T.C.’de bir daha böyle bir durum yaşanmamasını, Anavatan’ımızın ilelebet payidar kalmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

Dine hizmet ediyor gibi görünerek, yıllarca menfaat devşirenlerin emellerinin boşa çıktığını 15 Temmuz gecesinden almamız gereken en önemli mesaj şu olmalıdır: Eğitim sisteminin insan yetiştirmede özellikle de din eğitiminin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Eğitim sisteminin milletin temel değerlerine uygun olarak planlanması, din eğitiminin, dinin sahih kaynakları ile doğru ve sahih olarak verilmesi önem arz etmektedir. Ne yazık ki bu ihanet çetesinin kullandığı en önemli kavramlar dine ait olan kavramlardı. Bu sebeple, toplum hayatına uyum sağlama, kişilik kazanma, iyi bir insan ve iyi bir vatandaş olmak, ancak iyi bir eğitim sayesinde olmaktadır.

Batı Trakya Türkleri olarak, Anavatan’ımız Türkiye’de meydana gelen bu darbe girişimi bizleri derinden üzmüştür. Aynı zamanda bu alçakça girişim sonrası, yurt dışına kaçan hainlere bazı devletler sahip çıkması, ülkemiz Yunanistan’a sığınanların iade edilmemesi de düşündürücü bir olaydır.

Bu vesileyle bu alçak kalkışmayı tekrar kınıyor, geçmişten günümüze vatan uğruna canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla yad ediyoruz.”

Menfur darbe girişimi sırasında siz değerli soydaşlarımızın desteğini de yakından hissettik.”

Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu da konuşmasına, anma etkinliğine katılanlara teşekkür ederek başladı. Başkonsolos Ömeroğlu şunları dile getirdi: “FETÖ terör örgütünün kalkıştığı hain darbe girişiminin akim bırakıldığı “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” vesilesiyle aziz Şehit ve Gazilerimizi anmak üzere bugün birlikteyiz.

Öncelikle, anma törenimize katıldığınız için şükranlarımı sunuyorum. Covid 19 salgını dolayısıyla kısıtlı katılımla gerçekleştirdiğimiz anma törenimize iştirak edemeyen tüm diğer vatandaşlarımızın, soydaşlarımızın ve dostlarımızın da yanımızda olduklarını biliyoruz.

FETÖ tarafından planlanan, örgütün ordumuz içine sızdırılmış mensupları tarafından silahlı kuvvetlerin emir komuta zinciri dışına çıkılmak suretiyle gerçekleştirilen, 251 vatandaşımızın şehit olmasına ve iki binden fazla vatandaşımızın yaralanmasına neden olan 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden dört yıl geçmiştir.

Ancak, bu kanlı kalkışma girişiminin acı hatırası halen belleklerde tazeliğini korumaktadır.

15 Temmuz, FETÖ terör örgütünün devletimize yönelik yarattığı büyük tehdidi ortaya koymuştur. Bu tehdidin bertaraf edilmesinde en büyük pay, kendi iradesi üzerinde bir güç tanımadığını, devletini ve demokratik kazanımlarını korumak için hayatını vermeye hazır olduğunu ortaya koyan Türk halkına aittir. En öz şekliyle ifade etmek gerekirse, Türk demokrasisine kastedilmiş ve ancak kastedenler milletin direnişi karşısında başarısız olmuşlardır.

Menfur darbe girişimi sırasında siz değerli soydaşlarımızın desteğini de yakından hissettik. Bu vesileyle, darbe girişimine büyük bir cesaretle karşı koyarken şehit düşen merhum Mustafa Cambaz’ın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Merhum Mustafa Cambaz, Batı Trakyalı soydaşlarımızın sözkonusu darbe girişimine karşı gösterdikleri direncin de bir nevi sembolü olmuştur.

FETÖ’yle mücadelemiz içerde ve dışarda devam etmektedir. Bu mücadeleyi yürütürken hukuk devleti kavramına da azami ihtimam gösterilmektedir. Aynı şekilde, başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere, uluslararası yükümlülüklerimiz de dikkate alınmaktadır.

FETÖ’nün yurt dışı yapılanmasıyla mücadele Bakanlığımızın en öncelikli gündem maddelerinden biri olmayı sürdürmektedir.

Bu çerçevede yabancı muhataplarımızla yaptığımız tüm temaslarda, FETÖ’nün faaliyet gösterdiği diğer ülkeler bakımından da güvenlik tehdidi olduğu somut örnekleriyle vurgulanmaktadır.

Girişimlerimiz sonucunda, çeşitli ülkeler ve uluslararası kuruluşlar, FETÖ’yü terör örgütü olarak ilan etmişlerdir.

Tabiatıyla, Yunanistan’ın da FETÖ’yle mücadelemizde ülkemizin yanında yer almasını bekliyoruz.

Bununla birlikte, Yunanistan’a kaçarak Dedeağaç’a inen helikopterde bulunan 8 darbecinin, ülkemize iadelerinin halen gerçekleşmemiş olmasını talihsizlik olarak nitelendiriyoruz. Darbeci hainlerin iadeleri ve ülkemizde yargılanmaları hususundaki kararlılığımız sürmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, demokrasiye ve ülkelerinin istikbaline kahramanca sahip çıkarken yaşamlarını kaybeden aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor; Gazilerimize minnet duygularımı ifade ediyor, mevcut zor şartlarda bizimle birlikte olduğunuz için de siz dostlarımıza teşekkürü ayrıca bir borç biliyorum.”

Anma etkinliği İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin şehitler için yaptığı dua ile sona erdi.

Törene; T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, İskeçe milletvekili Burhan Baran, Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Eyalet meclis üyesi Tarkan Murtaza, Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Başkanı Hüseyin Bostancı, Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, Rodop eski milletvekili Ahmet Hacıosman, Tarım ve Hayvancılık Enstitüsü’nden Erdi Şerif, Encümenler Birliği Başkanı Ercan Ahmet, Gümülcine Belediyesi meclis üyeleri Emre Ahmet ve Hasan Hasan, BİHLİMDER Başkanı Mehmet Emin Ahmet katıldılar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz