Ana Sayfa Yunanistan Haber 14 Yıl Konuşuldu, Bugün Kılınan 5 Vakit Namaz İle Kapılarını İbadete Açtı

14 Yıl Konuşuldu, Bugün Kılınan 5 Vakit Namaz İle Kapılarını İbadete Açtı

2
0

Uzun yıllardan beri yılan hikayesine dönen Atina’ya cami yapılması tartışmalarını susturmak isteyen Yunan devleti, Votanikos semtinde Deniz Kuvvetlerine ait bir araziye depo şeklinde yapılan minaresiz bir ibadet yeri sözde cami, 2 Kasım 2020 Salı günü sabah namazından itibaren, Atina’da yaşayan 18 Müslüman’ın katılımı ve beş vakit namazın kılınmasıyla bugün kapılarını resmen ibadete açmış oldu.

Açılan ibadet yerinin yılan hikayesi

Caminin yapımı ile ilgili hikaye, yine Yeni Demokrasi partisi hükümeti döneminde Bakan Marietta Giannaku ile 2006 yılına dayanıyor.

Üç yıl sonra, PASOK hükümeti zamanında Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos ve Eğitim Bakanı Anna Diamantopulu projeyi yeniden canlandırmaya çalıştı, ancak arazinin Yunan ordusundan devlete devredilmesi gerektiği için tekrar ertelendi.

Ardından davalar ve yasal işlemler başladı ve proje sözleşmesini imzalamakla ilgilendiklerini ifade eden inşaat şirketleri, kamuoyu tarafından olabilecek tepkilerden ve mahkemeye çıkarılma korkusu nedeniyle tereddüt ettiler ve projede yer almadılar, dolayısıyla yine ertelendi.

Danıştay 2011 yılında projenin devam etmesi için olumlu yönde oy kullandı. 2015 yılında SYRİZA hükümeti, ortağı Bağımsız Yunanlılar partisinin açılmaması yönündeki talebine sadık kaldı ve proje devam etmedi.

Neticede, eski Başbakan Aleksis Çipras geçen Haziran seçimlerinden önce  yeşil ışık yaktı ve Eğitim ve Din İşleri Bakanı Kostas Gavroglu, geçen Ağustos’a kadar caminin resmi açılışını yapacağını söylemişti.

Yeni açılan ibadethanede görev yapan kimdir

Yaklaşık 25 yıl önce Fas’tan mülteci olarak gelen 49 yaşındaki Sünni olan ve uzun yıllar Atina’da tercümanlık yapan Mohamed Zaki, Atina’nın ilk imamı oldu. Arapça ve Fransızca bilen Mohamed Zaki Yunan vatandaşıdır. Evli, Fizik ve Matematik mezunu ve İslam bilimleri İlahiyat alanında özel çalışmaları var.

İbadethanenin iç mekanı

İç mekanla ilgili olarak bir cami gibi olmasa da, mihrabın özel bir bilgiye sahip olduğu ileri sürülen ve Yunanistan’da yaşayan Mısırlı bir Müslüman usta tarafından yapıldı. İçerideki seccade biçimli halının ise İran’da yapıldı.

Hükümet kaynaklarının bugünkü yorumları

Hükümet kaynakları sıcağı sıcağına Atina başta olmak üzere uluslararası Müslüman topluluğuna bir mesaj vermek istedi. İsminin açıklanmasını istemeyen hükümet kaynakları, söz konusu ibadethanenin Yunan devletinin parasıyla inşa edildiğini ileri sürerken, “hiçbir dine hakarete katılmıyoruz” yorumunu yaptı.

Aynı kaynakların tipik olarak şu cümleleri kullandıkları belirtiliyor. “Kendi şartlarımızla her dine saygı duyuyor ve destekliyoruz.  Yunan devleti cami inşasına başka kurumların katılımını kabul etmedi. Geçtiğimiz Ağustos ayında Atina’daki bazı Müslümanlar, Türkiye’nin İstanbul’daki Ayasofya Müzesi ve Kariye Manastırı’nı camiye çevirme kararının ardından, Yunanistan’ın misilleme politikasının bir parçası olarak caminin açılmayacağına dair endişelerini dile getirdiler.” İfadelerini kullandılar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz