Ana Sayfa Batı Trakya Haber “13 Yıldır AİHM Kararının Uygulanmasını Bekliyoruz”

“13 Yıldır AİHM Kararının Uygulanmasını Bekliyoruz”

1
0

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık insanına yapılan ayrımcılık ve hukuksuzluk devam etmektedir.

Bugün, İskeçe Türk Birliği’nin verdiği hukuk ve demokrasi mücadelesinde dönüm noktası olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İskeçe Türk Birliği davasıyla ilgili kararının 13. yıldönümü.

Batı Trakya Türk Azınlığı olarak, 13 yıldır vatandaşı olduğumuz Yunanistan devletinden uluslararası hukuku uygulamasını bekliyoruz.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 27 Mart 2008 tarihinde açıkladığı İskeçe Türk Birliği kararının üzerinden 13 yıl geçti. İskeçe Türk Birliği ve Batı Trakya Türk Azınlığı olarak 13 yıldır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının uygulanmasını bekliyoruz.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 13 yıl önce bugün 27 Mart 2008 tarihinde, İskeçe Türk Birliği’yle birlikte, Rodop ili Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç ili Azınlık Gençlik Derneği davalarıyla ilgili kararını açıklamış ve üç azınlık derneğini de oybirliğiyle haklı bulmuştu.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilk sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği’nin 1983 yılında tabelasının güvenlik güçlerince indirilmesi ve hemen akabinde dönemin valisi Fanis Donas tarafından derneğimizin kapatılması talebiyle açılan dava sonucunda başlayan  mücadele, 27 Mart 2008 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının açıklanmasıyla yeni bir sürece girmişti. Ancak, AİHM kararı 2008 yılından bu yana uygulanmamakta, İskeçe Türk Birliği’ne yapılan haksızlıkla birlikte, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık insanına yapılan ayrımcılık ve hukuksuzluk devam etmektedir.

Ülkemiz Yunanistan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İskeçe Türk Birliği başta olmak üzere, azınlık dernekleriyle ilgili kararları uygulamamakla uluslararası hukuk normlarına uygun hareket etmemekte ve 13 yıldır  Avrupa Konseyi başta olmak üzere uluslararası kuruluşların uyarılarına maruz kalmaktadır.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin birkaç hafta önce Yunanistan’a derneklerimiz hakkındaki AİHM kararlarını uygulaması için bir kez daha çağrıda bulunarak, Haziran ayındaki Bakanlar Komitesi toplantısına kadar azınlık dernekleriyle ilgili olarak somut adım atmaması halinde Yunanistan’la alakalı ara kararın yayınlanacağı uyarısında bulunduğunu hatırlatmak isteriz.

2017 yılında Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve büyük tartışmalardan sonra mecliste kabul edilen ve AİHM kararlarının Yunanistan’da uygulanmasına imkan veren yasaya dayanarak İskeçe Türk Birliği’nin resmiyetinin iadesi için açtığımız dava 16 Ekim 2020 tarihinde Yargıtay (Arios Pagos) mahkemesinde görüşülmüştür. Mahkemenin kararını büyük bir merakla ve sabırsızlıkla beklediğimizi kamuoyuyla paylaşırız. Yüksek mahkemenin, siyasi saiklerden uzak, hukuk devleti anlayışı çerçevesinde hareket ederek uluslararası hukuk normlarını, AİHM kararlarını ve Avrupa Konseyi ile insan hakları kuruluşlarının uyarılarını dikkate alarak karar vereceğini ve 38 yıl sonra da olsa haksızlığa son vereceğini ümit ettiğimizi vurgulamak isteriz.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilk sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği olarak, demokrasi ve uluslararası hukuk adına, AİHM kararlarının uygulanmasını ve derneğimizin resmi ve yasal statüsünün 13 yıldır iade edilmesini beklediğimizi herkesin dikkatine sunarız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz