Ana Sayfa Batı Trakya Haberler 13. KİRAZ FESTİVALİ COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

13. KİRAZ FESTİVALİ COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

20
0

Yassıköy Belediyesine bağlı Bulatköy’deki festival alanında 13 yıldır düzenlenen kiraz festivaline bu yıl da yoğun katılım vardı.

Festival çerçevesinde düzenlenen kültürel etkinliklerde Gümülcine Türk Gençler Birliği Folklor Ekibi, Gümülcine Türk Gençler Birliği Saz Ekibi müzik korosu ile saz oyunları ekiplerinin gösterileri yer aldı.

Kiraz Festivali’nin açılış konuşmasını Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı yaptı. Kadı konuşmasında; bölgede yetiştirilen kirazın önemine değinerek, bu pazarın ülke dışına taşınıldığının önemine değindi.

13. Kiraz festivalinin açılış etkinliklerine başta Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener ve Muavin Konsolos Adnan Öztürk olmak üzere, Avrupa’dan gelen üst düzey yabancı parlamenterler, DEB Başkanı Mustafa Ali Çavuş, diğer azınlık sivil toplum kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanısıra çok sayıda kişi katıldı.

Muhteşem konserde Coşkun Sabah’a yapılan terbiyesizlik yakışmadı

Festivalin açılış gününe fazla ilgi göstermeyen Batı Trakyalılar ikinci günde Bulatköy’e akın ettiler. Binlerce kişinin katıldığı program Yassıköy Belediyesi Azınlık Kültür Derneği folklor ekibinin gösterisi ile başladı. Ardından Ortacı Akrites Derneği folklor ekibi gösteri sundu. Festivalde bu yıl bir ilk yaşandı ve şairler de sahne aldı.

Batı Trakya’nın önemli sanat adamlarından biri olan Dr. Hasan Ahmet tarafından sahneye davet edilen KİBATEK şairleri Feyyaz Sağlam, Leyla Işık, Şükrü Aydın, Fahri Göre ve Mukadder Özakman yazmış oldukları şiirlerin bazılarını katılımcılara okuyarak festivale renk kattılar. Programın devamında Vorios İhos müzik grubu sahne alıp konser verdi.

Gecenin kapanışını Türkiyeli Sanatçı Coşkun Sabah yaptı. Sahnede yaklaşık bir saat kalan Coşkun Sabah, katılımcılara muhteşem bir konser verdi. Batı Trakya’da iyi bir dinleyici kitlesine sahip sanatçı, şarkılarının çoğunu gençlerle birlikte söyledi. Sanatçı sık sık müziğin sesini kıstı gençlerin şarkılarına eşlik ettiği anları hayranlıkla izledi. Gençlerin ilgisinden memnun kalan Coşkun Sabah’a yapılan büyük terbiyesizlik muhteşem konsere gölge düşürdü. Sanatçı son şarkısını söylerken kendini bilmez kişi ya da kişiler tarafından sahneye kiraz atıldı. Atılan bazı kirazlar sanatçının yüzüne isabet etti. Yapılan bu terbiyesizliği gizleyemeyen sanatçı şarkısını tamamladıktan sonra, “Bazı kişiler bana kiraz atıyor. Bunlardan bazıları yüzüme isabet etti. Onlar kiraz atıyor ama ben onlara Allah’ın sevgisiyle karşılık veriyorum” diyerek rahatsızlığını dile getirdi ve terbiyesizliği yapanlara tokat gibi cevap verdi.

Rodop dağları eteklerinde Faruk Yılmaz’la Rumeli rüzgârı esti

13. Kiraz Festivali’nin son gününde katılımcılara iki sanatçı konser verdi. Programın açılışını Çepelli Çocuk Kulübü minikleri yaptılar. Sahnede gösterdikleri performansla katılımcılardan büyük alkış aldılar. Ardından Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği, Güney Meriç Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği ve Aşağıköy Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği folklor ekipleri sahne alarak halk oyunları ile programa renk kattılar. Programın son bölümünde ise Bulgaristanlı Sanatçı Aleksandra Bobcheva ve Türkiyeli Sanatçı Faruk Yılmaz sahne aldı. Bulgaristanlı sanatçı sahnede kaldığı süre içerisinde söylediği hareketli Bulgarca şarkılarla gençleri eğlendirmeyi başardı. Aleksandra Bobcheva konserini tamamladıktan sonra sahneden ayrıldı. Ancak Faruk Yılmaz konser verirken Bulgaristanlı sanatçı tekrar sahneye geldi ve Türkçe bir şarkı söyledi. Sanatçı Emrah’ın “Götür Beni Gittiğin Yere” şarkısını okuyan Bulgar sanatçı, performansıyla katılımcılardan büyük alkış aldı.

Festivalin kapanışını Faruk Yılmaz yaptı. Son konserde adeta Rumeli, Balkanlar rüzgârı esti. Gümülcine’ye ait “Yeni Cami Avlusunda Ezan Sesi Var” türküsü ile konserine başlayan sanatçı, sahnede kaldığı süre boyunca Batı Trakya halkının da sevdiği, sürekli dillendirdiği birbirinden güzel türküleri okudu. Türkülerin sonlarında özellikle Trakya şivesi ile yaptığı şakalarla, katılımcıların isteklerini karşılaması ile ve sempatik davranışları ile katılımcıların gönlünü fethetti. Sanatçı, söylediği birbirinden güzel türkülerle Rodop dağlarının eteklerinde adeta Rumeli rüzgârını estirdi.

Yassıköy Belediyesi yönetimi festival için katılımcılardan tam puan aldı

Ülkede yaşanan ekonomik kriz etkisini ciddi anlamda hissettirdiği yerlerden birisi belediyelerdir. Yunanistan genelinde belediyeler ciddi sıkıntılar yaşamakta. Belediye yönetimleri bütçe darlığı yüzünden birçok projeyi hayata geçiremiyorlar. Bununla birlikte bazı belediyelerin her yıl düzenlediği ve gelenek haline getirdiği önemli ancak bir o kadar maliyetli kültürel etkinlikleri de var. Bu belediyeler etkinlikleri devam ettirme konusunda büyük sorunlar yaşıyorlar, çünkü eski dönemlere oranla etkinlikler için verilen bütçeler oldukça sınırlıdır. Kozlukebir Belediyesi bu sıkıntıyı asırlara dayanan Seçek ve Alantepe Yağlı Güreş ve Kültürel Etkinlikleri ile yaşarken, Yassıköy Belediyesi ise 12 yıldır gelenek haline getirilen Kiraz Festivali etkinliğini gerçekleştirirken yaşamaktadır. Belediyeden ayrılan bütçe çok kısıtlı olmasına rağmen Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı ve ekibi 13. Kiraz Festivali’ni en güzel şekilde gerçekleştirmeye çalıştı. Batı Trakyalılara güzel festival programı sunmak için elinden geleni yaptılar. Festivale katılan bütün protokol üyeleri ile yakından ilgilenen belediye yönetimi Bulatköy’e akın eden binlerce kişiye de dar bir bütçeye rağmen güzel bir program sunmayı başardı. Belediye yönetimi hazırladıkları programla katılımcıları memnun etti ve tam puan aldı. 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz