Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας

25
0

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη είχαν την Τετάρτη 02/12 οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Θράκης, παρουσία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την περιφέρεια Θράκης Ρίζου Δημήτριου, Γκαρά Αναστασίας, Γιαννακίδη Ευστάθιου και Ζεϊμπεκ Χουσεϊν, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημοσχάκης Αναστάσιος. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης και εκπρόσωποι του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών-Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών.

Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε το θέμα της καταβολής της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους, της γνωστής επιδότησης του 12%. Το ζήτημα με τη συγκεκριμένη επιδότηση  δεν δημιουργήθηκε, ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα, αντίθετα χρονίζει, διότι τα τελευταία 5 χρόνια ουδείς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ενδιαφέρθηκε να δώσει κάποια λύση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Οι επιχειρήσεις της Θράκης είναι αυτές που πληρώνουν το τίμημα αυτής της ολιγωρίας.

Ο κ. Σταθάκης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ενημέρωσε τους παρευρισκομένους πως η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει το συγκεκριμένο επίδομα διότι αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί υγιούς ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβληθούν στο άμεσο μέλλον πρόστιμα που, μάλιστα, θα καταλογιστούν στις ίδιες τις εταιρείες ονομαστικά με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους.

Παράλληλα, η ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε να εξετάσει και να δώσει άμεσα απάντηση στο αίτημα των Επιμελητηρίων της Θράκης να γίνει συμψηφισμός των απαιτήσεων που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη επιδότηση με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Παράλληλα, εξετάζεται να δοθεί παράταση ώστε να μην παραγραφούν τα οφειλόμενα.

Αξιοσημείωτη είναι η ολιγωρία και η προχειρότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο που δίνεται στις επιχειρήσεις από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80, ποτέ δεν κοινοποιήθηκε, ούτε γνωστοποιήθηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, με αποτέλεσμα να αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον, το κόστος δεν ήταν εγγεγραμμένο σε κανέναν ετήσιο προϋπολογισμό.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των ακριτικών περιοχών είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, με σχέδιο και ενίσχυση των υγιών επιχειρήσεων, μέσα σε ένα νόμιμο και καθαρό θεσμικό πλαίσιο. Γι’ αυτόν τον λόγο σχεδιάζεται ήδη ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που θα στοχεύει στην πραγματική στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες κάθε περιοχής, αλλά και κάθε κλάδου. Στόχος είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος που άφησαν πίσω τους κουφάρια και τα χρήματα δεν επενδύθηκαν ποτέ.

Κατά τη συζήτηση που έλαβε χώρα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως ήδη διερευνά τη δυνατότητα επεξεργασίας ενός νέου μέτρου, αντίστοιχου της επιδότησης του 12%, μέσω του νέου πακέτου ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και άλλων κινήτρων και ενισχύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι και ποια θα είναι τελικά τα μέτρα που θα υιοθετηθούν, ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της ακριτικής Θράκης.

Οι Βουλευτές Έβρου και Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ

Αναστασία Γκαρά

Γιώργος Καΐσας

Δημήτρης Ρίζος

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ

Μουσταφά Μουσταφά

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz