Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Συνάντηση Λυκουρέντζο με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου

Συνάντηση Λυκουρέντζο με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου

22
0

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, κ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου, με κύριο άξονα συζήτησης την διμερή συνεργασία σε θέματα υγείας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μουεζίνογλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πρέπει να ευχαριστήσω τον Έλληνα Υπουργό για την υποδοχή την οποία μου επιφύλαξε. Επ’ ευκαιρία ευχαριστώ τον Ελληνικό λαό και εύχομαι κάθε ευτυχία και χαρά. Είμαι ένας πολιτικός ο οποίος παρακολουθεί από πολύ κοντά τις θετικές εξελίξεις στον τομέα της προσέγγισης των δεσμών φιλίας που αναπτύσσονται μεταξύ των δύο χωρών.

Το 2004, ακολουθώντας τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, επισκέφθηκα την Ελλάδα και συμμετείχα στις εργασίες με τις οποίες ανοικοδομούμε την συνεργασία των δύο χωρών. Συμμετείχα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το οποίο πραγματοποιήθηκε την πρώτη φορά στην Ελλάδα  τον Μάιο του 2010 και επίσης συμμετείχα και συνέβαλα στις εργασίες του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές Μαρτίου.

Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια με τον ομόλογό μου για την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς υγείας. Το 2005 είχε υπογραφεί το πρώτο σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας, ενώ στην Κωνσταντινούπολη υπογράψαμε άλλα τέσσερα πρωτόκολλα και ένα μνημόνιο συνεργασίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με το αντίστοιχο στην Άγκυρα για θέματα παιδο-ογκολογίας. Μάλιστα στη συνέχεια θα μεταβούμε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Τα υπόλοιπα τέσσερα πρωτόκολλα θα ακολουθήσουν και θα υλοποιηθούν με τον ορισμό εμπειρογνωμόνων από τις δύο πλευρές, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα υγεία επ’ ωφελεία για τους δύο λαούς μας. Ο Ελληνικός και Τουρκικός λαός δεν έχουν παρά να κερδίσουν από την συνεργασία.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση υποδέχομαι σήμερα τον Υπουργό Υγείας της Τουρκίας. Είναι ο πρώτος Υπουργός από την φίλη και γείτονα χώρα ο οποίος μας επισκέπτεται μετά την πρόσφατη 2η Συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Το θεσμικό πλαίσιο των τεσσάρων πρωτοκόλλων τα οποία υπογράψαμε και στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός, όπως επίσης και το μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου μεταξύ των νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και της Άγκυρας με την ενεργό συμμετοχή της Πρέσβειρας της Unesco, κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη, αλλά και στη βάση των όσων συζητήσαμε, επιτρέπουν τις συμπράξεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αποφασίσαμε την συγκρότηση κοινών επιτροπών για την υλοποίηση όσων συμπεριλαμβάνουν τα πρωτόκολλα και το μνημόνιο συνεργασίας. Θα οριστούν εκπρόσωποι από το κάθε Υπουργείο και, σε συνεργασία με τους Πρέσβεις των χωρών μας, θα σχεδιάσουμε το χρονοδιάγραμμα και την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων.

Φυσικά πιστεύω ότι η συνέργεια στον τομέα της Υγείας, ενισχύει την φιλία μεταξύ των δύο λαών, την κατανόηση μεταξύ των Κυβερνήσεων και μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί ένα αισιόδοξο μέλλον εποικοδομητικής συνεργασίας και προόδου».

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz