Ana Sayfa Ελληνικά Νέα «Στις συζητήσεις ελπίζουμε να ληφθούν υπόψιν και τα ζητήματα τις τουρκικής κοινωνίας...

«Στις συζητήσεις ελπίζουμε να ληφθούν υπόψιν και τα ζητήματα τις τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης»

0
0

Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού: «Στις συζητήσεις μεταξύ της χώρας μας Ελλάδας και της μητέρας πατρίδας μας της Τουρκίας, ελπίζουμε να ληφθούν υπόψιν και να συζητηθούν και τα ζητήματα που σχετίζονται με την τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης»

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Προεδρικός Εκπρόσωπος της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι με την Ελλάδα και να συζητήσουν για όλα τα θέματα χωρίς όρους. Σε συνέχεια της δήλωσης αυτής, κυβερνητικοί αντιπρόσωποι και κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έκαναν επίσης δηλώσεις σχετικά με την πιθανή έναρξη διαδικασίας διαλόγου.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι η Αθήνα επιθυμεί μεταξύ των δύο χωρών να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας για τον καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν από εκεί που είχαν μείνει.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προέταξε πως η έλλειψη παραβατικότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν οι δύο χώρες να ξεκινήσουν τις διερευνητικές συνομιλίες και ανέφερε ότι «οι διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένες: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες».

Τα Ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δήλωσαν επίσης ότι η πιθανή διαδικασία διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να περιοριστεί στα θέματα της υφαλοκρηπίδας.

Από την άλλη, ο Προεδρικός Εκπρόσωπος της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν, στη συνέντευξη που έκανε με την Anadolu στις αρχές Ιουλίου, αναφέρθηκε στην τουρκική μουσουλμανική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, στα ζητήματά τους και σε άλλα γενικότερα ζητήματα που υπάρχουν. Πρόσθεσε ότι μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι πάντοτε δυνατόν να διανυθεί απόσταση.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων της Δυτικής Θράκης (ABTTF), Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού δήλωσε:

«Οι τελευταίες δηλώσεις για την έναρξη διαδικασίας διαλόγου μεταξύ της χώρας μας Ελλάδας και της μητέρας πατρίδας Τουρκίας είναι αρκετά ευχάριστες. Όμως, ενώ η μητέρα πατρίδα μας θέλει να καταπιαστεί με όλα τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, η χώρα μας απαιτεί οι διαπραγματεύσεις να περιοριστούν μόνο στα θέματα των υφαλοκρηπίδων. Ωστόσο, η τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης, της οποίας το καθεστώς και τα δικαιώματα καθορίζονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, είναι ένα διμερές ζήτημα που αφορά άμεσα την μητέρα πατρίδα και τη χώρα μας.

Υπάρχουν διμερείς συνθήκες σχετικά με τα δικαιώματα της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης. Αν και αυτό το γεγονός είναι προφανές, δεν είναι κατανοητό ότι η χώρα μας θέλει να περιορίσει τη διαδικασία διαλόγου σε ένα μόνο θέμα. Όπως επισήμαναν και οι εκπρόσωποι της μητέρας πατρίδας μας, ελπίζουμε να ληφθούν υπόψιν και να συζητηθούν και τα ζητήματα που σχετίζονται με την τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης και επίσης περιμένουμε από τη χώρα μας την Ελλάδα να κάνει βήματα προς την επίλυση των προβλημάτων και την βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz