Ana Sayfa Ελληνικά Νέα “Ποτέ τα πραξικοπήματα δεν φέρνουν κάτι καλό”

“Ποτέ τα πραξικοπήματα δεν φέρνουν κάτι καλό”

0
0

Τα γεγονότα της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος εξιστόρησε ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Εφέ Τζεϊλάν, με αφορμή τα πέντε χρόνια από εκείνη τη βραδιά της 15ης Ιουλίου του 2016, που συγκλόνισε την Ευρώπη και όχι μόνο.

“Είχαμε ένα τραγικό γεγονός στην Τουρκία, είχε επιδράσεις αρνητικές. Πριν από λίγο κάναμε μια εκδήλωση μνήμης για τους ανθρώπους που χάσαμε την 15η Ιουλίου. Το σημαντικότερο ήταν ότι ο λαός κατάλαβε το πραξικόπημα και άμεσα αντέδρασε” σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Πρόξενος.

“Η Τουρκία έχει ζήσει πολλά από πραξικοπήματα. Ποτέ τα στρατιωτικά πραξικοπήματα δεν φέρνουν κάτι καλό σε καμιά χώρα. Πριν από το πραξικόπημα σκεφτόμασταν ότι κάναμε πολλά καλά πράγματα για τη δημοκρατία και ξαφνικά είδαμε τανκ να βγαίνουν στους δρόμους. Μας στενοχωρεί το γεγονός” πρόσθεσε.

Ο κ. Τζεϊλάν έπειτα εξήγησε: “Εγώ τότε ήμουν στη Νέα Υόρκη. Ότι κερδίσαμε στο όνομα της δημοκρατίας πήγε να χαθεί. Ήμουν μακριά από τον κίνδυνο, οπότε δεν στενοχωρήθηκα για εμένα και την οικογένεια μου, αλλά λέγαμε ότι ήταν κάτι ενάντια στη χώρα μας. Στα προηγούμενα πραξικοπήματα οι πολιτικοί δεν μπορούσαν να σταθούν απέναντι σε αυτά, ούτε ο λαός. Από ό,τι φαίνεται αυτή τη φορά ο λαός είχε τη δημοκρατία μέσα του και βγήκε στους δρόμους“.

“Χάσαμε 250 ανθρώπους και είχαμε πάνω από 2.000 τραυματίες.”

Ο Τούρκος Πρόξενος ανέφερε πως “οι στρατιώτες προσπάθησαν να καταστείλουν την αντίδραση του λαού, πήγαν πάνω στους πολίτες με τανκ. Πυροβόλησαν πολίτες με ελικόπτερα. Βομβάρδισαν το κοινοβούλιο με αεροσκάφη. Χάσαμε 250 ανθρώπους και είχαμε πάνω από 2.000 τραυματίες. Έγινε μάχη βούλησης λαού και πραξικοπηματιών. Οι δεύτεροι έχασαν γρήγορα τη βούληση τους. Νίκησε ο λαός. Φυσικά βοήθησαν πολύ στο λαό και οι κρατικοί λειτουργοί που έμεναν δεμένοι με τη δημοκρατική κυβέρνηση. Ήταν νίκη του λαού“.

“Η 15η Ιουλίου ονομάστηκε ημέρα δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα τη δημοκρατία την έσωσε ο λαός. Ξέρω καλά ότι ενώθηκαν άνθρωποι από όλα τα στρώματα.

Για την οργάνωση “Φέτο” του πραξικοπήματος αποκάλυψε ότι “ο θύτης ήταν ένα κίνημα που απέκτησε δύναμη τη δεκαετία του 90. Όσοι ήταν στο κίνημα είχαν κωδικά ονόματα. Υπήρχαν μυστικά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ τους. Ήταν ιεραρχική η δομή της οργάνωσης. Γνωρίζαμε πολλά για αυτούς εκτός από το ότι θα έκαναν απόπειρα πραξικοπήματος. Είχε υπάρξει και άλλη απόπειρα αλλά μέσω της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Δεν ήταν άγνωστο κίνημα για την Τουρκία. Όταν ξεκίνησε η απόπειρα, δεν υπήρχε επιστροφή γι’ αυτούς“.

“Η Τουρκία πάνω από 40 χρόνια είναι υπό την απειλή της εξωτερικής τρομοκρατίας.”

Συνέχισε εξηγώντας: “Βρήκαμε αποδείξεις από τις επικοινωνίες τους ηλεκτρονικά. Ιδίως από το WhatsApp. Αυτοί (σ.σ. στην οργάνωση Φέτο του πραξικοπήματος) κάνουν την προπαγάνδα τους. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο ξανά, ο αγώνας θα συνεχιστεί. Θα δείτε την Τουρκία να προχωράει ενωμένη“.

Ενώ έπειτα ο κ. Πρόξενος πρόσθεσε: “Η Τουρκία πάνω από 40 χρόνια είναι υπό την απειλή της εξωτερικής τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά απέκτησε εμπειρία και καλυτέρευσε τους πόρους της, αναπτύχθηκε η συνεισφορά του λαού στην πολιτική”.

Κλείνοντας, σχολίασε πως “Δεν συμβαίνουν συχνά τέτοια γεγονότα στον κόσμο. Όπως και να το δούμε, σε ένα τέτοιο τραγικό γεγονός, ο κόσμος της Τουρκίας αξίζει σεβασμό. Κάθε λαός που πολέμησε κατά της χούντας, γνωρίζει αυτό το αίσθημα”.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz