Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών στην Ιστάνμπουλ

Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών στην Ιστάνμπουλ

0
0

Κλείδωσε σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άνκαρα.

Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Ιστάνμπουλ, στις 25 Ιανουαρίου 2021, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Με αυτήν την ανακοίνωση το ΥΠΕΞ έκανε γνωστή την ημερομηνία, ενώ μέχρι το μεσημέρι έλεγε ότι δεν υπήρχε καμία επίσημη πρόσκληση από την Τουρκική πλευρά.

Όπως διευκρινίζεται από πηγές του ΥΠΕΞ αυστηρή ατζέντα στις διερευνητικές είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν είναι διαπραγμάτευση οι διερευνητικές είναι το πρελούδιο της διαπραγμάτευσης ώστε να γίνει κατανοητή η δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού που θα στείλει τη διαφορά στο Δικαστήριο της Χάγης τονίζεται.

Το απόγευμα της Δευτέρας η Τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την Ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Ιστάνμπουλ στις 25 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση, επισημαίνουν.

Για το θέμα υπήρχε γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν αλλά και γραμμή επικοινωνίας των γενικών γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Οι διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει από το «μακρινό» 2002. Άνθρωποι που ήταν στις διερευνητικές το 2002 – 2003 ανέφεραν μάλιστα ότι οι χώρες είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία, για να καταρρεύσουν οι συνομιλίες το Μάρτιο του 2016.

Διαπραγματευτής για την Ελληνική πλευρά είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Αθήνα από τα τέλη του 2010.

Το εθιμοτυπικό ορίζει πως οι γύροι των διαπραγματεύσεων πραγματοποιούνται εκ περιτροπής στην έδρα του ενός ή του άλλου συνομιλητή, με σειρά να έχει η Ιστάνμπουλ.

Προηγήθηκε δήλωση του Τούρκου Υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου για πρόσκληση διερευνητικών επαφών με πρώτη συνάντηση εντός του Ιανουαρίου, κίνηση που είχε προαναγγείλει την Παρασκευή όταν δήλωνε ότι υπάρχει παράθυρο για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα και ότι σχεδιάζεται συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz