Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Ομιλία Χατζηοσμάν στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό

Ομιλία Χατζηοσμάν στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό

9
0

Ομιλία βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2013».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μας και για το μέλλον των παιδιών μας.

Όχι μόνο στην Αθήνα. Και στην περιφέρεια ο κόσμος υποφέρει. Η φτώχεια, η ανεργία, η ανέχεια έχουν στοιχειώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Έχουν γίνει ο καθημερινός μας εφιάλτης. Και μαζί με αυτά η ανασφάλεια, ο φόβος, η αγανάκτηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο λαός της Ροδόπης μου δίνει εντολή εκπροσώπησης στο Κοινοβούλιο από το 2007. Η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου είναι για εμένα κάτι ιερό. Σέβομαι απόλυτα την ψήφο του κάθε συμπολίτη μου. Αισθάνομαι απόλυτα υπεύθυνος για αυτήν.

Ναι, είμαι κι εγώ σε πολύ δύσκολη θέση όπως κάθε πολίτης αυτής της χώρας.

Από το 2007 μέχρι σήμερα η πολιτική μου θέση και στάση είναι ξεκάθαρη και σταθερή. Με όλη την ειλικρίνεια που διαθέτω αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητέ λαέ αυτής της χώρας, στα διλήμματα που κληθήκαμε να λάβουμε θέση όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα ακολούθησα σταθερή πορεία.

Ψήφισα μέτρα και μνημόνια τα οποία αποτελούν βαρύ πλήγμα για το λαό. Κι αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος.

Πιστεύω ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η πορεία είναι καταστροφική. Ομολογώ ότι είναι μία πορεία που όμοιά της δεν έζησε ο λαός και η χώρα μας από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Αν όμως ο εναλλακτικός δρόμος μας οδηγεί με ακρίβεια σε απόλυτο χάος, εγώ επιλέγω να αγωνιστώ για να μην φτάσει η χώρα μας εκεί.

Εμένα με ενδιαφέρει πρωτίστως η χώρα μου και οι πολίτες της, δεν κάνω πολιτική για την πολιτική. Βρίσκομαι εδώ επειδή νοιάζομαι για το μέλλον αυτού του τόπου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τους συμπολίτες μου στη Ροδόπη έχω ιδιαίτερη σχέση. Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς, μαθαίνω πολλά από τον κόσμο, μου αρέσει να βρίσκομαι με τους συνανθρώπους μου, να τους ακούω, να τους συμβουλεύομαι. Οι αγωνίες και οι δυσκολίες που ζούνε σήμερα είναι ένα βαρύ φορτίο για εμένα.

Για την Ροδόπη που είναι αγροτική περιοχή, οι κοινοτικές επιδοτήσεις δίνουν ανάσα στους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους μας.

Το 2013 είναι χρονιά κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον του αγροτικού τομέα. Θέλω από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει σκληρό αγώνα στις Βρυξέλλες για την συνέχιση των επιδοτήσεων.

Για τους παραγωγούς οι κοινοτικές ενισχύσεις είναι απαραίτητο συμπλήρωμα, δεν είναι πολυτέλεια.

Ειδικά για τους καπνοπαραγωγούς μας, τι θα γίνει με το Μέτρο 214; Ζητάμε να τροποποιηθούν οι δεσμεύσεις του μέτρου. Να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καπνοπαραγωγοί.

Στη Ροδόπη εντάχθηκαν μόνο 150 άτομα σε σύνολο 6000 καπνοπαραγωγών. Περιμένουμε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει να πιέσουμε για να προκαλέσουμε την θετική απάντηση.

Φέτος ήταν χρονιά ιώσεων για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης. Λόγω των ιώσεων οι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν το πλαφόν στα κιλά και κινδυνεύουν να χάσουν την ειδική ενίσχυση. Είναι άδικο να μείνουν απλήρωτοι αυτοί οι παραγωγοί. Με ιδιαίτερη ευαισθησία να δείτε αυτό το θέμα και να αποζημιώσετε τους πληγέντες παραγωγούς.

Στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Η Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής έβαλε εδώ και καιρό λουκέτο. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην περιοχή μας, αρκεί κι εμείς να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να βοηθήσουμε τους επενδυτές. Σε κάθε ομιλία μου στην Βουλή βάζω το θέμα του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Είναι ντροπή για την χώρα μας. Θα γίνει κάτι με την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως μέλος της Μειονότητας στη Θράκη και εκπρόσωπός της, με απασχολούν έντονα τα μειονοτικά προβλήματα. Η επίλυσή τους είναι βασική μου προτεραιότητα. Τα προβλήματά μας βρίσκονται σε εκκρεμότητα πολλές δεκαετίες. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Πρώτο από όλα είναι το θέμα της εκπαίδευσης. Είναι δικαίωμα του καθενός να έχει πρόσβαση σε μία καλή και ποιοτική εκπαίδευση.

Θέλω να εκφράσω ένα δίκαιο αίτημα της Μειονότητας. Ζητάμε την ίδρυση δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων.

Θέλουμε το μοντέλο που εφαρμόζεται στα μειονοτικά σχολεία, να εφαρμοστεί και στα νηπιαγωγεία. Τα νήπια της Μειονότητας να προετοιμάζονται κατάλληλα για να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία.

Αυτό είναι κύριο και δίκαιο αίτημά μας.

Υπάρχουν πολλές ελλείψεις στην μειονοτική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι την ανώτατη εκπαίδευση. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα.

Σχετικά με τα βακούφια και την εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών. Αλήθεια, πότε θα έρθει η δημοκρατία στα βακούφια μας; Ψηφίστηκε το 2008 ένας νόμος, αλλά δεν εφαρμόστηκε γιατί ως είχε ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί. Είχα εκφράσει την έντονη διαφωνία μου με ομιλία στην Βουλή. Πρέπει να τον επαναφέρουμε για λίγες, αλλά ουσιαστικές τροποποιήσεις. Πρέπει επιτέλους να γίνουν εκλογές. Να σταματήσουν οι διορισμοί, να λειτουργήσει η δημοκρατία.

Αξιώνω απάντηση και για την εκλογή του Μουφτή. Η Μειονότητα διεκδικεί και πρέπει να εκλέγει τον θρησκευτικό της ηγέτη με απόλυτα διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες. Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Θέλω επίσημη απάντηση.

Πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα για να ηρεμήσει η Μειονότητα και η περιοχή. Αυτά είναι τα δικαιώματά μας.

Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, τα Υπουργεία πρέπει να τα δούνε πολύ σοβαρά και να κάνουνε τις κατάλληλες ενέργειες για να τα επιλύσουν.

Ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε σήμερα είναι εξίσου δύσκολος και επώδυνος όσο και του 2012. Είναι όμως ο μοναδικός δρόμος για να αποφύγουμε την χρεοκοπία και ότι αυτό συνεπάγεται. Εγώ δεν μπορώ να αφήσω τη χώρα μου να κατρακυλήσει στο χάος. Ψηφίζω υπέρ του προϋπολογισμού».

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz