Ana Sayfa Ελληνικά Νέα ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΜΙΝΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΚΕΜΕΝ ΜΠΑΓΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΜΙΝΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΚΕΜΕΝ ΜΠΑΓΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

29
0

Η σύζυγος του Πρωθυπουργού της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, Εμινέ Ερντογάν, μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας και αρχιδιαπραγματευτή Εγκεμέν Μπαγίς και τον υποψήφιο βουλευτή Αδριανούπολης του ΑΚΡ Μεχμέτ Μουεζίνογλου πραγματοποίησαν την Κυριακή 22 Μαΐου, ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή με σκοπό να παρευρεθούν σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα, στη Δυτική Θράκη.

 

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ. ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΡΩΜΙΟΣ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΡΩΜΙΟΣ

 

Η κα Εμινέ Ερντογάν και η συνοδεία της, παρακολούθησαν το διαγωνισμό ανάγνωσης Κορανίου που οργανώθηκε στο Κικίδιο.

Ο Υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς στην ομιλία που πραγματοποίησε στα πλαίσια της εκδήλωσης, δήλωσε ότι έζησε 17 χρόνια εκτός Τουρκίας και γνωρίζει τη δυσκολία του να είσαι Τούρκος στο εξωτερικό και πρόσθεσε: «Το να είσαι Τούρκος στην Τουρκία, το να ασκείς τον Τουρκισμό στην Τουρκία είναι εύκολο. Η αλήθεια όμως είναι μία, ο Τούρκος όπου και να γεννηθεί, θα είναι και θα παραμείνει Τούρκος. Με τον ίδιο τρόπο και ένας Ρωμιός, όπου και να γεννηθεί, είναι και θα παραμείνει Ρωμιός».

 

Ο κος Μπαγίς, δήλωσε ότι οι Πρωθυπουργοί Τουρκίας και Ελλάδας, κκ Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και Γιώργος Παπανδρέου, παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στις χώρες τους, καταθέτουν τεράστια προσπάθεια για την ηρεμία και το μέλλον όλων των πολιτών τους και σημείωσε:

«Την προηγούμενη Κυριακή ήμασταν στην İstanbul μαζί με κάποιους πολίτες Ρωμιούς. Ο Θεός το ήθελε και είμαστε και σήμερα μαζί εδώ. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν δύο Πρωθυπουργοί, που εργάζονται χέρι με χέρι για την ευημερία είτε τη δική σας, είτε των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία. Οι κκ Ερντογάν και Παπανδρέου, κάνουν έντονες προσπάθειες για να μπορούν τα αδέλφια μας στις δυο χώρες, στις οποίες είναι πολίτες να ζουν μέσα σε γαλήνη. Αγαπητά μου αδέρφια, θα ήθελα να γνωρίζετε το εξής: Η Δυτική Θράκη δεν είναι μόνη της. Η Δυτική Θράκη δεν είναι ξένη. Στην πραγματικότητα εμείς μπορεί να είμαστε και περισσότερο κοντά σε εσάς απ’ ό,τι με την Τουρκία σε κάποια μέρη. Και από άποψη απόστασης και από άποψης ψυχής».

 

Ο τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι τα μέλη της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, όντας πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν δώσει μεγάλη συνεισφορά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, γεγονός που για την Τουρκία άνοιξε το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Για το λόγο αυτό κι εμείς νιώθουμε ευγνωμοσύνη και σας ευχαριστούμε. Η προσμονή μας από εσάς είναι να είσαστε αγαπημένοι και ενωμένοι. Να δίνετε δύναμη ο ένας στον άλλον. Μπορεί να υπάρξουν και διαφορετικές ιδέες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Να ξέρετε όμως ότι «Από την ενότητα γεννιέται η δύναμη. Εάν είσαστε ενωμένοι δεν μπορεί κανείς να σας χτυπήσει».

 

ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΣΑΣ ΓΛΩΣΣΑ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΑ, ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΛΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

 

Η κα Εμινέ Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία της μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του συζύγου της κου Ερντογάν. Δήλωσε ότι βλέπει στην περιοχή τον αντικατοπτρισμό των καλών φιλικών σχέσεων μεταξύ των επίμονων ομάδων της Τουρκίας και της Ελλάδας.

 

Η κα Εμινέ Ερντογάν, δήλωσε ότι από την επίσκεψη στην Ελλάδα που πραγματοποίησε το 2004 μαζί με τον Πρωθυπουργό κο Ερντογάν, μέχρι και τώρα, και στην Τουρκία και στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί θετικές εξελίξεις και συνέχισε: «Θα ήθελα να γνωρίζετε το εξής: Εμείς στην Τουρκία τις στεναχώριες σας και τα βάσανα σας, όπως και την ευτυχία σας και τις χαρές σας τις νοιώθουμε στην καρδιά μας όσο και εσείς. Πιστέψτε πως όσο ευτυχισμένοι και γαλήνιοι είστε εσείς, τόσο γαλήνιοι και ευτυχισμένοι γινόμαστε και εμείς».

 

Η κα Εμινέ Ερντογάν συνέχισε ως εξής:

«Αγαπητά μου αδέλφια, σας παρακαλώ να διατηρήσετε τις παραδόσεις σας, τον πολιτισμό σας και ιδιαίτερα τη μητρική σας γλώσσα. Μαζί με αυτά, μην παραμελείτε να μαθαίνετε Ελληνικά. Θέλω να αγωνίζεστε να μεταδώσετε στα παιδιά σας κατά τον καλύτερο τρόπο τις αξίες που μας κάνουν αυτό που είμαστε. Μια κοινότητα πιστή στους ιστορικούς της δεσμούς, που στηρίζει την ταυτότητα της και τον πολιτισμό της θα σταθεί όρθια και πάντα θα είναι ισχυρή. Σας ευχαριστώ που μας φιλοξενήσατε στις καρδιές σας».

 

Η κα Εμινέ Ερντογάν μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς και τον υποψήφιο βουλευτή του ΑΚΠ Edirne Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος κατάγεται από τη Δυτική Θράκη, προσέφεραν στους μαθητές που μπήκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού δώρα. Στη συνέχεια, μαζί με την ομάδα που βρισκόταν μαζί τους, πήγαν στο χωριό Φιλύρα για να παρευρεθούν στην τελετή σουνέτ των εγγονών του μακαριστού Σαντίκ Αχμέτ, Σαντικχάν και Μεχμέτχαν.

Η κα Εμινέ Ερντογάν και ο κος Μπαγίς, τους οποίους υποδέχτηκαν στη Φιλύρα με εκδηλώσεις αγάπης, μετά από το μεβλίντ επισκέφθηκαν τον Σαντικχάν και τον Μεχμετχάν και γευμάτισαν μαζί με την οικογένεια τους.

 

Η κα Εμινέ Ερντογάν και η ομάδα της, τους οποίους συνόδευσαν ο Γενικός Πρόξενος Κομοτηνής κος Μουσταφά Σάρνιτς και ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Χασάν Γκιογούς, μετά το γεύμα που παραχώρησε προς τιμήν τους η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης αναχώρησαν από την Ελλάδα τις βραδινές ώρες.

Azınlıkça

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz