Ana Sayfa Ελληνικά Νέα ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ο θρύλος του Τουρκικού Ποδοσφαίρου εχασε την μάχη

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ο θρύλος του Τουρκικού Ποδοσφαίρου εχασε την μάχη

20
0

Ο διάσημος Έλληνας ποδοσφαιριστής Λευτέρ (Λευτέρης Αντωνιάδης) που έπαιξε στην Φενέρμπαχτσε (Fenerbahçe) και στην Eθνική Τουρκίας έχασε την μάχη στα 87 του χρόνια στην İstanbul.

 

ο δρόμος του σπιτιού του στην Büyükada φέρει το όνομα του: «Λευτέρ κιουτσούκ Σοκάκι»  

 

Γεννημένος το 1925 στην İstanbul, ο Λευτέρης Αντωνιάδης βρήκε την κλίση του στο ποδόσφαιρο από μικρός. Ξεκίνησε από την «Ταξίμ σπορ» και συνέχισε στη μεγαλύτερη ομάδα της İstanbul, την «Φενέρμπαχτσε».

 

Με την φανέλα της έγινε ο θρυλικότερος ποδοσφαιριστής του τουρκικού ποδοσφαίρου, έχοντας απολογισμό 423 γκολ σε 615 συμμετοχές και πολλά πρωταθλήματα και κύπελλα. Με την ομάδα της εθνικής Τουρκίας και την ημισέλινο στο στήθος, παρότι χριστιανός ορθόδοξος, έπαιξε σε 50 αγώνες (9 ως αρχηγός) Πήρε ρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 πετυχαίνοντας 2 γκολ, με τους ειδικούς να τον τοποθετούν στην καλύτερη 11αδα του κόσμου, δίπλα σε ένα Πούσκας και σε ένα Βάλτερ. Επίτευγμα εκπληκτικό για τα δεδομένα μιας χώρας δίχως μεγάλη παράδοση στο σπορ, όπως ήταν η Τουρκία στα μέσα της δεκαετίας του 50.

 

Συγκαταλέγεται στους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Τουρκίας (δεύτερος, πίσω μόνο από τον Χακάν Σουκούρ ο οποίος δηλώνει θαυμαστής του) Ο Αντωνιάδης ήταν ο πρώτος Τούρκος παίκτης που αγωνίστηκε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο γαλλικό (Νις) και το ιταλικό (Φιορεντίνα) πρωτάθλημα, σε μια εποχή που αυτό φάνταζε ως αποκλειστικό προνόμιο των Λατίνων και των Ούγγρων. Μάλιστα, με αυτόν να σκοράρει δυο φορές, η Τουρκία πρόλαβε να νικήσει και την μυθική ομάδα του Φέρεντς Πούσκας στα τέλη της δεκαετίας του 50, με 3-1.

 

Όταν η σπουδαία καριέρα του έφτανε στην δύση της, ο Αντωνιάδης αποφάσισε να δοκιμάσει την εμπειρία του στα ελληνικά γήπεδα. Η φανέλα της προσφυγικής ΑΕΚ ήταν ότι καλύτερο για αυτόν, αλλά την φόρεσε μόνο 5 φορές καθώς τραυματίστηκε σε ματς με τον Ηρακλή.

 

Αργότερα, ανέλαβε χρέη προπονητή στην ομάδα του Αιγάλεω. Άνθρωποι της Φενέρμπαχτσε τον έπεισαν να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Στην δεύτερη θητεία του εκεί, πρόλαβε να αντιμετωπίσει σε φιλικό την ΑΕΚ στα Νέα Φιλαδέλφεια. Οι «κιτρινόμαυροι» κέρδισαν και ο «Λευτέρ» αστόχησε σε πέναλτι, φαινόμενο σπανιότατο γι΄αυτόν . Σε ηλικία 46 (!) ετών κρέμασε οριστικά τα ποδοσφαιρικά του άρβυλα, πρωτοσέλιδη είδηση για τις τουρκικές εφημερίδες.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz