Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Η ΣΙΜΠΕΛ ΜΟΥΣΤΑΦΑΟΓΛΟΥ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΣΚΙ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΣΙΜΠΕΛ ΜΟΥΣΤΑΦΑΟΓΛΟΥ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΣΚΙ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

19
0

Η Πρόεδρος του συνδυασμού «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» Σιμπέλ Μουσταφάογλου, επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Εσκί Τζαμί, με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η κα. Σιμπέλ Μουσταφάογλου δήλωσε ότι από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα μέχρι σήμερα αναφέρθηκε πολλές φορές στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εσκί Τζαμί ενώ πραγματοποίησε και έρευνες επί του θέματος. Εξέθεσε δε τις ενέργειες στις οποίες προέβη επί τούτου, στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε.

Η ανακοίνωση της κας Μουσταφάογλου έχει ως εξής:

Πριν την συνέλευση του δημοτικού συμβουλίου στις 17.02.2011 στην ατζέντα της οποίας συμπεριλαμβανόταν και το ιστορικό Εσκί Τζαμί της Κομοτηνής , στείλαμε στον Δήμαρχο αίτημα σχετικά με την απομάκρυνση του περιπτέρου και της παράταιρης βρύσης μπροστά από το τέμενος.

 

Στις 20.02.2011, σε επιστολή που απεύθυνε ο Δήμαρχος Κομοτηνής στο συνδυασμό «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα», μας ενημέρωσε ότι υπάρχει επί του ζητήματος μια απόφαση που λήφθηκε το 2004, ωστόσο δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Πρόσθεσε δε, ότι έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις με την διορισμένη επιτροπή επί του θέματος. Ωστόσο, στο ίδιο έγγραφο ο Δήμαρχος αναφέρει ότι η στάση των ταξί που βρίσκεται μπροστά από το τέμενος, θα μεταφερθεί στην πλατεία του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου αφού τελειώσουν οι εργασίες ανάπλασής της.

Στη συνέλευση που έλαβε χώρα στις 28.02.2011, πήραμε το λόγο και ζητήσαμε πληροφορίες σχετικά με το θέμα.  Όπως έγινε γνωστό, ο Δήμαρχος για να κλείσει το ζήτημα, ζήτησε λίγο περισσότερο χρόνο, πέρα από την επταετή περίοδο αναμονής μας.

 

Στις 30.03.2011 ο συνδυασμός «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση στο Εσκί Τζαμί. Στην εν λόγω ανακοίνωση δηλώσαμε ότι η ιστορική βρύση που βρίσκεται μπροστά από το τέμενος έχει καταστραφεί, γεγονός μάλλον που συνέβη κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή τουαλέτας πάνω από το παλιό νεκροταφείο.

 

Στις 04.04.2011 εκδόθηκε ανακοίνωση που έφερε και την υπογραφή του Χασάν Μπεκίρ. Στην ανακοίνωση αυτή, γίνεται γνωστό ότι η ιστορική βρύση καταστράφηκε πριν από χρόνια κατά τη διάρκεια εργασιών του Δήμου για την κατασκευή δρόμου στο σημείο αυτό. Μετά από αντιδράσεις που σημειώθηκαν επί του γεγονότος, αντί να επιδιορθωθεί η βρύση, τοποθετήθηκε στο σημείο μ ια βρύση που θυμίζει περισσότερο βρύση εκκλησίας. Δηλώνεται δε ότι  είναι καιρός, μετά από την παύση των εργασιών για την κατασκευή τουαλέτας επί του νεκροταφείου, να κατασκευαστεί εκ νέου η ιστορική βρύση, με τη μορφή που θα έπρεπε να έχει. Η διαχειριστική επιτροπή  βακουφικής περιουσίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία της ιστορίας, του πολιτισμού και της περιουσίας που άφησαν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης οι πρόγονοί της, εδώ και χρόνια δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτό της το καθήκον. Στην περίπτωση δε της ζημιάς που υπέστη η ιστορική βρύση κατά τη διάρκεια των εργασιών του Δήμου για την κατασκευή δρόμου, έκανε τα στραβά μάτια.

Στις 12 Μαΐου, υπενθυμίσαμε για τελευταία φορά στο δημοτικό συμβούλιο ότι το περίπτερο και η παράταιρη βρύση βρίσκονται ακόμα στο ίδιο σημείο. 

Αν και πέρασαν τρεις μήνες από τις 17 Φεβρουαρίου και παρά τις αναρίθμητες αναφορές που έχουμε κάνει για το θέμα αυτό ακόμα και στον Τύπο, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος.

 

Τις καλοκαιρινές αυτές ημέρες, σε μια περίοδο που επιθυμούμε την προσέλευση ξένων επισκεπτών και τουριστών στην πόλη και την περιοχή μας, μπροστά από το ιστορικό Εσκί Τζαμί, που κατασκευάστηκε το 1637 και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής, υπάρχει ακόμα ένα περίπτερο που πουλά περιοδικά με ανάρμοστο περιεχόμενο καθώς και μια βρύση-τερατούργημα. Επιπροσθέτως, το νεκροταφείο των προγόνων μας που βρίσκεται στην αυλή του τεμένους είναι σε κατάσταση ερειπίου, μια εικόνα που θυμίζει περισσότερο πεδίο μάχης. Ζητάμε από τους αρμόδιους, τον μηχανικό και την κατασκευαστική εταιρία, να αφήσουν στην άκρη τα προσωπικά τους συμφέροντα και να επιληφθούν άμεσα της κατάστασης.

Θα θέλαμε ακόμη να επισημάνουμε ότι η τουρκομουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι ιδιαίτερα ανήσυχη εξαιτίας των ζητημάτων αυτών, ενώ είμαστε έτοιμοι να υψώσουμε τη φωνή μας και να δείξουμε με διαφορετικό αυτή τη φορά τρόπο την αντίδρασή μας, χρησιμοποιώντας το δημοκρατικό μας δικαίωμα να δράσουμε σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί το Εσκί Τζαμί, όπως αρμόζει στο ιστορικό παρελθόν του.

Η Πρόεδρος του συνδυασμού «Πρώτο Βήμα προς την Ισότητα»

Σιμπέλ Μουσταφάογλου

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz