Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Η μειονότητα στη Θράκη και τα παιχνίδια της Ακροδεξιάς. Του Σ. Σακελλίωνα

Η μειονότητα στη Θράκη και τα παιχνίδια της Ακροδεξιάς. Του Σ. Σακελλίωνα

33
0

Πριν από λίγες ημέρες, ο εισαγγελέας Εφετών Θράκης έγινε γνώστης κειμένου που είχε δημοσιευθεί στην τοπική εφημερίδα της Κομοτηνής «Παρατηρητής της Θράκης». Το κείμενο αυτό το υπέγραφε η «Ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης», της Θράκης εννοείται, και το απηύθυνε στους «Φρουρούς της Θράκης».

Ενδεχομένως σε μια αστυνομική ιστορία όλα αυτά να ήταν απαραίτητα στοιχεία ενός noir μυθιστορήματος. Αλλά εν προκειμένω αναφέρονται στην πραγματική ζωή. Συγκεκριμένα, στο κείμενο εκτίθενται συγκεκριμένες πράξεις που αγγίζουν τον Ποινικό Κώδικα. Το κείμενο αυτό το έχει και η ‘Αυγή«. Μεταξύ άλλων αναφέρεται απαγωγή ενός φίλου του »εκλεγμένου μουφτή« που έγινε στην Ξάνθη, ενός μειονοτικού ιμάμη, καθώς και οι καταστροφές στα γραφεία του μειονοτικού κόμματος Ειρήνης και Φιλίας στην Κομοτηνή. Άλλωστε η οργάνωση αυτή τότε έκανε την εμφάνισή της. Παράλληλα, το κείμενο μας πληροφορούσε ότι αναμένονται οι εντολές του »Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας”, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που, σύμφωνα με την προκήρυξή τους, έχει συσταθεί, για άλλες ενέργειες.

Στο κείμενο αυτό στοχοποιούνταν και πολίτες της μειονότητας που μεταξύ άλλων είχαν την ιδιότητα, οι περισσότεροι, του μέλους του Δ.Σ. της καταργημένης Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Η στοχοποίηση είχε να κάνει με τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους και όλων των στοιχείων τους προς ενημέρωση του κοινού για κάθε πρόσφορη, προφανώς, δράση εναντίον τους.

Παράλληλα, άλλα δύο θέματα δημιουργούν απορίες. Το πρώτο έχει να κάνει με την “αποθέωση”, εκ μέρους μιας δασκάλας που είναι αποσπασμένη σε γραφείο βουλευτή της Χ.Α., για μια εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης κατά τη διάρκεια δίκης με κατηγορούμενους δημοσιογράφους της Κομοτηνής, οι οποίοι εν τέλει καταδικάστηκαν για δυσφήμηση της δασκάλας, και το δεύτερο έχει να κάνει με τη σκλήρυνση της στάσης μέρους δασκάλων στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης όσον αφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας που αφορά στην τοποθέτηση συνεργατών μειονοτικών εκπαιδευτικών σε νηπιαγωγεία της περιοχής της Θράκης.

Ασφαλώς το κάθε θέμα έχει τις ιδιαιτερότητές του και την αυτονομία του. Πλην όμως συνέχει αυτά τα θέματα αντικειμενικά ένας κοινός καμβάς: η απομάκρυνση του Άλλου. Για ένα σημαντικό κομμάτι των τοπικών πλειονοτικών κοινωνιών της Θράκης, αλλά και των μηχανισμών, ο μειονοτικός είναι ο “ξένος”, ο “άλλος”, και για κάποιους ο εχθρός. Άλλωστε δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που στελέχη της Ν.Δ. έκαναν πολιτικές καριέρες στο όνομα της εκπροσώπησης του πλειονοτικού στοιχείου.

Από τις εκλογές του 2015, που στην Κομοτηνή εξελέγησαν τρεις βουλευτές, δύο του ΣΥΡΙΖΑ και ένας τότε του Ποταμιού, σήμερα στην ΔΗΣΥ, όλοι μειονοτικοί, διεκδικήθηκε ακόμα και δικαστικά η ακύρωση του αποτελέσματος στη Ροδόπη και η μεταφορά μιας έδρας στη Ν.Δ. στο όνομα της μη εκπροσώπησης του πλειονοτικού στοιχείου. Ήταν μια παράδοξη προσφυγή για κάποιον εκτός περιοχής αλλά ουσιαστικά αναμενόμενη για τους γνωρίζοντες τα πράγματα στη Θράκη, γιατί εκεί ασκούν πολιτική εδώ και δεκαετίες τόσο το ΥΠΕΞ και η ΕΥΠ όσο βέβαια και το Τουρκικό Προξενείο. Το τελευταίο εδώ και κάποιο καιρό ασχολείται περισσότερο με το να ψάχνει “γκιουλενιστές”, έτσι λένε οι φήμες που κυκλοφορούν στην περιοχή.

Τι λείπει; Μια συνεκτική, σοβαρή πολιτική δημοκρατικών αρχών για τη μειονότητα της Θράκης. Γιατί λείπει αυτή; Γιατί πέραν κάποιων σποραδικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της πολιτείας ουδέν άλλο έγινε. Ταυτόχρονα, πράξεις και παραλείψεις των σημερινών αρχών σε επίπεδο Θράκης έχουν δημιουργήσει προβλήματα, με αποτέλεσμα να τρέχουν μετά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το κεντρικό κράτος να λύσουν προβλήματα που δεν έπρεπε καν να δημιουργηθούν.

Όλα αυτά συντείνουν σε κάτι: στην αύξηση της επιφυλακτικότητας εκ μέρους της μειονότητας αφενός και στη σκλήρυνση θυλάκων ακροδεξιάς κοπής στους κόλπους της πλειονότητας. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει ακριβώς τι πολιτική προτίθεται να ασκήσει στα ζητήματα της μειονότητας. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα συνολικό. Αν δηλαδή θέλουμε να αφήσουμε το ΥΠΕΞ και την ΕΥΠ να συνεχίσουν να ασκούν τη δική τους πολιτική στη Θράκη, τη λεγόμενη “εθνική πολιτική”, ή αν πραγματικά θέλουμε και μπορούμε να ασκήσουμε μια όντως δημοκρατική πολιτική που θα στηρίζει όλους τους κατοίκους της Θράκης.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η διεύρυνση της δημοκρατίας μέσα στην μειονότητα θα είναι κέρδος και για την πλειονότητα. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, μια προβοκάτσια είναι δυνατόν να συμβεί σε βάρος όχι μόνο της μειονότητας του συνόλου του πληθυσμού αλλά και της χώρας.

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο είναι απευκταίο. Γι’ αυτό πρέπει να σπεύσουμε. Το να ψηφίσουν π.χ. 5.000-6.000 άνθρωποι από τη μειονότητα για την εκλογή διαχειριστικής επιτροπής για τη βακουφική περιουσία της μειονότητας στην Κομοτηνή και άλλοι τόσο ενδεχομένως στην Ξάνθη δεν απειλεί την εθνική ασφάλεια. Τουναντίον την ενδυναμώνει, όπως ενδυναμώνει και τη διαφάνεια και τη δημοκρατία. Μετά από πενήντα χρόνια, ας κληθούν οι άνθρωποι για το αυτονόητο. Δεν είναι δουλειά του ΥΠΕΞ και της ΕΥΠ να το αποφασίσουν αυτό.

Ας περάσει η ευθύνη της μειονότητας στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως συμβαίνει με όλους μας, και να μην είναι στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι άνθρωποι είναι Έλληνες πολίτες. Είναι αυτοί για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια συγκλονιστική ομιλία τον Ιανουάριο του 2015 στη Κομοτηνή, είπε ότι “είναι συμπολίτες μου οι πολίτες της μειονότητας”. Και ήταν αυτή η φράση που λειτούργησε ως καταλύτης για τα μετέπειτα εκλογικά αποτελέσματα. Καιρός να το δείξουμε στην πράξη.

Πηγή: Η Αυγή

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz